Tarragona rectifica: Reobre l'espai per gossos de la platja Llarga amb accés directe al mar 

L’Ajuntament modifica la distribució de l’espai i torna al model de 2024 per garantir el benestar animal i la convivència entre usuaris

05 de juliol de 2025 a les 10:52h

Després d’una onada de crítiques i queixes ciutadanes, l’Ajuntament de Tarragona ha anunciat una modificació urgent en el disseny de la platja per a gossos de la platja Llarga. El consistori ha decidit tornar al model de l'any passat, amb un espai obert i accés directe al mar per als animals, després que la nova distribució d’aquest 2025 —amb tancaments perimetrals que impedien el contacte amb l’aigua— hagi provocat un fort rebuig entre usuaris, entitats animalistes i grups polítics com ERC.

La decisió es va prendre aquest divendres al matí, durant una visita tècnica a la zona on hi van participar la directora general de Polítiques del Litoral de la Generalitat de Catalunya, Kiryat Mercado, i la consellera de Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos. En aquesta inspecció es va acordar modificar el tancament perimetral per tal d’obrir-lo fins a tocar l’aigua.

Els treballs van començar la mateixa nit d'ahir divendres, amb l’obertura del perímetre i la restitució de l’accés al mar. En els pròxims dies, es completarà la transformació: es retirarà la tanca paral·lela al mar i s’allargarà la tanca perpendicular situada a la zona del túnel d’accés, que s’endinsarà uns metres a l’aigua per delimitar l’espai de forma segura.

A més, s’ha decidit reubicar els serveis de dutxes, els passos per a vianants i el camí de ronda a la part posterior de la platja, més a prop de les roques i del túnel, per millorar la convivència entre banyistes, amb i sense mascotes, i evitar interferències en la circulació dels usuaris.

Imatge: Jonathan Oca

Polèmica per la nova distribució de l’espai

L’origen del conflicte rau en la nova distribució implementada aquest estiu, pensada inicialment per afavorir la convivència entre usuaris amb gossos i la resta de banyistes, així com amb els passejants del camí de ronda. La proposta seguia recomanacions de la Direcció General de Polítiques del Litoral del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat.

Tanmateix, la instal·lació de tanques perimetrals que deixaven l’espai per a mascotes allunyat de la vora del mar va generar una forta indignació. A les xarxes socials van proliferar imatges del recinte, tancat i exposat al sol, amb missatges crítics sobre la manca d’ombra i l’accés restringit a l’aigua.

El malestar també va arribar als grups municipals. ERC, en veu del conseller Carles Farré, va qualificar l’espai de “corral” i va denunciar que posava en risc la salut dels animals durant episodis de forta calor, a més de criticar la improvisació i manca de planificació del govern local. “No té cap ni peus fer una platja per a gossos que no té accés directe a l’aigua i que els obliga a passar per davant dels usuaris cada vegada que hi entren o surten”, va declarar Farré, afegint que la inversió de 40.000 euros “no serveix de res si es fa d’aquesta manera”.

Els republicans també van posar sobre la taula una proposta alternativa: habilitar una segona zona per a gossos a la platja del Miracle, aprofitant que ja s’han completat les obres de demolició de l’antic “Mamotreto”. El govern municipal, però, ha descartat de manera reiterada aquesta opció per motius de seguretat, i per la dificultat de perimetrar adequadament la zona.
Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit