La nit del 4 de maig, Tarragona realitzarà un recompte de les persones sense sostre de la ciutat. L’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, l’Institut Municipal de Serveis Social i el Pla Local d’Inclusió i Cohesió social de Tarragona han impulsat una iniciativa de ciutat conjuntament amb l’Associació Joventut i Vida, Associació Pax Mundo, Càrites Interparroquial de Tarragona, Creu Roja, ECAS, Federació d’Associacions de veïns àrea de Llevant, Federació d’Associacions veïnal de Tarragona, Federació segle XXI, Fundació Arrels, Fundació Bonanit, Fundació Formació i Treball, Càtedra d’Inclusió Social de la URV, Càtedra d’habitatge de la URV i la Oficina de voluntariat de la URV. Es tracta de realitzar un retrat del nombre de persones que dormen al carrer al municipi en aquella nit concreta amb l’objectiu de conèixer les necessitats i els perfils.
La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat: “el govern municipal, amb la complicitat de les entitats del tercer sector, ens hem fixat com a política prioritària abordar l’exclusió residencial. Per això, hem impulsat aquest treball en xarxa per elaborar conjuntament un pla d’acció que fixi estratègies per abordar el sensellarisme”. I ha afegit “una de les primeres accions que hem acordat és realitzar aquest recompte que ens permetrà fer-nos una composició de quina és la situació de les persones sense sostre”. El sensellarisme és un terme que es refereix a la situació d’una persona que no disposa de les mínimes condicions d’habitatge que permeten viure amb dignitat. En aquest sentit, la consellera ha explicat que el pla d’acció es desenvoluparà en diverses fases i “hem iniciat la tasca abordant la situació de les persones que viuen al carrer, per a poc a poc anar ampliant cap a d’altres problemàtiques relacionades amb l’exclusió residencial”.
Crida a la participació ciutadana
Avui s’inicia una campanya de crida a persones voluntàries que vulguin col·laborar-hi. A partir del nombre de persones voluntàries, s’organitzaran petits grups, als quals se’ls hi adjudicarà una zona de la ciutat i un responsable. Tots aquells que hi participin, prèviament, rebran una formació per part de tècnics experts, així com un certificat de participació. Un cop elaborat el recompte, les dades analitzades serviran per poder saber l’estat de les persones que viuen sense sostre, i desenvolupar accions i projectes per poder fer-hi front.
Amb aquesta acció, Tarragona es suma a altres recomptes que s’han desenvolupat en altres ciutats a partir del projecte europeu “The European end street Homelessness”. Per a poder participar en l’acció no és necessària cap experiència prèvia, l’únic requisit és ser major d’edat. Tota la informació per poder col·laborar es troba a la webwww.tarragona.cat/sensellarisme