Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

Tarragona és una de les ciutats que millor gestiona les olors gràcies a NasApp

Avatar photo
La col·laboració entre la AEQT i el Port de Tarragona ha facilitat una tecnologia avançada per prevenir i notificar olors de diferents orígens
nass-app-tarragona-aeqt

L’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) i el Port de Tarragona han reafirmat el seu lideratge en sostenibilitat i innovació industrial durant la presentació del sistema de monitoratge d’olors, un projecte que uneix la tecnologia avançada de NasApp, ciència ciutadana i compromís social.

L’esdeveniment, celebrat a la seu administrativa del Port de Tarragona, ha comptat amb la participació de representants industrials, ciutadans voluntaris i tècnics de Nasapp. Aquesta iniciativa no només reforça la innovació i la competitivitat del complex químic de Tarragona, sinó que també el posiciona com un referent estatal en bones pràctiques ambientals en la gestió de les olors gràcies a la implicació ciutadana.

Un model de col·laboració i sostenibilitat

L’AEQT, treballa des de fa anys per implementar projectes que redueixin l’impacte ambiental de les activitats industrials, promovent la convivència harmònica amb el territori. Aquest tipus d’aliança aposten per la transparència, el diàleg amb la ciutadania i l’ús de tecnologia d’avantguarda.

El sistema de monitoratge d’olors, que ha servit de referent amb la redacció de l’estàndard PNE UNE 77270, està centrat amb el mapeig d’episodis d’olor a traves de la participació ciutadana, sistema clau per identificar i analitzar el seu impacte amb l’objectiu de millorar la presa de decisions en temps real.

Tarragona, referent estatal en sostenibilitat

El complex químic de Tarragona, reconegut com un dels més importants del sud d’Europa, lidera amb aquesta iniciativa com un model replicable a escala internacional.

Durant l’acte, es va destacar la participació en el projecte de més de 250 ciutadans voluntaris d’11 municipis, que han estat fonamentals per recollir dades sobre la percepció d’episodis d’olor. Aquesta col·laboració posa en valor el rol de la comunitat com a part activa en la millora de la qualitat de vida al Camp de Tarragona.

El sistema presentat operatiu des de fa més de 16 anys i en contínua millora i evolució, permet monitoritzar i analitzar els episodis d’olors amb precisió, mitjançant eines com mapes amb models de retrotrajectòries (dispersió de masses d’aire), intel·ligència artificial per predicció d’episodis d’olor i informes detallats que correlacionen les emissions amb el seu impacte en les comunitats. Aquest enfocament millora la capacitat de resposta i reforça la confiança entre la indústria i la societat.

Tarragona, amb el Port de Tarragona i l’AEQT al capdavant, s’ha consolidat com un referent estatal en la col·laboració entre la indústria i la ciutadania per abordar reptes ambientals, especialment els relacionats amb les olors. L’objectiu és garantir un model basat en la transparència, l’anàlisi rigorós i la cooperació activa.

Aquest enfocament pioner permet identificar i abordar possibles focus d’olor, ja siguin d’origen industrial, agrícola o urbà, entre d’altres, gràcies a una participació activa de la comunitat i una implicació decidida de les empreses. Aquesta aliança destaca per impulsar la confiança mútua i establir una relació equilibrada entre el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental, convertint Tarragona en un exemple a seguir a nivell nacional.

El projecte de monitoratge d’olors posa la tecnologia de NasApp al servei de la ciutadania, oferint una oportunitat única per col·laborar en la millora de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. Participar és molt senzill i qualsevol persona pot contribuir de manera anònima i voluntària.

Descarregar-se l’aplicació NasApp és el primer pas per participar. L’aplicació NASAPP està disponible a les plataformes Android i IOS, és de lliure descàrrega i permet notificar i registrar qualsevol tipus de molèstia odorífera ja sigui de procedència agrícola, industrial, urbà…..

Amb ella, els ciutadans poden notificar en temps real qualsevol episodi odorífer que detectin, especificant la ubicació, intensitat i tipus d’olor. Aquestes dades s’utilitzen per crear mapes d’impacte i millorar la resposta de les empreses davant aquestes incidències, reforçant la convivència entre la indústria i les comunitats locals.

Amb la gestió de les dades, s’obté un indicador fiable de la magnitud de l’afectació real dels ciutadans per possibles episodis d’olors rellevants, tot i que no siguin industrials. Aquestes dades són utilitzades com a guia en mesures de prevenció dels episodis d’olor, posteriorment, per a la verificació de l’efectivitat de les accions correctives.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
mossos

Agressió homòfoba en un bar de Manresa: Un menor perd un ull

Notícia següent
Nadal Santa Coloma de Gramenet

Nadal 2024 a Santa Coloma de Gramenet: Unes festes familiars, solidàries, inclusives i cíviques

Notícies relacionades