Tarragona celebrarà el ‘Dixieland. Festival de Jazz de Tarragona’

El festival aposta per la presencialitat i s'obre a d'altres gèneres del jazz

Manel R. Granell

Després d’haver-se de suspendre el passat 2020 a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, el Dixieland se celebrarà del 30 d’abril al 16 de maig a Tarragona. Ho farà apostant per la presencialitat, sempre i quan la situació així ho permeti, en espais adequats per complir amb totes les mesures necessàries dictades per les autoritats sanitàries com ara el Teatre Tarragona o altres escenaris exteriors.  

Així ho ha explicat l’alcalde i conseller de cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, aquest matí durant la presentació del festival. Ricomà ha expressat que “malgrat els actes més populars encara no els podrem viure per temes de seguretat i aforament, aquesta primavera farem el festival possible i això ens genera molta satisfacció i esperança” i ha insistit, “la cultura no pot aturar-se i afortunadament existeixen maneres segures per gaudir d’esdeveniments d’aquest caire”. 

El festival d’enguany aposta per programar tots els espectacles en espais que permetin mantenir un aforament controlat i respectar en tot moment les mesures sanitàries dictades pel PROCICAT. Així, el cartell del Dixieland el conformen 5 concerts al Teatre Tarragona, dos més a l’espai Kesse i a la Capsa de Música i 4 espectacles a la plaça de l’antic escorxador. En aquest últim escenari s’hi podran trobar les propostes per tots els públics, tan estilística com econòmicament parlant, on amants i no tan amants del jazz podran gaudiran del festival.  

Una de les novetats més destacades és que el festival amplia les seves modalitats jazzístiques. Així, aquesta edició del festival, que passa a anomenar-se ‘Dixieland. Festival de jazz de Tarragona’ s’obre a tots els estils artístics del jazz, oferint concerts des del més tradicional com ara els de l’Stromboli Jazz Band o l’Andrea Mottis al més modern del Marco Mezquida, passant per altres gèneres com el soul de La Soul Machine.  

Artistes locals i internacionals 

Tot i la poca mobilitat actual dels artistes en general, el Dixieland d’enguany tindrà la sort de comptar tant amb músics d’aquí com amb noms internacional importants com per exemple l’ estatunidenc Jean Toussaint, sens dubte un dels grans saxofonistes de la història recent del jazz, encarregat d’inaugurar el festival d’enguany en un espectacle gratuït el dia 30 d’abril, Dia Internacional del Jazz, al Teatre Tarragona. Un altre dels noms internacionals que s’escoltarà al ‘Dixieland. Festival de jazz de Tarragona’ serà el del també estatunidenc Marc Ribot, una de les figures internacionals més reconegudes en el camp del jazz, el rock i la música improvisada, que va ajudar Tom Waits a redefinir la música americana l’any 1985 i des d’aleshores, ha sigut el guitarrista de referència per a aquells músics amb ganes de buscar nous sons, entre els quals destaquen Elvis Costello o John Mellencamp. La cita serà diumenge 9 de maig a la Capsa de Música. 

 

Els altres artistes que conformaran la cartellera del Teatre Tarragona en aquesta edició del Dixieland son Marco Mezquida i el seu jazz d’avantguarda al piano, que actuarà diumenge 2 de maig; els Koko Jean and The Tonics que ho faran el 8 de maig acompanyats en aquesta ocasió pel saxofonista Dani Nel·lo; i la Soul Machine que endinsaran el públic del Teatre Tarragona en el seu espectacle ‘20 anys de Soul’ diumenge 9 de maig. Finalment, divendres 14 el festival es retrobarà amb l’Andrea Motis acompanyada aquest cop del pianista Ignasi Terraza en un espectacle que reuneix a escena a dos dels músics més consolidats del jazz del nostre país. 

 

La plaça de l’antic escorxador serà escenari d’espectacles com el concert familiar de l’Stromboli Jazz Band o dels originals i innovadors The Black Barbies, ambdós programats per dissabte 15 de maig. Diumenge 16 serà el torn de l’Orquestra ReuSònica Trio, que des de rodes de bicicleta fins a taules de surf, en crearan bona música. També diumenge 16 actuaran els tarragonins Small River Brass Band, que en aquesta ocasió, oferiran un concert amb músiques que van des del dixieland antic dels anys vint fins al brass band actual, passant pel funk, el jazz llatí, el swing i fins i tot estàndards de rock i pop. 

El ball, part imprescindible del Festival 

 

El ball, part imprescindible del festival, seguirà molt present enguany al ‘Dixieland. Festival de jazz de Tarragona’. I tot i que les condicions sanitàries no permetin programar actes massius al carrer, en aquesta edició es faran de manera virtual a partir de diferents propostes per a tots els públics, per aquells que ballen durant el festival i també per a totes aquelles persones que volen iniciar-se en aquest món.  

 

De fet, a través del canal de Youtube de TGN Cultura, el festival se sumarà a les commemoracions del Dia Internacional de la Dansa – 29 d’abril – a partir de les classes de la Roser Ros, una reconeguda instructora de dansa swing que ha preparat especialment pel festival dues classes de Jazz Steps; i les propostes de l’escola de claqué MTap i l’Escola de Dansa ATGN, habituals del nostre festival, que oferiran una sessió introductòria al claqué i una demostració de Shim Sham, rutina de claqué coneguda per tots els ballarins d’arreu del món. Ambdues activitats en línia son gratuïtes i estaran disponibles fins al 30 de maig. 

Tots els espectacles del festival tenen aforament limitat. Les entrades ja estan a la venda des d’aquest mateix dimecres a través d’ entrades.tarragona.cat i de les taquilles del Teatre Tarragona.