El Palau de Fires i Congressos de Tarragona ha acollit aquest matí la inauguració del I Congrés d’Investigació Tècnicocultural del Romesco, un esdeveniment pioner que vol situar aquesta salsa com a patrimoni viu i símbol d’identitat local amb projecció internacional.
L’alcalde, Rubén Viñuales, ha destacat que el congrés tracta el romesco “amb rigor i serietat” i que això permetrà “projectar Tarragona al món”, i ha afegit que “el romesco, amb les seves arrels serrallenques, ens fa únics”. La consellera de Turisme, Montse Adan, ha remarcat que la iniciativa ha de servir per identificar la ciutat amb “un producte tan nostre com és el romesco”.

El president del Comitè Científic, Txaber Allué, ha subratllat el component històric del congrés, mentre que el xef Eduard Xatruch (restaurant Disfrutar, 3* Michelin) l’ha definit com “un autèntic tresor que et pots trobar a nivell internacional”, reclamant que Tarragona esdevingui la capital mundial del romesco.
Al voltant de 200 persones han participat en la primera jornada, que combina ponències acadèmiques i demostracions de cuina amb xefs com Jordi Vilà (Alkimia, 1* Michelin), Arnau Bosch (Can Bosch, Cambrils, 1* Michelin) o Fabiola Juàrez (Fundació Alícia), a més de cuiners reconeguts del territori. Les sessions han posat en valor el romesco com a expressió cultural i gastronòmica capaç d’unir tradició i innovació.

Segona jornada: mirada internacional
El programa de demà, dijous 2 d’octubre, inclourà:
- Conferència de Roberto Panizza, referent mundial del pesto genovès, sobre estratègies per internacionalitzar salses tradicionals.
- Taules rodones sobre innovació, patrimoni i producció local, amb representants de la DOP Avellana de Reus, DOP Siurana i DO Tarragona.
- Sessió de cuina “Gastrosàvies”, amb degustació de productes DOP Siurana i protagonisme de dones que mantenen viu el coneixement tradicional del romesco.
Amb aquesta segona jornada, Tarragona reforçarà la seva posició com a capital del romesco i punt de referència de la cuina mediterrània amb arrels.
