Aquest divendres al Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona s’ha aprovat, a través del vot de qualitat de l’alcalde davant d’un empat en la votació, la nova licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària, que ja s’havia licitat l’últim trimestre del 2022 i va quedar desert. En aquesta segona licitació es manté la filosofia, però s’estableixen canvis econòmics per fer front a la inflació i increments de preus i alhora recull els eixos principals resultants del procés participatiu de neteja.
Els principals canvis realitzats han estat un increment des del primer any dels recursos per a la recollida selectiva, un increment del percentatge de despeses generals; una més llarga amortització de les obres del parc de maquinària municipal i finalment, també s’allarga la vigència del contracte a 10 anys, en comptes de 9; així com la incorporació del servei de platges amb el servei de neteja per tal d’optimitzar recursos.
Aquesta nova licitació ha passat tots els tràmits legalment establerts com l’aprovació de l’estructura de costos pel plenari de 27 de gener del 2023, la informació pública dels costos, l’informe favorable del Comitè de Preus de la Junta de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya i l’informe favorable de la intervenció municipal.
Després de 22 anys sense un contracte totalment nou, resulta estratègic iniciar aquest nou procediment per tal d’obtenir uns nous serveis més adequats a la realitat urbanística i social del municipi i a les necessitats de neteja actuals. Mentre això no es resolgui l’empresa actual continuarà treballant, en règim de continuïtat. La consellera de contractació i capacitats diverses, Elvira Vidal, ha especificat els canvis de la nova licitació així com la necessitat de continuar el servei municipal, de règim obligatori fins que es torni a adjudicar.
Obres, Béns i Serveis: àrea de contractació
Durant el Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona, també s’ha aprovat la continuació del servei de manteniment dels jocs infantils (amb 14 vots a favor, 7 en contra i 6 abstencions); i la continuació del servei de recollida i transport de residus urbans, neteja viària i de platges, i de gestió de la deixalleria municipal i de la planta de vehicles fora d’ús del municipi (amb 14 vots a favor i 13 abstencions).
Quant a l’aprovació de la licitació del nou contracte per a la recollida de residus, després d’una primera votació amb empat (13 a favor, 13 en contra i 1 abstenció), s’ha repetit el mateix resultat i l’alcalde tarragoní Pau Ricomà ha exercit el seu vot de qualitat com a batlle per tirar endavant la licitació.
Alguns representants del govern i l’oposició han explicat el seu vot. La consellera Eva Miguel (CUP) ha defensat la municipalització del servei com a única via per evitar la mercantilització de les grans empreses, opinió a la qual s’han sumat des d’En Comú Podem, i la consellera Àngels Pérez ha destacat que la nova llei de medi ambient permetrà obrir portes i tenir en compte la participació i demanda ciutadana. Especialment, han destacat la necessitat d’un nou contracte per tal que deixi d’estar obsolet. El portaveu d’ERC, Xavier Puig, ha assenyalat que el fet de posposar l’aprovació d’una nova licitació era sinònim de seguir al servei de l’empresa contractada i no de la població ni d’una ciutat més neta.
Tots els partits han coincidit, de fet, a evidenciar que Tarragona necessita unes millors condicions de neteja. Més enllà, la portaveu del PSC, Sandra Ramos ha comentat que, a un mes vista de les eleccions, “no era el moment més adequat per fer aquest plantejament” i ha acusat el govern de no assumir la responsabilitat davant un plec que no està en condicions òptimes per ser aprovat.
L’alcalde Pau Ricomà ha conclòs els aspectes a debat dins l’àrea de desenvolupament econòmic i contractació recalcant que “el canvi ha arribat per quedar-se a la ciutat, tal com ells s’havien compromès com a govern”.