Tarragona acull un concert d'obres de Juli Garreta i Josep Cercós

Enguany se celebren el 150è aniversari del naixement de Juli Garreta a Reus i els 100 anys del naixement de Josep Cercós a Barcelona

18 de juliol de 2025 a les 20:17h

Amb motiu de la commemoració del 150 aniversari del naixement de Juli Garreta i dels 100 de Josep Cercós, els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, en col·laboració amb el Conservatori de Música de Tarragona, programen el seu concert de la Sonata en Fa el dijous 24 de juliol a les 7 del vespre a la sala d’actes dels Serveis Territorials, al carrer Major 14 de Tarragona.

 

Juli Garreta i Arboix

Juli Garreta és considerat un dels compositors catalans més importants del segle XX. Es va guanyar un gran reconeixement inicialment amb les seves sardanes, i posteriorment les obres simfòniques que va escriure els darrers anys de la seva vida van engrandir molt més enllà la seva figura i també la seva llegenda.

Fill d'Esteve Garreta i Roig, músic nascut a Reus i establert a Sant Feliu de Guíxols, localitat en què va ser director de la cobla La Vella de Sant Feliu i, juntament amb el pianista santfeliuenc Ramon Novi, el seu primer mestre de música.

 

La Sonata en Fa

Garreta va ser compositor de moltes de les sardanes més conegudes, però no només això. Pau Casals havia estrenat aquesta Sonata per a violoncel i piano a la sala Modernista del Palau de la Música ara fa una mica més de cent anys i que el mateix Garreta li havia dedicat. Aquesta sonata beu de la tradició clàssica i sovint s’ha comparat amb la sonata de Brahms. Tant Brahms com el compositor català, tenen un estil peculiar que explora relativament la tonalitat, però fàcil d’escoltar, agradable a l’oïda. La de Garreta és una peça d’una tendresa exquisida i que els intèrprets que la tocaran saben captar a la perfecció.

 

Josep Cercós i Fransí

Enguany també se celebra el centenari del naixement del compositor, pianista i teòric musical barceloní Josep Cercós i Fransí (1925–1989), una figura clau per entendre la modernització de la música catalana en la postguerra i el pensament musical del segle XX.

Format amb mestres com Lamote de Grignon i Cristòfor Taltabull, Cercós participà activament en el Cercle Manuel de Falla, espai clau per a la regeneració cultural catalana de la postguerra. L’experiència als cursos de Hermann Scherchen a Suïssa el va posar en contacte amb l’avantguarda europea, iniciant una etapa d’intensa experimentació i especulació teòrica que el consolidà com una veu única dins la composició catalana.

El llegat de Cercós ha estat marcat per una radical llibertat creativa, que el portà a rebutjar moltes de les seves pròpies obres. Aquesta actitud autocrítica ha dificultat la difusió de la seva música, però alhora revalora enormement el conjunt de peces conservades.

   

Els intèrprets i la presentació

El compositor reusenc Joan Magrané presentarà vida i obra de Garreta i ens comentarà la Sonata en Fa i les gloses de Cercós, i els concertistes Mariona Camats i Eudald Buch les interpretaran, tres joves valors internacionals que hem aconseguit que aquest dia siguin a Tarragona per homenatjar a Garreta.

Joan Magrané Figuera (Reus, 1988) és un compositor català i guanyador, entre d'altres, del Premi Reina Sofia de Composició Musical (2013). L'any 2016 ha estat lauréat de l'Académie de France residint a la Villa Medici a Roma.

Va iniciar la seva formació musical sota la tutela de Ramon Humet. Posteriorment va estudiar a l'Escola Superior de Música de Catalunya amb Agustí Charles, a la Kunst Universität de Graz amb Beat Furrer i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de París amb Stefano Gervasoni.

Les seves obres han estat interpretades arreu d'Europa per conjunts instrumentals i solistes com l'Ensemble Intercontemporain, el Quatuor Diotima, el Quartet Gerhard, la BBC Scottish Symphony Orchestra, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Orquestra de la RTVE, els Neue Vocalsolisten, el Trío Arbós, el Barcelona 216 entre altres. El seu catàleg inclou música de cambra, per a conjunt instrumental, per a orquestra simfònica i per a instruments solistes.

La Mariona Camats i Torrents (la Garriga, 1997) és violoncel·lista. Va ser la guanyadora de la Beca Internacional Pau Casals (2016), del primer premi Stein Wettbewerb de la Universitat d’Augsburg (2016), del Premi de la Crítica del Primer Palau (2020), i de la Beca d’estudis en el camp de la música 2020 de la Fundació Güell. Ha estudiat al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg, a la Queen Elisabeth Music Chapel de Waterloo, a l’Artist Diploma a l’Academia Stauffer de Cremona i actualment estudia violoncel barroc amb Petr Skalka a la Schola Cantorum Basiliensis de Basilea. Ha actuat a Catalunya, Espanya, França, Alemanya, Holanda, Àustria, Suïssa, Bèlgica i la Xina.

L’Eudald Buch (la Garriga, 1997) és pianista. Format a l'Escolania de Montserrat i la Chetham's School of Music (Manchester), el pianista Eudald Buch es va graduar a l'ESMuC amb Vladislav Bronevetski i al Conservatori Txaikovski de Moscou amb Elisso Virsaladze, amb qui actualment amplia els seus estudis a Fiesole, Florència. També ha rebut consells de Christian Blackshaw.

Ha participat als festivals de Buxton i Hellens (Anglaterra), The International Holland Music Sessions (Bergen, Holanda), Weltklassik (Alemanya), la Schubertíada de Vilabertran i el Festival Chopin de Valldemossa, i tocat en sales com el Palau de la Música, L'Auditori de Barcelona, l'Auditorio Nacional i la Fundación Juan March a Madrid, l’Auditori de Girona, l'Auditori l'Atlàntida, l'Auditori Enric Granados i l'Auditori Pau Casals. Com a solista ha col·laborat amb l'Orquestra de Cambra de Vic, la Chetham's Symphony Orchestra i membres de l’OBC. Ha actuat en directe a la BBC (Radio 3), i els seus concerts han sigut emesos per Catalunya Música.

Ha estat becat per la Fundació Victòria dels Àngels i ha obtingut el primer premi "El Primer Palau" 2021.