Diumenge, 19 de gener de 2025
És notícia

Les màscares del seguici

Avatar photo

En la recuperació del Seguici Popular de finals del segle passat, la presència dels balls va ser un element indispensable. La implicació de l’Esbart Santa Tecla i l’Esbart Dansaire de Tarragona va permetre que el seguici tarragoní tingués aquesta presència tan nodrida de balls. “Els esbarts han cobert una part menys cridanera del seguici. Hi ha una gran part de danses i balls que no era fàcil que algú les agafés”, remarca Salvador Fà, membre de l’Esbart Dansaire de Tarragona i present en la recuperació de diversos balls.

Tal com explica el Salvador, la complexitat dels balls suposava una barrera perquè, per exemple, una associació d’un barri els volgués agafar. Amb aquesta vocació de recuperar el seguici a partir dels 80, els esbarts es van posar mans a l’obra. “Els esbarts van ser importants perquè tot el pack de danses es fes amb mot bon criteri. És vital per tenir el seguici tan complet i variat com el d’avui”, destaca el Salvador. A més, la presència d’aquestes danses al carrer van voler “trencar l’estructura d’home-dona”, van incorporar el sac quan l’àmbit musical estava més dominat per les gralles i també van decidir anar més enllà amb els balls parlats. Al Ball de Dames i Vells i el Ball parlat dels Diables de Tarragona s’hi van afegir els parlaments i versots del Ball de Serrallonga, el de Pastorets i el de Gitanes.

Recuperació de les màscares

Quan ja havien recuperat el Ball de Gitanes i de Pastorets, l’Esbart Dansaire va buscar un nou ball que es pogués incorporar al Seguici Popular. Després de donar-li tombs, van trobar el Ball dels Set Pecats Capitals, que tenia les primeres referències documentades el 1407. “Hi ha moltes danses a l’inici del seguici, entre finals del segle XIV i principis del XV, en què es tractava l’aspecte religiós. Ens va semblar bonic recuperar una dansa d’aquests inicis i vam pensar en els pecats capitals, que seria la lluita entre el bé i el mal”, descriu el Salvador, que va estar present en la seva recuperació.

La indumentària va ser una de les qüestions que va comportar més feina. Per poder representar millor els pecats i les virtuts, van decidir incorporar les màscares al ball. Un fet que no és menor, ja que aleshores no hi havia cap membre del seguici que les portés. En altres llocs del territori i també anteriorment s’havien dut màscares, però a Tarragona s’havia perdut amb el pas del temps. “Era una oportunitat de fer coses al seguici que ja havíem fet a l’edat mitjana”, apunta el Salvador.

A l’hora de trobar el disseny d’aquestes màscares, l’Esbart tenia clar que havia de ser “una representació al·legòrica que tingués cert sentit”. De la Catedral de Tarragona van treure els models dels pecats del segle XII que estan al claustre i els de les virtuts del segle XIV que se situen a la façana. Les primeres màscares van ser obra de Muntsa Plana, mentre que la segona versió de 2012 va anar a càrrec d’Àngels Cantos. Els canvis van venir impulsats per l’anhel de millorar i potenciar la presència visual del ball i alhora resoldre alguns problemes tècnics que donaven les anteriors.

En el cas dels pecats, les màscares van rematades amb una imitació de cabells que tenen el color del pecat que representen (verd de l’enveja, vermell de la ira…). En canvi, el de les virtuts són amb un mocador que du brodat una de les diferents Armes Christi, que l’església ha utilitzat per establir el combat espiritual amb els pecats. Uns dissenys que es van extreure d’imatges gravades a la Catedral. A més, els dibuixos dels vestits de cos i els bastons també tenen les seves referències a la mateixa Catedral.

Replicats en petit

Un cop van crear tota la indumentària, els Set Pecats Capitals es van estrenar la Santa Tecla de 2003. En els seus inicis, els integrants van ser principalment gent que havia estat implicada a l’Esbart Dansaire o d’altres que tenien un vincle amb la festa i amb les persones de l’entitat. Al llarg d’aquests anys, el ball ha crescut fins al punt de duplicar pràcticament els integrants necessaris (14). Per aquest motiu, alguns surten el dia 22 i altres el 23.

A la gent que va encetar aquest ball al seguici tarragoní, ara s’hi ha afegit una nova fornada de joves que venen dels Set Pecats Capitals Petit. Encara que el Seguici Petit feia alguns anys que ja existia, van dilatar fer el pas d’aparèixer. “Feia respecte. Ens preguntàvem: ‘aconseguirem canalla que pugui anar amb màscara?’ A més, el vestuari, les màscares i l’artilleria addicional són molt cares”, apunta el Salvador sobre els debats d’aleshores. Al final, en el seu 15è aniversari van prendre la decisió d’entrar-hi perquè “el ball estava prou consolidat”. En aquell moment, l’únic ball amb màscares del seguici va passar a tenir també la seva versió infantil.

La categoria d’únic ball amb màscares, però, va acabar l’any passat, quan va aparèixer el Ball de Titans, que també en duen. De fet, el Gremi de Marejants -els qui van proposar recuperar-lo- van trucar al Salvador Fà per demanar-li consell sobre com bastir aquest nou ball. Una contribució més d’un tecler implicat en la recuperació de diversos balls i del mateix Seguici Popular. Enguany, s’ha reconegut la seva trajectòria sent nomenat perpetuador de les festes durant la Crida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un pare i un fill apunyalen un home i, dies després, s’entreguen als Mossos

Notícia següent

Dos hotels de les Terres de l’Ebre, entre els 3 millors de Tarragona

Notícies relacionades