El Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils participa en la segona edició del cicle d’arts escèniques “Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud” amb la programació d’un espectacle de titelles el proper 30 de novembre (17:30h) al Teatre del Casal (plaça de l’Església de Sant Pere).
L’obra “Motel d’Insectes”, de la companyia Kali Teatre, és una faula per a públic familiar, plena d’humor, tendresa i emocions, que celebra la diversitat, fomenta la convivència i trenca l’estigma i el tabú dels trastorns mentals i les etiquetes. La programació completa es pot consultar a https://quediuquefan.cat.
El cicle, que enguany girarà al voltant de la salut mental, és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sorgida de la Xarxa Territorial de Tarragona i Terres de l’Ebre que integren els teatres públics del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) per a promoure la cooperació territorial i generar més oferta cultural.
La presentació ha tingut lloc avui a l’emblemàtic Pavelló dels Distingits, de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, a Institut Pere Mata de Reus i ha comptat amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Carlos Caballero.
La roda de premsa ha anat a càrrec del director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura, Xavier Fina, el responsable de programació del Teatre Auditori Casal Riudomenc i portaveu del projecte, Carles Gispert i el psicòleg i membre de la Comissió de Cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Jaume Descarrega.
La programació de “Què diu que fan?” inclou 14 espectacles i activitats en 11 municipis de Tarragona i Terres de l’Ebre que inclouen: el Vendrell, Tarragona, Reus, Cambrils, Valls, Alcover, Amposta, Tortosa, Riudoms, Vandellós-Hospitalet de l’Infant i la Canonja. Aquest any hi participarà també el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) que coordinarà els col·loquis post funció sobre salut mental.
La voluntat del projecte és descentralitzar la cartellera d’arts escèniques, impulsar el panorama escenicomusical de Catalunya i fer-ho en col·laboració amb els agents locals i supralocals -ajuntaments, diputacions i consells comarcals-, així com potenciar la cooperació entre els espais escènics públics del país.
La salut mental és una qüestió cada cop més candent en el nostre context social i és també progressivament una preocupació més col·lectiva atès que els malestars que se’n deriven afecten cada cop a més ciutadans i ciutadanes.
En aquest sentit, les arts escèniques esdevenen una eina interessant per abordar i desestigmatitzar un tema sovint complicat. Per la naturalesa de la temàtica s’acompanyaran les funcions amb col·loquis coordinats per psicòlegs per aprofundir més sobre les qüestions que es plantegen a les propostes artístiques.
El cicle també anirà acompanyat d’algunes activitats educatives, orientades a infants i adolescents.