Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Santiago Soro: “Hi ha gent que no té força per a seguir cap endavant”

Avatar photo

Santiago Soro, president de Càritas Salou

-Quan va néixer l’entitat i amb quins objectius?
L’entitat es va crear a començament dels anys 50 dins de l’església i, per tant, depèn d’aquesta. Càritas Salou és una entitat local que pertany a la diòcesi de Tarragona i tenim els nostres objectius propis en l’àmbit local, però l’objectiu principal és ajudar als més pobres i necessitats; nosaltres estem ajudant a prop de 200 famílies.

Cal dir que Salou és una ciutat que té unes característiques una mica especials perquè la majoria de gent només veu la façana de comerç i turisme, però darrer d’aquesta hi ha contractes precaris de temporada i contractes de sous baixos. Per aquest motiu, a la ciutat tenim molt el que li diem “efecte crida”, que és aquella gent que ve a Salou pensant que trobaran feina i que després no és així i acaben en una situació precària. Per això, un dels nostres objectius principals és l’ajuda integral en tots els aspectes diaris com el menjar i la roba; però també l’estudi, per exemple. Ara estem treballant en beques d’estudi perquè els nens puguin anar a l’escola amb tots els materials necessaris a l’hivern i a un esplai durant l’estiu, mentre els seus pares treballen.

-Quins són els valors de l’entitat?
Càritas Salou segueix els principis de l’església catòlica i, per això, els valors de l’entitat també van molt relacionats amb l’església. Els primers valors serien la gratuïtat i la participació, que són conceptes que van íntegrament relacionats amb la figura dels voluntaris que tenim a Càritas. L’altra valor primordial és la solidaritat, que crec que és bàsic perquè l’església segueix el criteri del destí universals dels béns que diu que els béns poden ser privats però que, abans de ser privats, tots eren comuns. Per tant, seguim el valor o la idea que el que és comú va per davant del que és privat i, per això, hi ha present l’obligació d’ajudar i de compartir els béns perquè aquests no són únicament teus, sinó de tothom.

-Quines activitats duu a terme Càritas Salou?
El més reconegut per la gent és el nostre treball de repartiment d’aliments i de roba. El repartiment d’aliments funciona per punts: cada família té una sèrie de punts concrets i els pots gastar en allò que vulgui, fins que els seus punts s’acabin. Abans teníem un sistema que era que nosaltres els hi donàvem bosses amb el menjar que creiem convenients, però això no funcionava per totes les famílies i vam veure que així es malgastava el menjar. Així que vam decidir utilitzar aquest sistema de punts perquè les famílies puguin escollir exactament el que volen segons les seves necessitats concretes.

A part del repartiment de menjar i roba, nosaltres fem molts més que això i ara ens centrem molt en l’acompanyament de les persones fins a l’èxit. És a dir, acompanyem a les persones que ajudem durant tot el procés fins que ja no ens necessiten més. Però és veritat que hi ha gent que no té ganes de canviar la seva situació o, més bé, no tenen força per a seguir cap endavant perquè després de buscar i buscar durant molt de temps, veuen que no troben la sortida. A aquestes persones les acompanyem més intensivament per a què, al final, acabin pensant que sí que pot haver-hi sortida a la seva situació. Però és cert que és una situació que necessita temps, no és una cosa de quatre dies.

-Càritas Salou funciona, bàsicament, per l’esforç dels voluntaris; quina diries que és la importància d’aquests?
Actualment, tenim al voltant de 35-40 voluntaris i només una persona contractada; així diu molt del que signifiquen els voluntaris per a la nostra entitat. Són la base i la part essencial de Càritas Salou, sense els voluntaris no podem fer res i l’entitat no podria funcionar. En realitat, l’associació tampoc tindria sentit sense voluntaris perquè neix per ser un servei als altres amb una acció totalment voluntària. Per ser voluntari només s’han de tindre ganes i poder treballar en grup, a més de compromís per ajudar durant unes hores concretes; aquest últim aspecte és molt important perquè a la nostra entitat necessitem gent que es comprometi amb els horaris que fa.

-Creus que falta més gent jove implicada a l’entitat?
Sí, la veritat és que sí; ens falten més mans joves i això és un problema de difícil solució perquè els joves no tenen temps lliure per dedicar als altres pels seus horaris. Nosaltres tenim un horari de 10 a 13 h tots els matins, llavors un jove que treballi no pot adequar-se a fer de voluntari en aquest horari, li resulta impossible. És veritat que fem projectes amb joves, però són accions molt puntuals i els joves venen en aquell moment i ja està. Llavors sí, necessitem més gent jove. I la veritat és que el voluntari de mitjana edat també és molt difícil de trobar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Fèlix Larrosa, rep a la Paeria als representants de la Federació de Colles de l’Aplec

Notícia següent

Lleida acull l’arribada de la Vuelta Ciclista a España, amb un impacte molt positiu per la ciutat

Notícies relacionades