Salou aprova instar a la Generalitat la recuperació dels horaris comercials dels municipis turístics i modificar el sistema de càlcul dels contagis

Una moció presentada pels grups municipals de SUMEM PER SALOU, PSC, Ciutadans i PP ha estat votada a favor en sessió plenària, a excepció d’ERC, que hi ha votat en contra.

El plenari municipal de Salou va aprovat una moció per tal de “recuperar els horaris comercials dels municipis turístics i modificar el sistema de càlcul dels contagis”. La Generalitat va establir el tancament a les 22 hores, el passat 16 de juliol, davant l’increment de contagis a les darreres setmanes; un fet que ha provocat el descontent del sector comercial. 

L’alcalde de Salou, Pere Granados, que ja va advertir a la Generalitat en carta dirigida al executiu català, s’ha mostrat crític respecte a la manca de sensibilitat cap “a les característiques especifiques dels municipis turístics” pel que fa als horaris d’obertura i tancament imposats per la darrera resolució de les conselleries de Salut i d’Interior, ja que, segons ha dit, “castiguen un sector que ha demostrat durant tot aquest temps de pandèmia que ha fet les coses molt ben fetes, complint, de forma curosa, amb les mesures i recomanacions sanitàries”.

La moció an instat a les autoritats catalanes perquè reconsiderin la decisió i revisin la Resolució SLT/2258/2021, que restringeix l’horari d’obertura dels establiments comercials al públic, obligant al seu tancament a les 22 hores; i que es recuperi l’horari d’obertura fins a les 24 hores, per als establiments comercials emparats per les excepcionalitats que tenen els municipis turístics.

La moció també ha aprovat instar les autoritats catalanes que revisin i modifiquin el sistema de càlcul d’incidències acumulades de contagis als municipis turístics com Salou, atès que es comptabilitza sobre la base dels residents empadronats i no sobre la base real de la població estacional i turística que acull el municipi, la qual cosa provoca uns resultats desproporcionats que falsegen la realitat.

Declaració institucional per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal

Així mateix, el plenari municipal ha comptat amb una declaració institucional pel reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal. L’alcalde Pere Granados i els portaveus de diferents grups municipals han participat en la lectura d’aquesta declaració institucional de l’Ajuntament de Salou, la voluntat de la qual és acompanyar i donar suport a les famílies que han sofert la pèrdua d’un ésser estimat per una mort perinatal, gestacional o neonatal.

S’ha acordat dotar el municipi d’un espai pel dol i la memòria, en forma d’espai físic al cementeri municipal; així com la creació d’un protocol/cerimònia d’acompanyament i ús de l’espai, en reconeixement a les persones i famílies que han patit una pèrdua perinatal, gestacional o neonatal, i en record als seus fills i filles.

També, s’acorda el compromís de l’Ajuntament de Salou a celebrar una cerimònia anual en record d’aquests infants, en el marc del “Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal”, el 15 d’octubre. I realitzar campanyes de sensibilització al voltant d’aquest tema per donar visibilitat i suport públic a les famílies afectades.

Moció presentada per reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent

El plenari també ha aprovat, amb tres esmenes del grup municipal del PSC, la moció presentada per ERC, amb l’objectiu de reclamar mesures de prevenció, detecció i suport a la salut mental del jovent, arran la situació provocada per la COVID-19, ja que els joves pateixen la reducció de pràctica esportiva; han de fer les classes en format virtual; el tancament de serveis i limitació de l’oci; o la reducció de franges horàries de mobilitat.

Dites esmenes, exposades pel portaveu del grup municipal del PSC, David González, demanen, bàsicament, la implicació del Departament de Salut de la Generalitat.

Aquesta moció ha comptat amb els 15 vots a favor de SUMEM PER SALOU, PSC i ERC; i C’s i PP s’han abstingut, amb 5 vots.