L’alcalde Pere Granados enceta un mandat més al capdavant de l’Ajuntament de Salou, després que les eleccions del 28M deixessin la seva coalició com la guanyadora dels comicis. A més, SUMEM PER SALOU-PSC incorporarà ERC a l’executiu municipal, una aliança que suma majoria absoluta al consistori. Entrevistem l’alcalde de la capital de la Costa Daurada per conèixer com encara aquest nou cicle i les transformacions que ha de patir la ciutat.
Com valora els resultats dels comicis municipals del mes de maig a Salou?
Han estat unes eleccions que han deixat clares dues coses. En primer lloc, que la candidatura de SUMEM PER SALOU-PSC consolida de nou el seu lideratge amb una majoria ampla de vots, quasi el 30%, superant amb vots i percentatge les municipals del 2019. Això és molt important perquè ens va donar la força i la legitimitat per poder prendre la iniciativa i explorar la formació d’un govern plural i representatiu, que donés estabilitat i cohesió a la gestió de govern.
En segon lloc, malgrat que alguns han intentat confabular amb una majoria alternativa absurda d’independentistes amb la ultradreta, els resultats demostren una bona satisfacció ciutadana respecte a la gestió de govern i, sobretot, que una majoria aprova les propostes electorals presentades per aquest mandat, la qual cosa ens anima a tirar-les endavant amb el suport, la col·laboració i el consens d’ERC, el grup municipal amb el qual hem acordat compartir les responsabilitats durant aquest mandat, i amb el qual acordarem un nou Pla d’Acció Municipal que recollirà les propostes i projectes.
Finalment, han forjat una coalició amb Esquerra Republicana. La informació sobre l’intent de govern alternatiu els ha empès a realitzar aquest pacte?
El pacte és fruit de la bona disposició d’ambdós grups per seure i parlar des del primer moment. La coalició amb ERC se sustenta en un acord programàtic i de reptes que compartim i que creiem són positius per Salou. Vam veure que les propostes electorals eren 100% municipalistes i que hi havia grans coincidències; i això va facilitar molt l’encaix i l’entesa.
L’intent de formar un govern alternatiu a la desesperada perquè la força més votada no governés va fracassar per si sola. Mai ha estat motiu de preocupació ni element que hagi precipitat un pacte amb ERC.
Quines coincidències programàtiques existeixen entre els dos socis i quines són les prioritats?
Com he dit existeixen punts de coincidència tant en projectes com en reptes i model de ciutat; i això és el que ha de prevaler a l’hora de consensuar una acció de govern unitària i coherent i és el que ha facilitat l’entesa. Tenim prioritats i les desenvoluparem amb polítiques socials, econòmiques, urbanístiques, mediambientals i de mobilitat, aplicant criteris de sostenibilitat; i serem molt rigorosos i constants impulsant el benestar, el progrés, la igualtat, i l’atenció i cohesió ciutadana. Per tant, les diferències en qüestions molt concretes i determinades no suposaran cap entrebanc, sinó que han de servir com a punt de partida pel diàleg i per arribar al consens.
Quines són les prioritats d’aquest nou govern?
La nostra prioritat és situar les persones al centre de l’acció del Govern, amb polítiques 100% municipalistes, i amb projectes d’interès local. Per tant, serà important el reforç d’una Administració local atenta i de proximitat, moderna i eficaç, participativa i transparent.
Quines són les inversions més rellevants que ha de rebre Salou en els pròxims quatre anys?
Tenim previstes inversions importants durant aquest mandat com el nou Centre Cultural i Biblioteca Pública Municipal, el nou Centre d’Atenció i Benestar Social, el complex esportiu, el complex intermodal de transports i l’Eix Cívic, entre d’altres. També tenim, finançades pels PSTD de la Secretaria d’Estat de Turisme, la 2a fase de l’avinguda de Carles Buïgas; la renaturalització d’11 places públiques i renovació de parcs i espais urbans; la restauració paisatgística del nostre litoral i estabilització de les platges; la renovació de l’enllumenat urbà amb sistemes d’energia renovable i d’eficiència energètica; la dotació de nous sistemes i serveis per avançar en el projecte Smart Salou; el desenvolupament de corredors naturals per senderisme i cicloturisme; i la dotació de nous aparcaments dissuasius. I també contemplem tots aquells projectes d’inversió pendents i compromesos per altres administracions, tant per part de la Generalitat com per part de l’Estat espanyol. En definitiva grans inversions de transformació que han de posicionar Salou com un municipi sostenible, ben equipat amb serveis comunitaris, modern en infraestructures i en mobilitat, dinàmic econòmicament i desestacionalitzat.
El desmantellament de les vies del tren és una de les grans transformacions d’aquest mandat. Com avancen? Què ha de suposar?
Efectivament, eliminar el pas dels trens pel mig del nucli urbà i el desmantellament de les vies que va a bon ritme, ha estat una de les grans reivindicacions històriques que hem aconseguit. Precisament, perquè permetrà una de les grans transformacions. Recuperem un espai vital per a les persones i podem articular una nova mobilitat i una nova configuració urbana al servei de les persones. Aquest espai de 2 km de longitud serà convertit en una gran avinguda de vianants amb un gran espai central on s’implantaran edificis de serveis com la Biblioteca, un centre d’interpretació històrica de caràcter immersiu, un espai per a la infància, l’Escola d’Idiomes i un centre d’emprenedoria i coworking, entre d’altres. També s’hi ubicarà el traçat del tren tramvia fins a la nova estació de Salou-Port Aventura en construcció.
El nou Pla Director Urbanístic de Hard Rock encara no s’ha aprovat. Com està evolucionant?
Sempre he estat un gran defensor d’aquest projecte per molts motius, però un dels més importants és que aporta dinamització econòmica i serà clau per al repte de la desestacionalització. I en conseqüència generarà noves oportunitats, nous llocs de treball i estabilitat laboral, i ens obrirà nous mercats i segments. I com tots sabem per arrencar el projecte necessita que s’aprovi el Pla Director Urbanístic, que ha tingut molts entrebancs. En aquest moment només li puc dir que s’aprovarà.
El contracte de la brossa és una de les qüestions que arrosseguem del passat mandat. Quines previsions tenen en aquest aspecte
El nou contracte de la neteja i recollida de residus preveu una millora substancial del servei en tots els aspectes. En aquest moment estan a estudi tècnic les propostes presentades per les empreses i la previsió és que s’adjudiqui abans que finalitzi l’any.
Al juny va reclamar al conseller d’Interior la creació d’una Àrea Bàsica Policial pròpia per Salou. Ha rebut resposta?
Efectivament, ho vaig reclamar alhora que la dotació de més agents dels Mossos d’Esquadra, que creiem insuficients per donar servei a un municipi de les característiques de Salou i que concentra a l’estiu la població més gran de la demarcació de Tarragona. Si hi afegim, a més, els visitants de PortAventura i tenim present la construcció del projecte de Hard Rock, llavors l’ABP és un necessitat que s’ha de contemplar i preveure seriosament. El conseller es va comprometre a valorar-ho i estudiar-ho, i donar-nos una resposta, i tinc la confiança que ho farà.
Quines previsions turístiques es tenen per aquesta temporada d’estiu que comencem?
Les previsions són bones i esperem que finalitzi la temporada amb un resultat excel·lent. En el seu moment us avançarem dades. Ara per ara, però, pel que fa al turisme estranger, el mercat de proximitat és el que està tenint una resposta més bona. En aquest moment l’ocupació està essent molt bona i la perspectiva és que continuarà amb aquesta tònica. Esperem una temporada d’èxit tant en nombre de visitants, com en pernoctacions, com en despesa.
Una de les prioritats del seu mandat i programa de govern es basen en una la seva aposta pel turisme sostenible. Quins són els principals avenços en aquest àmbit?
La necessitat de renovació i transformació del nostre municipi, de modernització de l’ecosistema turístic i de reactivació de l’economia; fan que l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible amb els ODS, formin part dels criteris principals del nostre full de ruta com a destinació turística i com a municipi. En aquest sentit, des de fa uns anys, aquests criteris formen part de les polítiques i les accions que desenvolupem i que fan realitat un Salou sostenible en les quatre dimensions (econòmica, social, cultural i mediambiental), així com un Salou inclusiu, saludable, intel·ligent i innovador, competitiu, resilient i desestacionalitzat.
Salou, com a municipi i destinació turística, treballa per esdevenir un centre de generació de condicions de vida de qualitat per a residents i visitants; amb serveis eficients i mobilitat sostenible, que impulsa i aplica energies netes i renovables, que protegeix el seu patrimoni cultural i històric, així com el seu patrimoni natural, especialment restaurant i preservant hàbitats naturals i renaturalitzant espais per tal de preservar la biodiversitat, incorporant la gestió sostenible dels ecosistemes a la planificació del territori. Un municipi que també treballa per garantir noves oportunitats per a totes les persones i en condicions d’igualtat, i que promou un creixement econòmic sostingut, inclusiu, circular i sostenible, per tal d’enfortir la competitivitat a través de la diversificació, la modernització tecnològica, la digitalització i la innovació.
Per tant, els avenços i sobretot la planificació de futur en tots els àmbits de la nostra gestió, tenen en compte aquests criteris i aquests reptes i els assumim amb ferm compromís.