Acaben les I Jornades Nacionals de Guies Canins celebrades a Salou

Entre 60 i 70 agents de Policia Local procedents de tot l’Estat espanyol s'han reunit qaquesta setmana a la capital de la Costa Daurada

L’alcalde Pere Granados ha acomiadat, avui divendres, al matí, els agents participants de Policia Local a les I Jornades Nacionals de Guies Canins, que han tingut lloc a Salou, durant tota aquesta setmana, del 22 al 26 de novembre.

Entre 60 i 70 agents de Policia Local procedents de tot l’Estat espanyol i els seus respectius gossos ensinistrats, que es dediquen a la detecció de substàncies estupefaents, han participat en un conjunt de sessions teórico-pràctiques, basades en el sistema de treball de ‘Marcaje Lapa’, consistent en el fet que l’animal marca amb el nas el lloc exacte on localitza les drogues, i es queda aturat, fins que l’agent de l’autoritat procedeix a l’escorcoll.

L’acte ha comptat, també, amb la presència del regidor de Seguretat Ciutadana, David González; l’inspector cap de la Policia Local de Salou, José Luis Gargallo; i l’agent Alberto Miranda, únic guia caní de la província de Tarragona que treballa amb el sistema de marcatge lapa; entre altres regidors i regidores de l’Ajuntament.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “la vostra tasca té una gran importància per a la nostra societat, ja que, a través dels gossos, uns animals essencials amb caràcter de policia, arriben a on el ser humà ni les noves tecnologies ho podrien fer”. Per tant, ha dit, “és una eina del tot necessària per la prevenció i detecció d’aquest consum, especialment, en les edats més joves”. L’alcalde també ha afirmat que “des de l’Ajuntament, apostem per aquest tipus d’actuacions policials, amb gossos”, ja que “tenen una eficàcia increïble”.

Per últim, Granados ha adreçat unes paraules de satisfacció a totes les persones que han assistit a aquestes jornades per adquirir i perfeccionar els seus coneixements sobre el marcatge lapa, i ha expressat que “estem molt agraïts de la tasca que duu a terme la Policia Local”, esmentant, en aquest cas, la figura d’Alberto Miranda, que ha portat les regnes de l’organització. També ha volgut posar en valor la gran labor que els cossos policials han desenvolupat, durant la pandèmia, a primera línia.

D’altra banda, l’agent de la Policia Local de Salou, Alberto Miranda, ha agraït les ganes d’aprendre de totes les persones assistents, i ha posat en valor el gran esforç que han fet per poder venir, aquests dies. També ha donat les gràcies a l’alcalde, així com a l’Ajuntament i al Patronat Municipal de Turisme, pel suport en l’organització de les jornades.

Per la seva part, el coordinador tècnic, instructor i cap d’instructors de la Policia Local de Burgos, Javier Macho, ha expressat que “esperem que es creïn més unitats canines arreu de Catalunya”, i ha remarcat “l’esforç que es duu a terme des de les Policies Locals, des dels diferents municipis d’Espanya, per poder donar suport als companys que són avui aquí”.

Abans de l’acte de comiat, s’ha dut a terme una exhibició amb gossos, al davant del Teatre Auditori de Salou, a la què també hi han assistit diversos regidors i regidores de l’Ajuntament.

Aquesta jornada ha estat organitzada, per primer cop, a Salou i a Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració del Patronat Municipal de Turisme de Salou; la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP); Unijepol, Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policía Local; la Asociación Nacional de Adiestradores Caninos; i AUCAPOL, Asociación de Miembros de Unidades Caninas de Policía Local. L’organització ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Salou i de la Policia Local de Salou.