Salou museïtza el jaciment arqueològic de l’antiga “kallipolis”

Es tracta d’oferir un nou producte turístic, basat en el coneixement de la singularitat històrica i el patrimoni cultural del municipi

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, van visitar el jaciment de La Cella, l’antiga Kallipolis, mentre un grup d’estudiants del grau d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV hi executaven una intervenció en el marc d’un curs d’arqueologia organitzat per la URV, sota la direcció d’Ivan Cots i de Jordi Vilà, membres del GRESEPIA.

L’alcalde de Salou qualifica com de “molt important el jaciment, ja que forma part de la història antiga del municipi i és dins del programa de recuperació del nostre patrimoni històric que s’està duent a terme per part de l’Ajuntament”.

L’alcalde aposta perquè “els salouencs i salouenques coneguin quin és el seu passat i la seva història” així com que “els nostres visitants puguin gaudir del patrimoni cultural salouenc com a una nova oferta turística”.

No obstant, Granados lamenta que a la dècada dels anys 70, a causa de l’extracció de pedra per a l’ampliació del Port de Tarragona, "es va destruir la part del jaciment més propera al mar i totes les estructures defensives de la Tossa Alta, provocant un mal irreparable al patrimoni”.

Per aquest motiu, l’alcalde considera que és ben rebut el projecte de l’Autoritat Portuària de col·laborar amb l’execució del Camí de Ronda del Cap Salou, amb la recuperació i obertura al públic de les restes defensives de la Guerra Civil, i dels entorns naturals i miradors inclosos en el seus terrenys”. Una intervenció que es farà efectiva per la petició expressa de l’alcalde en una reunió amb el president del port.

Excavacions arqueològiques al jaciment protohistòric de La Cella

Les excavacions al jaciment de La Cella han estat realitzades en uns “àmbits” de la part residencial de l’assentament, de considerables dimensions i adossat a la muralla oest. Les restes arqueològiques són d'entre el 450 i el 250 a.C. El poblat va ser abandonat, pacíficament, als voltants de l,any 250 a.C., abans de l’arribada dels romans a la península.

Parlem d’un enclau eminentment comercial, segons explica el doctor Jordi Diloli, director del GRESEPIA, perquè la mercaderia arribava per mar, de diversos punts del Mediterrani, i es distribuïa des de Kallipolis. “Era una ciutat internacional en la què s’hi han trobat estructures constructives de tipologia grega o púnica i materials provinents de Massàlia, Cartago, la costa de l’actual Llevant i Andalusia, i també Eïvissa. Una comunitat mixta on hi podien haver conviscut grecs, cartaginesos i ibers”.

Cal dir que tot fa pensar que aquest jaciment és el que queda de l’antiga ciutat glossada per Rufus Festus Avienus en la seva “Ora maritima", del segle IVd.C., quan recupera una descripció molt antiga de la nostra costa. Parla d’una ciutat situada entre Salauris i Tarrakon, i que seria Kallipolis (ciutat bella, en grec), una vila rica i important, situada sobre muralles molt altes (els penya-segats d’aquesta part del Cap de Salou), que tindria el mar a un costat i uns grans espais llacunars, rics en peixos (els aiguamolls de les planes, a llevant del Cap). Les coincidències son clares.

A nivell arqueològic el jaciment es coneix com Punta de La Cella o La Cella. Es troba situat a l’extrem Est del Cap Salou, en el límit entre allò que és propietat municipal i allò que és propietat de l’Autoritat Portuària, i la seva importància radica en el fet que en tot el territori del Camp de Tarragona no n’hi cap cap altre de característiques similars. La part de jaciment que correspon al port encara no està excavada però es considera determinant per ampliar el coneixement sobre aquest antic assentament.

Programa de les actuacions

El consistori ha participat amb 4.000 euros anuals en quatre campanyes arqueològiques.

Actualment, l’Ajuntament de Salou participa en el treball de recerca realitzat per la URV i subvencionat amb fons europeus, consistent en la socialització del jaciment a través d’una visita virtual.

Pel que fa a les consolidacions de part de les zones del jaciment ja excavades, s’han pogut fer gràcies al pressupost d’inversions, que ha destinat uns 30.000 euros anuals, durant els darrers quatre anys.

La consolidació i museïtzació prevista en el proper any 2022 de la part ja excavada del jaciment costarà uns 60.000 euros, on el Departament de Cultura de la Generalitat hi participarà amb una subvenció de 17.500 euros.

La segona part de l’actuació a La Cella (Kallipolis) és la col·locació de rètols explicatius i la instal·lació de la senyalèctica, atès que es va arribar a un acord amb la Generalitat perquè aquest important jaciment participés de “La ruta dels Ibers”, on hi ha inclosos els jaciments més importants de l’època preromana de tot Catalunya.