Salou celebra una gran festa al voltant de pirates i corsaris

S'ha celebrat una festa al voltant d'aquesta temàtica, a la plaça del Carrilet

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals i la regidoria d’Infància, ha celebrat, aquesta tarda, una gran festa al voltant de la història dels pirates i corsaris, que van ser presents a les costes del municipi, fa molts segles.

L’acte, que ha tingut lloc a la plaça del Carrilet, davant de l’Espai d’Infància Estació del Carrilet, ha estat presidit per l’alcalde Pere Granados; acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, i de la regidora d’Infància, Julia Gómez. Ha estat presentat pel periodista Jordi Vinyoles.

En primer lloc, s’ha presentat el nou llibre “Els pirates de Salou, més de 100 relats”, un recull d’històries amb il·lustracions de la reconeguda dibuixant i caricaturista Pilarín Bayés, la qual relata com els pirates i els corsaris, que van atacar les costes de Salou durant més de 400 anys, assaltaven les barraques dels pescadors i el port, on capturaven els vaixells que s’hi refugiaven dels temporals de llevant. Destaca, també, que els primers atacs documentats a Salou apareixen l’any 1354, tot i que possiblement van començar molt abans. A més, el llibre inclou, al final, un joc de l’oca, amb temàtica pirata.

L’alcalde Pere Granados, dirigint-se als nens i nenes i a les famílies, els ha explicat aquesta tarda que “els pirates van ser durant molts anys a Salou i, per això van construir la Torre Vella, per protegir el petit nucli de població de Barenys dels assalts”. També ha fet referència a la Cala Font, on, com el seu propi nom indica, brolla una font d’aigua dolça que, en aquells temps, ja proveïa els pirates i corsaris; i al Cap Salou, que feien servir d’amagatall.

L’alcalde ha argumentat que “hem recuperat una part del patrimoni històric de Salou, que és molt ric”, concretament, la corresponent a 1530 (s. XVI). En aquest sentit, des de l’Àrea de Cultura i d’Alcaldia es va demanar a la popular artista Pilarín Bayés que fes un conte, perquè els nens i les nenes entenguessin una part de la història de Salou.

Així mateix, ara, a part del Rocky i la Confetina, mascotes del Club Xic’S, hi ha un nou “amic” de la canalla, de mans de la regidoria d’Infància. Es tracta de la nova mascota del Club Xic’S, el Pirata Dragut, que té i la seva pròpia cançó, escrita i interpretada per Maite Castellanos, amb la col·laboració i els arranjaments musicals de Willy Sgro Duarte. L’alcalde ha fet lliurament d’un ram de flors a l’artista.

Un cop acabada la presentació, s’ha realitzat un espectacle infantil “A l’abordatge”, a càrrec de la companyia La Banda del Drac. Així com l’actuació la Banda de Música de l’Escola Municipal de Música de Salou (EMMS) i la Banda Juvenil d’Amposta, que han vingut, en cercavila, des de la plaça de la Pau. Han interpretat peces com ‘Mestral pasodoble’, de Tomás Simón; ‘Eiger’, de James Swearingen; Quinta Simfonia i Mambo número 5, de Beethoven; i Party Dance. Alguns infants han llegit un petit recull de relats. I, per últim, les famílies han gaudit d’una xocolatada popular, durant la qual s’ha fet entrega d’exemplars del nou llibre a les famílies.