L’Ajuntament de Salou ha posat en marxa diversos processos de participació al voltant de projectes urbanístics que han de transformar el municipi cap a un model urbà de desenvolupament sostenible. El primer amb el procés de revisió del Pla d’Ordenació Urbana Municipal, i el segon amb el projecte d’Eix Cívic, malgrat que algunes veus vulguin fer veure el contrari amb arguments molt poc convincents des del punt de vista de l’interès general.
Respecte d’aquest darrer projecte, un dels més importants per a la transformació urbana de la ciutat, caldria deixar ben clara una qüestió: que la decisió de l’alcalde de suspendre amb bon criteri la construcció d’uns edificis en una petita part dels terrenys de l’Eix Cívic, amb la idea d’escoltar totes les opinions i les preocupacions ciutadanes, en cap cas atura el tràmit per a la redacció del projecte.
Un aspecte que va provocar certa polèmica en el darrer plenari, on els grups de l’oposició van fer gala d’un preocupant desconeixement del tema i dels procediments.
El que vol l’alcalde, segons fonts municipals, és dur el projecte a aprovació provisional amb el màxim acord i consens ciutadà, especialment en aquells aspectes que han estat apuntats en període d’al·lgeacions al projecte, tots referits als edificis i no al projecte urbanístic.
Tornant a la voluntat política del govern salouenc per dialogar i acordar amb la ciutadania iniciatives i projectes d’interès públic, veiem ara com inclús una ordenança municipal com la que ha de regular la gestió dels habitatges d’ús turístic al municipi, s’obre al debat públic per tal que ciutadans i professionals aportin idees i coneixements que puguin ser incorporats a l’esmentada norma local.
Per tant, ja voldríem molts ciutadans i ciutadanes que se’ns consultés més enllà del que obliga la legalitat sobre quin tipus de ciutat volem. En aquest cas, Salou esdevé, també, exemple de democràcia participativa.