Salou aprova la declaració de Béns Culturals d’Interès Local un conjunt d’estructures de defensa de la Guerra Civil, ubicades al Cap Salou

Avatar photo

L’alcalde Pere Granados ha assenyalat que aquesta aprovació “és l’inici de la recuperació, protecció i posada en valor del nostre patrimoni històric i cultural, que ens ha de servir també per crear nous productes turístics”. També ha explicat que “la voluntat del Govern municipal és anar identificant, estudiant, recuperant i catalogant aquells valors i elements històrics que ens identifiquen i ens singularitzen, passant per les diferents etapes que han bastit la historia del municipi”.

Els elements que formaran part dels béns protegits municipals conformen estructures de defensa militar de la Guerra Civil ubicades al Cap Salou que, a més, es proposa que s’inscriguin al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Formen aquest conjunt els nius de metralladores de la Punta del Cavall i de la Punta del Po-Roig; la Bateria de la Costa, de La Glorieta i La Talaia, i el camí empedrat de subministrament de la Bateria de la Costa. El Niu de Metralladores de la Punta del Cavall es troba sobre roca viva, fet que li confereix el valor de peça única; i compta amb tres espitlleres orientades cap al mar, en direcció sud-oest, una frontal i dues laterals.

Així mateix, el Niu doble de Metralladores de la Punta del Po-Roig té com a principals característiques la seva forma circular i el fet que és format per diverses galeries unides, amb dos sales utilitzades com a magatzem de municions. D’altra banda, la Bateria de la Costa es caracteritza per la seva bona disposició per creuar focs sobre les platges properes. De la primera secció, La Glorieta, se’n conserva la meitat, amb un emplaçament per a una peça i un polvorí; i la trinxera, que anava a la rereguarda dels emplaçaments.

Pel que fa a la segona secció, La Talaia, es conserva totalment íntegra, amb els dos emplaçaments per a les peces, les galeries subterrànies on eren ubicats els refugis pel personal i els polvorins, així com els dos emplaçaments realitzats per l’exèrcit, en acabar la guerra. Finalment, s’ha proposat com a BCIL el camí empedrat de subministrament, un sender que, partint del Racó de Salou, conduïa fins a la part més alta del Cap de Salou. En aquest cas, es conserva l’antic empedrat amb què estava pavimentat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen un home per robar el telèfon mòbil d’un pacient al Trueta

Notícia següent

Desmantellat un punt de venda i consum de cocaïna en un domicili de l’Hospitalet de Llobregat

Notícies relacionades