Roda de Berà participa en les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona

  L’Ajuntament va mostrar el patrimoni modernista rodenc obra de l’artista Josep Maria Jujol

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  El proppassat cap de setmana, 6 i 7 de novembre, l’Ajuntament de Roda de Berà va participar en el I Mercat d’Entitats dins de les I Jornades Modernistes del Camp de Tarragona ‘Els Pallaresos 1900’. L’objectiu era mostrar als visitants el patrimoni modernista amb què compta Roda de Berà, obra de Josep Maria Jujol, la capella de Mas Carreras i alguns elements dins de la parròquia de Sant Bartomeu.

  Dins del programa de les Jornades, el dissabte a les 12 del migdia es va signar al centre Jujol el Manifest Jujolià. Amb aquest document, els ajuntaments jujolians, entre ells el de Roda de Berà, van expressar el seu compromís amb el món que envolta l’obra de l’arquitecte tarragoní i sumar sinèrgies perquè l’obra i la personalitat, tant professional com humana, de Jujol sigui coneguda a tot el món. Aquest és l’objectiu i el desig, ‘Jujoliar el món’.

  Josep Maria Jujol va ser ‘un artista polièdric i un arquitecte brillant del segle XX’, va treballar al nostre país, i també a escala internacional, ‘amb una obra excepcional, de la qual ens queda molt treball de recerca i divulgació per fer, de tal manera que Jujol i la seva obra siguin conegudes àmpliament’, subscriu el manifest.

  El text continua afegint: ‘volem donar a conèixer aquest dissenyador sorprenent, pintor molt acolorit, dibuixant espontani, arquitecte extraordinari; en una paraula, un “arquitecteartista” genial i únic’. Jujol, molt arrelat al Camp de Tarragona, ‘va dominar una arquitectura molt singular, i amb una signatura pròpia i original, la qual, es va complementar manifestant la seva personalitat de pintor, escultor, dissenyador i artesà’. L’arquitectura jujoliana ‘és com la ‘Gesamtkunstwer’ alemanya, és a dir, una ‘obra d’art total’, ‘obra d’art ideal’, ‘obra d’art universal’, ‘síntesi de les arts’, ‘obra d’art integral’, en fi, una obra d’art que utilitza totes o moltes formes de creativitat’.

  Els ajuntaments jujolians ‘hem de ser els garants del fet que tota l’obra de Jujol sigui coneguda, apreciada i, sobretot, protegida amb polítiques urbanístiques i catalogació d’aquests béns patrimonials’, es llegeix al Manifest. ‘Hem de fer valdre, tots plegats, l’arquitectura jujoliana i hem de marcar les línies mestres per tal de preservar aquest patrimoni i trobar uns punts en comú que determinin el lloc que Jujol ha de tenir en l’arquitectura actual’.

  Hi van participar l’alcalde Pere Virgili i la regidora de Cultura, Teresa Ferré, i representants polítics dels ajuntaments de Tarragona, Sant Joan Despí, Els Pallaresos, La Canonja, Vallmoll, Vistabella (La Secuita), Bràfim, Renau, Montferri, Creixell, i El Vendrell. Signaran telemàticament Barcelona, Constantí, Bonastre, Vimbodí i Poblet, Guimerà, Cornellà, Vilanova i la Geltrú, Palma de Mallorca, Badalona, Santa Coloma de Cervelló, La Pobla de Claramunt i Capellades. També va ser-hi present Josep Maria Jujol fill, representant l’Arxiu Jujol.