Reus aplega al sector agroalimentari per reflexionar sobre sostenibilitat, competitivitat i innovació

L'alcaldessa, Sandra Guaita, ha reivindicat la importància del sector i la seva capacitat per "transformar-se"

20 de novembre de 2025 a les 14:54h

Les instal·lacions de firaReus Events han acollit aquest dimecres una trobada que ha reunit una cinquantena de professionals del món agroalimentari —empreses, centres de recerca i institucions— per analitzar els grans reptes d’un sector clau per al territori: sostenibilitat, competitivitat i innovació. La jornada s’ha organitzat amb el suport del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, la DOP Siurana, l’Escola Agrària Mas Bové i Cadena SER.

La degana del Col·legi, Conxita Villar, el director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, Joan Gòdia, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, han inaugurat l’acte. Guaita ha reivindicat el pes històric i econòmic del sector: “Ha estat i continua sent un dels pilars del creixement de la Catalunya Sud. És un sector resilient que, amb les eines del segle XXI, té enormes oportunitats per seguir transformant-se.”

Ponències, debat i talent acadèmic

La sessió ha arrencat amb Cristina Giménez (ESADE), que ha situat la sostenibilitat i la competitivitat com a eixos imprescindibles de futur. Tot seguit, José M. Gil (CREDA) ha detallat les tendències que estan redefinint el comportament del consumidor i el model productiu.

Una de les taules més destacades ha estat la dedicada a l’economia circular, moderada pel catedràtic Josep Maria Arauzo-Carod, amb les aportacions de Joan Ruiz (Grup Unió), Anna Lluís Gavaldà (Símbiosy) i Úrsula Catalán (Fruselva Global). S’hi han abordat estratègies reals d’aprofitament de recursos, nous models de negoci i adaptacions necessàries davant un entorn cada vegada més exigent.

Altres ponents, com Amaya Prat (Ametller Origen) i Maria Gómez Soriano (PwC), han aprofundit en la descarbonització, la gestió eficient de l’aigua i el sòl, i el compliment de la normativa ESG. Per la seva banda, Jordi Hurtado (REDESSA) ha detallat les opcions de finançament i suport a projectes innovadors a través del Hub Foodtech & Nutrition.

Compromís institucional i futur compartit

La cloenda ha anat a càrrec del regidor de Promoció Econòmica i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, que ha subratllat la necessitat de reforçar les aliances entre empreses, administració i món acadèmic: “Només sumant esforços podrem enfortir el sector i generar noves oportunitats professionals. Continuem treballant perquè el Hub Foodtech & Nutrition sigui un espai real de connexió i impuls.”

La jornada ha conclòs amb una degustació d’oli verge extra DOP Siurana i una sessió de networking que ha permès intercanviar projectes i generar noves col·laboracions.

El Hub Foodtech & Nutrition compta amb el suport de Salut i Treball i Balañà Eguía.

Sobre l'autor
Ismael Lobo
Ismael Lobo
Veure biografia
El més llegit