A la recerca del millor esmorzar de forquilla de Catalunya: la semifinal tarragonina arriba a l’Espluga

El públic assistent podrà gaudir en directe de la presentació dels plats i el veredicte del jurat, alhora que compartirà un esmorzar de forquilla popular

28 d'agost de 2025 a les 17:14h

Aquest diumenge, 31 d’agost, l’Espluga de Francolí es convertirà en el centre de la gastronomia popular catalana amb la celebració de la semifinal tarragonina de la Lliga del Porc i la Forquilla. A partir de les 10 del matí, sis restauradors i restauradores de les comarques de Tarragona competiran al Casal de l’Espluga per aconseguir una de les tres places que donen accés a la gran final catalana, prevista el 28 de setembre a la Fira de Sant Miquel de Lleida.

La jornada no només serà competició. El públic assistent podrà gaudir en directe de la presentació dels plats i el veredicte del jurat, alhora que compartirà un esmorzar de forquilla popular, amb una proposta ben tradicional: blanc i negre a la brasa amb amanida, patates al caliu, pa, aigua i una copa de vi DO Conca de Barberà. Aquesta activitat s’emmarca en el programa de la Festa de la Verema que organitzen l’Ajuntament de l’Espluga i la DO Conca de Barberà.

Els plats a concurs

Els candidats a fer-se un lloc a la final són:

  • Elena Morató (Bar Cooperativa Elena, El Catllar), amb Desossat de peus de porc amb botifarra negra.

  • Àlex Manole i Gerard Pàmies (El Marge, Espluga de Francolí), amb uns Mil fulls d’orella i peus de porc amb tàrtar de gamba vermella i cremós de celerí.

  • José María Pérez i Lluís Dalmau (Cal Mellado, Constantí), amb una Romescada de callos i cap.

  • Rosa Maria Barberà i Àngel Recasens (Fonda Montserrat, Cambrils), amb Peus de porc amb caragols i trompetes de la mort.

  • Sergi Cintas i Jesús Cebrián (La Tasqueta dels Pantxuts, Tarragona), amb uns clàssics Callos.

  • Carlos Valls (Ca Vidal, Perafort), amb Peus de porc amb foie.

Un jurat d’excepció

La semifinal serà presentada per la periodista Clàudia Raymat i comptarà amb un jurat format per reconeguts noms del món gastronòmic i comunicatiu: Jonathan Nuevo (@esmorzarsdeforquilla), Marta Clot, sommelier i creadora de contingut, el periodista gastronòmic de La Vanguardia, Albert Molins, el periodista tarragoní Helder Moya, i Mario Castellanos, divulgador gastronòmic a través del perfil @paladarstarragonins.

250810 LligaJurat

La primera lliga d’esmorzars de forquilla

La Lliga del Porc i la Forquilla és una iniciativa del Grup de Sanejament Porcí de Lleida i la consultora enogastronòmica Como Pomona, amb el suport del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia de la Generalitat. El certamen té l’objectiu de posar en valor l’esmorzar de forquilla com a patrimoni gastronòmic català i de donar visibilitat al sector productiu porcí.

El director de la Lliga, Rafa Gimena, va destacar que la competició vol “fer homenatge als establiments que mantenen viu el receptari popular”, mentre que Vicens Enrique-Tarancón, director del Grup de Sanejament Porcí, va subratllar la importància de “donar valor al sector carni”.

Rumb a la final de Lleida

La final de la competició es disputarà el diumenge 28 de setembre a la Fira de Sant Miquel de Lleida, amb els millors classificats de les quatre semifinals provincials. Allà, el públic podrà degustar un esmorzar popular amb cassoleta de llonganissa, cansalada, costella i caragols, tot maridat amb vi o aigua. Les places es poden reservar prèviament a través del web oficial: www.lligadelaforquilla.com.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit