El projecte d’Eix Cívic de Salou transformarà el paisatge urbà i articularà una nova mobilitat

Es construirà una gran avinguda de quasi 2 km i una gran plaça de 2 ha, prioritzant la creació d’un àmbit urbà sostenible, inclusiu, de convivència i socialització; que també dinamitzarà l’economia i el comerç

Un cop l’espai que ocupa la via fèrria quedi desmantellat de les infraestructures ferroviàries, que es preveu que s’iniciin els treballs a finals de l’estiu, es podrá construir una gran avinguda per a vianants i serveis, amb amples zones blaves/verdes i arbrades, que esponjarà l’espai urbà i articularà una nova mobilitat més permeable, amb l’obertura de connexions transversals, amb nous encreuaments (fins a 7 en total), i que serà adaptada per a la circulació dels transports sostenibles, com el tramvia i la bicicleta.

Pere Granados ha explicat que “s’ordenarà i s’urbanitzarà l’espai i el paisatge urbà, amb criteris de sostenibilitat, social i econòmica, destinant i recuperant espai per a les persones”. En aquest sentit, ha parlat d’una “ciutat inclusiva i d’un Salou integrador, amb una accessibilitat universal”, i “amb un transport sostenible”.

A nivell urbanístic, cal destacar la integració d’elements històrics de la zona, marcant un conjunt monumental i històric que inclourà la Torre Vella, l’Estació del Carrilet i l’Església de Santa Maria, entre altres elements.

A més, l’Eix Cívic inclou una gran plaça cívica de gairebé 2 hectàrees, davant de la Torre Vella, que crearà un nou espai de centralitat urbana, que potenciarà la socialització i millorarà l’entorn, amb una adequada relació amb el conjunt urbà i generant nous espais lliures i equipaments públics, com el pàrquing soterrani projectat per a més de 500 places. Cal recordar que amb els Fons Next Generation es reforçaran els pàrquings dissuasius per donar més facilitat d’aparcament.

L’obra té un cost aproximat de 14 milions. És previst que comenci el 2025 i que finalitzi cap el 2027.

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, ha fet referència als paràmetres urbanístics de l’Eix Cívic. Aquest ocuparà 64.976 metres quadrats de sòl, dels quals 56.235 metres quadrats seran de sòl públic (86,55%).
Montagut ha argumentat que el projecte “generarà vida i estructura urbana, i es revitalitzarà el Barri de la Salut, el nucli antic, el carrer Nord i el carrer Major”.