Primera jornada de vaga, sense incidències, dels estibadors al Port de Tarragona

  L’Autoritat Portuària lamenta que no s’arribi a “una solució de consens” per evitar les aturades, que compten amb un seguiment total

  La primera jornada de vaga dels estibadors s’està desenvolupant amb normalitat i sense incidències al Port de Tarragona, segons han confirmat tant des de l’Autoritat Portuària com del propi col·lectiu de l’estiba. Les aturades han començat aquest dilluns a les vuit del matí i s’aniran repetint fins a les vuit d’aquest dimarts en hores imparells. L’acció compta amb un seguiment del 100% de la plantilla. El president del comitè d’empresa de la Sagep a Tarragona, Joan Galera, ha admès en declaracions a l’ACN que l’escenari de vaga no era el què desitjaven, però que s’hi ha vist obligats “davant l’alternativa de no negociació que planteja la patronal” sobre la subrogació dels treballadors, després de l’aprovació del nou decret que regula el sector. Per la seva banda, l’Autoritat Portuària ha lamentat que no s’arribi a “una solució de consens” per evitar les aturades.
  Joan Galera ha insistit que els estibadors són “els últims interessats en fer vaga, perquè això també és perjudicial per a nosaltres”, però que ho fan “com a últim recurs” arran del trencament de les negociacions amb la patronal Anesco. “El què es pretén, tant en el reial decret com en les negociacions, és treure’ns els nostres llocs de treball i establir condicions més precàries. No ho permetrem”, ha asseverat el president del comitè d’empresa.

  Les aturades intermitents durant les hores imparells suposen que els prop de 200 estibadors del port només acabin treballant el 50% de la seva jornada laboral. “Evidentment això ha tingut repercussió en la producció, però entrava dins del previst”, ha subratllat Galera. Segons el Port de Tarragona, la primera jornada de vaga s’està desenvolupant “sense incidències i amb el compliment dels serveis mínims”, que estan fixats en el 100% pel que fa a mercaderies amb caducitat i pel moviment de passatgers i creuers.

  El president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha apuntat que “la feina s’ha repartit amb normalitat” i que no tenen constància de cap incidència ni anomalia. Andreu ha explicat que el seu objectiu durant la vaga és que l’estiba “pugui representar legítimament les seves reclamacions” i que el sector del transport, un dels que se’n veu més afectat, disposi puntualment “de tota la informació” per poder adaptar-se a les circumstàncies.

  En un comunicat, l’Autoritat Portuària ha lamentat que no s’arribi a “una solució de consen”s de les parts implicades per evitar les jornades de vaga i les conseqüències que aquestes poden tenir en l’activitat portuària i en l’economia del territori. A més, el Port ha informat que la Policia Portuària està gestionant sense incidències els accessos al recinte portuari, que es produeixen amb normalitat.

  Més jornades de vaga convocades

  A més d’aquest dilluns, la convocatòria de vaga s’estén a dimecres i divendres d’aquesta setmana. També hi ha un preavís de nova protesta que començarà el 14 de juny amb una aturada de 48 hores ininterrompudes i continuarà durant les hores imparells dels dies 19, 21 i 23 del mateix mes. A tot l’estat espanyol, la vaga afecta més de 6.000 estibadors.