La primera edició del Festival Mar i Muntanya unirà a Cambrils i la Val d'Aran

Dotze cuiners compartiran les seves creacions amb una proposta conjunta i el plat estrella del seu homònim

22 de setembre de 2025 a les 11:55h

La gastronomia catalana té una cita singular amb la primera edició del Festival Mar i Muntanya, que unirà la cuina de Cambrils i la Val d'Aran en dues quinzenes gastronòmiques. La primera se celebrarà del 15 al 30 d’octubre amb la visita dels xefs aranesos a Cambrils, i la segona tindrà lloc de l’1 al 15 de desembre, quan seran els cuiners cambrilencs qui viatjaran a la vall pirinenca.

Durant aquests dies, cada restaurant amfitrió oferirà a la seva carta el plat estrella del seu homònim, a més d’una proposta conjunta de mar i muntanya. Així, els comensals podran descobrir la riquesa de dues cuines que, malgrat la distància geogràfica, comparteixen tradició i producte com a senyes d’identitat.

El festival posa en valor el concepte culinari del “mar i muntanya”, una particularitat del receptari català que combina carn i peix en un mateix plat, creant sabors i textures que evoquen tradició i records de llar. Amb aquesta iniciativa, impulsada pel Conselh Generau d’Aran i el Patronat de Turisme de Cambrils, es busca reforçar la connexió entre dos territoris històricament agermanats.

En aquesta primera edició participen dotze cuiners: Rubén Campos (Rincón de Diego, Cambrils) amb Josep Gregorio (El Portalet, Bossòst); Sergi Palacín (Hiu, Cambrils) amb César Mory (És Arraïtzes, Garòs); Xavi Martí (Casa Macarrilla 1966, Cambrils) amb Marc Nus (Era Coquèla, Vielha); Llorenç Blasco (Denver, Cambrils) amb Montse Solà (Casa Turnay, Escuñau); Damià Capafonts (Calç Tendre, Cambrils) amb Pere Graupera (Casa Irene, Arties); i Joan Llaberia (L’Original, Cambrils) amb Pere Tenllado (Casa Rufus, Gessa).

Del treball conjunt han nascut sis creacions inèdites que reflecteixen l’essència del mar i la muntanya: des de l'os de vedella amb gamba blanca fins al caneló de cua de toro amb escamarlans, passant per combinacions sorprenents com el calamar amb peus de porc o el conill farcit de caragols amb llom de rap.

Amb aquest festival, Catalunya celebra la seva diversitat gastronòmica i reforça la idea que és, sobretot, terra de producte.

Sobre l'autor
Ismael Lobo
Ismael Lobo
Veure biografia
El més llegit