El Port Tarragona treu a la llum les novetats del Pla d'Autoprotecció

Aquest document serveix com a guia d’actuació davant de qualsevol situació d’emergència

17 de juliol de 2025 a les 13:30h

Port Tarragona ha celebrat aquest dijous, 17 de juliol, la ‘Jornada de difusió del Pla  d’Autoprotecció’. L’activitat, adreçada a la comunitat portuària i altres grups d’interès, ha  aplegat a més d’una setantena de participants. En ella, s’han donat a conèixer les principals  novetats del nou Pla d’Autoprotecció de Port Tarragona, que va ser homologat per part de la  Generalitat de Catalunya, el passat mes d’abril. Per a explicar l’enfocament del PAU, durant  la jornada s’ha partit d’un cas pràctic. L’Autoritat Portuària de Tarragona, en col·laboració  amb l’empresa TEPSA, han plantejat una situació d’emergència a partir de la qual els  diferents grups d’intervenció han pogut exposar les actuacions que durien a terme, així com  els seus objectius i necessitats. La ‘Jornada de difusió del PAU’ és una de les activitats que  organitza el Port per a reforçar la coordinació entre els diferents actors que intervenen en la  gestió d’emergències, juntament amb exercicis i simulacres. Aquesta mena d’esdeveniments  refermen el compromís de l’APT amb la seguretat, la sostenibilitat i la relació amb el seu  entorn, sent pilars estratègics dins de l’organització. 

La ‘Jornada de difusió del Pla d’Autoprotecció del Port de Tarragona’ ha permès donar a  conèixer els principals enfocaments del nou PAU. L’Autoritat Portuària feia al novembre de  2024 la darrera revisió d’aquest document, que serveix de guia d’actuació davant de  qualsevol situació d’emergència que pugui experimentar l’enclavament, i, el passat 4 d’abril,  la Comissió de Protecció Civil de Catalunya homologava l’actualització. Per a donar a  conèixer al conjunt de la comunitat els canvis que s’han introduït, ha organitzat aquesta  jornada que ha aplegat a una setantena de participants entre membres de la comunitat  portuària, grups d’interès i equips d’intervenció. 

“Som un port pioner en matèria de seguretat i una referència dins del sistema portuari estatal.  La seguretat és fonamental, especialment en un port amb les característiques del nostre. Per  això, la portem incorporada a l’ADN”, ha assegurat el president de Port Tarragona, Santiago  J. Castellà. El màxim representat de l’Autoritat Portuària ha fet incís en el fet que “la gestió de la seguretat ha experimentat una evolució cap a un plantejament integral i  multidimensional, tal com es pot veure en la darrera revisió del PAU”. En aquesta línia,  Castellà ha detallat que actualment aspectes tècnics de gestió directa d’emergències tenen  repercussió en l’àmbit social, tant pel que fa a la cura de les persones com pel que fa a la  sostenibilitat i el medi ambient, motiu pel que aquesta visió 360º és imprescindible. “La  jornada de difusió del PAU ens permet aportar coneixement, expertesa i un lligam entre  cossos d’intervenció que ens fa més forts”. 

Un cas pràctic, el fil conductor 

Per a exposar les novetats introduïdes en l’última revisió del PAU, l’Autoritat Portuària de  Tarragona, en col·laboració amb l’empresa TEPSA, han partit d’un supòsit d’emergència i, a  partir d’aquí, els diferents equips d’intervenció han pogut explicar quina seria la seva actuació  concreta, així com quins són els seus objectius i necessitats quan fan una intervenció dins  del recinte portuari. 

El supòsit plantejat ha consistit en una hipotètica ruptura parcial -del 10% del diàmetre- de la  línia d’entrada/sortida d’un tanc de metanol a causa d’un cop d’ariet durant una operativa de  descarrega d’un buc amb el conseqüent vessament de producte dins d’una de les cubetes,  cosa que obligaria a activar el Pla d’Autoprotecció de TEPSA i també el del Port, aquest últim  primer en fase d’alerta i en cas que la situació no quedés controlada ràpidament, en fase  d’emergència. 

Aquesta situació comportaria l’avís i mobilització del Centre de Control Portuari de l’APT;  Policia Portuària, que duria a terme el control de tràfic i de l’accés al moll; Parc Químic, que  duria a terme tasques de suport a la primera intervenció feta per l’empresa; Bombers de la  Generalitat, que donarien suport tant als operaris de TEPSA com al Parc Químic; Capitania  Marítima i Salvament Marítim, que estarien informats per si calgués realitzar qualsevol  operació sobre el buc atracat; Guardia Civil, que gestionaria l’accés a la zona d’alerta; i  Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i SEM, a qui també s’informaria per a alertar-los en cas  de possible afectació a l’exterior de la zona portuària i per a fer la valoració de l’activació del  PLASEQTA. 

Reforçar la coordinació entre equips 

Més enllà de fer públic i donar a conèixer l’actualització del PAU del Port de Tarragona a tots  els grups d’interès, la celebració d’aquesta jornada permet reforçar la coordinació entre tots  els grups d’intervenció que participen en la gestió d’una emergència. En aquest sentit, cal  destacar que la preparació d’aquesta activitat implica fer una revisió dels protocols establerts  i els procediments a realitzar, així com de les prioritats d’actuació. A més, el fet de compartir ho en un acte públic permet que tots els actors implicats coneguin la tasca de la resta de  cossos.

En les ponències i intervencions, hi ha pres part representants de l’Autoritat Portuària de  Tarragona, Policia Portuària, TEPSA, Capitania Marítima, Salvament Marítim, Protecció Civil,  Parc Químic de Seguretat, Bombers de la Generalitat, Servei d’Emergències Mèdiques  (SEM), Ajuntament de Tarragona, Guardia Civil, Guàrdia Urbana de Tarragona i Mossos  d’Esquadra. 

Una eina viva 

El cap de divisió de Seguretat Integral de Port Tarragona, Jesús Teva, ha afirmat que  jornades com aquesta serveixen per “entendre millor el rol de cadascú i per millorar  l’eficiència en la gestió d’emergències”. Així mateix, ha subratllat que “el Pla d’Autoprotecció  no és només un document, sinó que es tracta d’una eina viva”. En aquest sentit, ha recordat  que el PAU es millora anualment “per a recollir les noves realitats que van sorgint al llarg del  temps” i ha afegit que “implementar processos de millora contínua reforça la capacitat de  resposta davant de qualsevol succés”. 

“Tant l’APT com la resta d’actors tenim un compromís ferm amb la seguretat. Comptem amb  un alt grau d’especialització i, a més, apostem per la innovació”, ha constatat Teva. “La  tecnologia és una eina clau en la gestió d’emergències. Avui no actuem igual a com ho fèiem fa 10 anys. Per això hi apostem amb determinació”, ha explicat, posant com a exemple  l’aposta de Port Tarragona i la seva Policia Portuària per l’ús de drons. “Amb tot plegat, el  que busquem és ser resilients i tenir la màxima capacitat de recuperació davant de qualsevol  situació perquè aquesta tingui el mínim impacte possible”, ha conclòs. 

Nova prova de drons per a la detecció de gasos 

Paral·lelament, l’Autoritat Portuària de Tarragona ha dut a terme aquesta setmana una  segona prova de detecció de gasos amb dron, juntament amb BG, ICYM – Grupo Procisa i  DJI Store Iberia per a perfilar el model que determini de manera efectiva el sistema definitiu  a implantar de cara a finals de 2025. Així mateix, al setembre es durà a terme una última  prova que permetrà donar forma definitiva al model que proporcioni un major suport en la  gestió d’emergències. 

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit