El Museu del Port de Tarragona incorpora quatre peces al seu fons patrimonial

Avatar photo

Els objectes formaran part de les 1.646 peces del patrimoni museístic portuari que alberga el Museu

Ahir dijous, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, acompanyat per responsables de Port i Ciutat, i els donants de quatre objectes han signat l’acta de donació a l’edifici de la seu institucional de l’entitat portuària. El president ha agraït la generositat dels donants perquè aquestes peces són una part de la memòria col·lectiva del barri del Serrallo i del Port. I Mercè Toldrà, responsable del Museu, també ha palesat la confiança dels donants perquè el Museu del Port de Tarragona conservi i preservi aquest patrimoni marítim i portuari per tal que les noves generacions en puguin gaudir en les seves visites i activitats de l’espai museístic.

Les peces que s’incorporen a les col·leccions del Museu estan vinculades a les vides familiars de les persones que les han donades o dels seus familiars que, alhora, tenen o han tingut una estreta relació amb el món de la mar. Amb la incorporació d’un model a escala d’un pailebot realitzat per Josep Maria Escoda Ferrater, Guerrita, s’amplia el fons de modelisme. Aquest model el va portar a terme als anys 1950 amb una llima i la punta dels ganivets com expliquen els seus nets i donants, el fotògraf Pep Escoda Borràs i la seva germana Maria del Carme. Juntament amb la peça, també han lliurat una pintura a l’oli de l’antiga confraria de Pescadors on es mostren l’arribada de la barca i el moment de saltar el peix.

També Josepa García Llambrich, de família pescadora del Serrallo, ha donat la llibreta que el seu pare, Marià Garcia Mallol, conservava dels enganxadors de la plataforma de pesca tarragonina amb el precís detall de les zones, distàncies, ubicacions i, en definitiva, les senyes emprades pels pescadors tarragonins perquè no quedi en l’oblit.

Per la seva part, Josep Maria Brull Alabart, col·laborador i donant del Museu en altres ocasions, ha donat aquesta vegada una reproducció del gravat del Plan de Phare de Tarragone de l’any 1843 on s’aprecia una secció horitzontal de la ciutat, des de la mar a la Catedral.

Des de l’any 2000 en què el Museu del Port va obri les portes per primera vegada -el 17 de juliol de l’any 2021 va ser reinaugurat amb una reforma integral i nova museografia- les donacions de personal vinculat amb el món de la mar, en sentit transversal ha estat força important.

Actualment, les col·leccions del Museu estan integrades per 1.646 objectes registrats, 1.206 dels quals són donacions d’entitats, i majoritàriament, de particulars vinculats amb la mar des de diferents vessants: famílies pescadores del Serrallo, antics esportistes de rem del Reial Club Nàutic de Tarragona, oficis tradicionals com els de mestres d’aixa, de boters, empreses portuàries, modelistes… i aficionats al món de la mar o posseïdors per vinculació familiar de patrimoni marítim o portuari. Aquestes donacions han anat enriquint el fons del Museu, sobretot en l’aspecte de la pesca i l’esport, atès que les primeres col·leccions propietat de l’Autoritat Portuària i gènesi del Museu formaven part, principalment, de patrimoni portuari i industrial.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La primera fase de l’àrea comercial Vilamar Centre de Calafell començarà aviat

Notícia següent

Mas Carandell posa en marxa la Unitat d’Orientació Professional del Programa Aula Mentor

Notícies relacionades