Dissabte, 5 d'abril de 2025
És notícia

Port Tarragona s’ofereix a les empreses per comunicar el Mediterrani i Madrid

Avatar photo
La nova terminal intermodal de Port Tarragona facilitarà el transport i servirà com a porta d’entrada a Europa
madrid-port-tarragona

Port Tarragona està treballant per a ampliar el seu hinterland cap al centre de la península, amb l’objectiu de fer créixer els tràfics existents i atreure’n de nous. Aquesta és una de les seves apostes estratègiques i inversions com la que està fent amb la construcció de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo ho demostren. Així ho ha explicat en el marc de la jornada ‘El estado logístico de Madrid’, organitzada per ‘El Canal Marítimo y Logístico’, mitjà especialitzat de referència en el sector logístic. L’esdeveniment, que ha aplegat un centenar de participants, ha permès explicar els avantatges competitius de la futura terminal intermodal i la connectivitat que aquesta i Port Tarragona ofereixen a les empreses del centre de la península, tant cap a Europa, via ferrocarril, com cap a la resta del món, via marítima.

La jornada ha comptat amb dues taules rodones, la primera centrada en el paper dels ports i dels ports secs en la connectivitat de l’àrea de Madrid amb la resta del món i la segona sobre les autopistes ferroviàries. El cap de divisió d’Infraestructures i Conservació de Port Tarragona, Josep Lluís Román, ha pres part en la primera d’elles per a exposar quins són els vincles actuals que la infraestructura tarragonina té amb el centre de la península i cap a on s’encamina gràcies a la terminal intermodal que està construint entre Guadalajara i Marchamalo (Castella la Manxa).

Actualment, el tràfic de vehicles és el principal que es duu a terme entre Port Tarragona i Madrid. Hi ha entre dues i tres circulacions de ferrocarril setmanals entre el port i aquesta zona, cosa que facilita les operatives de cotxes que es distribueixen al mercat ibèric, siguin d’importació com de fabricació nacional. També és destacable el tràfic de productes químics. Així mateix, hi ha un interès creixent per part del sector refrigerat per a establir trens regulars entre el port i Madrid que fessin arribar la fruita tropical d’importació que arriba als molls tarragonins via ferrocarril cap al centre de la península en lloc de fer-ho per camió, tal com es realitza ara.

Més presència i més tràfics

Més enllà dels tràfics actuals i de les seves possibilitats de creixement, Port Tarragona ha apostat per a posicionar-se a la zona centre, mitjançant una infraestructura que marcarà un punt d’inflexió: la PortTarragona Terminal Guadalaja-Marchamalo. El cap de divisió d’Infraestructures de l’APT ha explicat davant del públic madrileny que aquesta infraestructura, que quedarà enllestida aquest estiu i molt probablement entrarà en funcionament al 2026, li permetrà atreure nous tràfics ferroportuaris, especialment de càrrega general. Amb 15 hectàrees de superfície, sis vies i capacitat per a operar trens de fins a 750 metres de llarg, la terminal podrà gestionar fins a 100.000 contenidors a l’any.

Una de les claus que la fan altament competitiva, ha destacat Josep Lluís Román, és la seva ubicació, dins de Puerta Centro – Ciudad del Transporte, una de les principals àrees logístiques d’Espanya, que arribarà a sumar 4 milions de metres quadrats, quan es desenvolupi la seva segona fase. Es tracta d’una de les zones més dinàmiques de tot l’Estat amb una població de més de sis milions d’habitants en un radi de 60 quilòmetres. PortTarragona Terminal té a tocar els accessos a les principals autovies i vies ferroviàries.

En la intervenció, el representant de l’APT ha incidit en el fet que Tarragona és el port de la Mediterrània més pròxim a la zona de Guadalajara i nord de Madrid. Román ha explicat que la via ferroviària que el connecta amb Tarragona s’utilitza gairebé en exclusiva per a mercaderies, cosa que facilita la logística. En aquest sentit, el cap de divisió d’Infraestructures ha posat èmfasi en el fet que una mercaderia es pot portar dels molls tarragonins a la terminal de Guadalajara-Marchamalo, o viceversa, en només 6 hores, un temps altament competitiu.

A més, durant la jornada s’ha posat l’accent en les sinergies que generarà PortTarragona Terminal entre el corredor d’Henares, dins del qual es troba situada la terminal, i el corredor Mediterrani, gràcies a la coordinació de Port Tarragona, que actuarà com a node de connexió entre ambdós corredors. Això facilitarà no només l’entrada de mercaderies des dels molls tarragonins cap a l’interior de la península i la seva sortida via marítima, sinó que estimularà la connexió de la zona de Madrid cap a la resta d’Europa, gràcies a aquesta combinació d’infraestructures ferroviàries.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
accident tractor

Mor un home en caure per un barranc amb el motocultor

Notícia següent

Calafell treu un any més un 10 en transparència

Notícies relacionades