Vostè va entrar a l’alcaldia de Vila-seca l’any 2019 i l’any següent va explotar la pandèmia. Com l’ha viscuda i com l’han viscut els habitants del municipi?
Crec que l’he viscut de manera molt intensa, ja que aquesta pandèmia ens ha agafat d’imprevist i, per tant, ens ha portat a una improvisació constant en molts moments. Si ho recordem, a l’inici no teníem cap mesura per a protegir-nos davant del virus i ens vam trobar en una situació de confinament total. La pandèmìa ens ha obligat a reinventar-nos durant tot un any i a fer treballar la creativitat per a buscar solucions a totes les qüestions que sorgien dia rere dia.
Què s’ha fet des de l’Ajuntament per pal·liar els efectes de la pandèmia?
Des de l’Ajuntament hem impulsat polítiques d’habitatge, de protecció social, d’ajuda a les pimes, d’ajuda als emprenedors, impuls de l’ocupació… S’estan fent moltes accions perquè vam aprovar un modificatiu de crèdit de pràcticament 11 milions d’euros per a inversions en infraestructures i en generació d’economia i de llocs de treball de manera directa i indirecta. A més d’això, ens hem provist d’un escut social que ha inclòs beques menjador, emergència social, impuls al banc d’aliments…
Els estralls en l’economia han estat molt importants i en un municipi turístic com el seu, encara més. Quina és la situació de Vila-seca i dels seus habitants?
Potser dins de la Costa Daurada som dels que menys afectats estem. Tot i això, els estralls són evidents. La nostra és una economia diversificada però, com ja sabem, comptem sobretot amb el sector serveis, l’hostaleria i el turisme. Tenim molta gent que està a l’atur i en ERTO. Per tant, és cabdal tornar a la normalitat i després treure’n una reflexió de tot plegat, sobre quins sectors són els que tenim. Cal tornar a industrialitzar o diversificar més l’economia, enfortir-nos i ser més resilients a futures situacions perquè les pandèmies poden passar.
Després de més d’un any de restriccions marcades per la pandèmia de la Covid-19, comencem a veure la llum al final del túnel. El turisme s’ha de començar a reactivar. Què esperen per a aquesta campanya d’estiu?
Estem una mica expectants a com evoluciona la pandèmia, i amb il·lusió i esperança que la temporada d’estiu sigui no de normalitat, però sí un entremig, almenys millor que l’any passat.
Una de les iniciatives que s’estan duent a terme és la primera jornada gastronòmica per a reactivar el sector. Com la valora?
Aquesta va ser una molt bona iniciativa que espero que durant els pròxims anys es vagi consolidant. Tot el que té a veure amb fomentar i ajudar un dels sectors que ha patit més durant aquests últims mesos com és l’hostaleria és benvingut. I, a més a més, si a la vegada podem gaudir de productes locals i de la nostra pròpia gastronomia, perfecte. Ara és moment, amb cautela, de tornar a retrobar-nos i iniciar un cop més les relacions amb les nostres amistats i família.
També es va poder celebrar la FIM? Com va anar?
La FiM va ser tot un èxit de producció, realització, de participació i també de comportament. Justament quan estàvem començant a relaxar les mesures, vam organitzar la FiM, de la qual crec que a tothom li ha quedat un bon gust de boca. Tinc ganes de veure la següent edició que esperem sigui amb la normalitat recuperada del tot.
Quins temes van quedar pendents abans de la pandèmia i quines són les prioritats de l’equip de govern un cop estigui controlada?
La pandèmia ens ha alentit alguns dels objectius que teníem de mandat, però en cap cas els ha aturat. No hem de reprendre res perquè realment tot ha anat continuant, independentment que a vegades s’han prioritzat qüestions que tenien a veure amb l’emergència social en la qual estàvem immersos. Tot segueix amb la visió i la voluntat que a finals de mandat puguem haver assolit els objectius que ens havíem fixat.
Al mes de març es va presentar el projecte Cal·lípolis Next Generation, un projecte mediambiental i de recuperació econòmica. Com beneficiarà això al municipi?
És un projecte paradigmàtic amb una visió molt actual del què es pretén sigui el creixement econòmic. Es vol lligar el creixement econòmic amb el respecte al medi ambient i l’àmbit social on s’actua. És un projecte dels més paradigmàtics del territori, ja que busca una sostenibilitat de 360 graus. Crec que pot ser un abans i un després per a la Pineda.