Amb el tret de sortida de la jornada inaugural informativa del passat 8 de novembre al Palau de Congressos, que va aplegar 350 persones, s’obria el procés participatiu del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona, que inclou una enquesta general, la possibilitat de fer aportacions lliures en línia a través de la plataforma Participa, tallers sectorials i territorials en format presencial i, a partir del gener, itineraris d’exploració del territori.
Després de passar per les zones de Ponent i Nord el passat mes de desembre, durant el mes de gener s’implementa una nova fase del procés participatiu del POUM, que centrarà els seus esforços a conèixer les inquietuds i recollir propostes de futur sobre la Part Alta, l’Eixample, els Barris Marítims i Llevant. La Part Alta inaugurarà el 10 de gener aquesta nova fase de tallers mentre que el Francolí serà la primera zona a acollir un itinerari participatiu. Les dues activitats (així com totes les que s’han fet i es faran en el marc d’aquest procés) són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania amb inscripció prèvia al portal de participació de l’Ajuntament.
Sobre aquest procés participatiu, el conseller de Territori i Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha volgut posar de manifest que “per a la construcció d’una Tarragona cohesionada i sostenible, les màximes que han de regir el nou POUM, la participació ciutadana no només és necessària sinó imprescindible perquè el dibuix de la ciutat del futur es faci en sintonia amb les inquietuds i necessitats de tothom”.
El procés participatiu s’integra en la fase de l’avanç del POUM, un document que, després d’una fase inicial de treballs d’anàlisi i diagnosi, marca els objectius i propòsits generals d’ordenació del nou POUM i les directrius ambientals que s’han de tenir en compte en la nova planificació. La finalitat del procés participatiu és recollir idees i suggeriments que permetin contrastar i completar la primera proposta de l’avanç i construir conjuntament una mirada integral de la ciutat.
Tret de sortida dels tallers a la Part Alta
S’ha de peatonalitzar la Part Alta? Com combinem l’ús privat i la protecció del patrimoni? Aquestes i altres qüestions es posaran damunt la taula durant el taller participatiu de la Part Alta del POUM de Tarragona, que tindrà lloc el proper dimarts 10 de gener (18 h) a la Casa Canals. “Els tallers participatius són la millor eina perquè la ciutandania pugui dir la seva i expressar quina és la Tarragona que vol”, explica el conseller Xavier Puig. Oberts a tothom, es pot participar als tallers mitjançant inscripció prèvia a participa.tarragona.cat.
El calendari de tallers participatius és el següent:
- 10 de gener: Taller Part Alta
- 17 de gener: Taller Eixample Centre
- 19 de gener: Taller Eixample Nord
- 24 de gener: Taller Barris Marítims
- 31 de gener: Taller l’Arrabassada i Vileta de Mar
- 2 de febrer: Taller Monnars i urbanitzacions adjacents
- 7 de febrer: Taller La Móra – Tamarit
Itineraris participatius amb inici al Francolí
Així mateix, durant les pròximes setmanes tindran lloc els itineraris participatius, rutes a peu pensades per conèixer sobre el terreny les possibilitats i reptes d’ordenació urbanística. El primer es farà a la zona del Francolí el pròxim 14 de gener a les 10.30 h. Tal com explica Xavier Puig, “l’objectiu principal d’aquests recorreguts és recollir impressions de la ciutadania i deliberar al voltant d’aquests temes amb una impressió directa des del territori i amb la intenció que serveixi de descoberta d’espais sovint poc freqüentats”.
Els itineraris previstos són:
- 14 de gener: El Riu Francolí com a connector
- 28 de gener: Anella Verda i Budallera
- 11 de febrer: N-340 i Horta Gran
Tots els recorreguts participatius són gratuïts i oberts, amb inscripció prèvia, a tota la ciutadania.
Qüestionari i propostes al web, alternativa de participació ‘online’
Al marge de les propostes anteriors, al procés participatiu del POUM inclou també alternatives digitals per tal que tothom pugui dir la seva. Segons Puig, “ara arriba el moment d’escoltar tothom: infants, gent gran, professionals, universitat, entitats veïnals, ecologistes i feministes; els veïns que viuen a Ponent, a Llevant, al Nord, al Centre i als Barris Marítims, etc”. “Fem una crida a tota la ciutadania a dir-hi la seva: que pensin com volen que sigui la Tarragona del futur, perquè Tarragona és seva” afegeix.
El centre de la participació es troba al web participa.tarragona.cat, on, un cop fet el registre, es té accés a fer propostes concretes sobre el futur urbanístic de la ciutat o votar les propostes ja formulades per altres persones o entitats. A més, s’ha posat a disposició de la ciutadania un qüestionari genèric per detectar inquietuds i motivacions i que es pot respondre en línia en pocs minuts.
Bona acollida de les activitats participatives realitzades
Respecte de les activitats participatives ja realitzades durant el 2022, Puig ha informat que als quatre tallers sectorials van participar un total de 66 persones de 42 entitats, moltes de les quals han participat en dos o més tallers sectorials. D’altra banda, als cinc tallers territorials duts a terme fins ara han participat 95 persones, bé a títol individual o representant entitats del territori (un total de 27).
La valoració de les activitats ha estat molt positiva per part de les persones assistents, que les han puntuat per sobre dels 4 punts dels 5 possibles.