El desplegament del ‘Pam a Pam’ de Tarragona ja està en marxa. El Parc Riuclar, l’Albada i la Floresta són els barris triats per iniciar les tres branques d’un projecte que aspira a ser un dels més ambiciosos del govern socialista pel que fa a la cura de l’espai públic i la neteja. Durant dues setmanes es realitzaran als barris la pota de neteja, la pota de seguretat viària i la pota de dignificació de l’espai públic amb actuacions intensives durant tres o quatre dies cada setmana. Després, es dividiran pels diferents punts de la ciutat.
“És cabdal que l’espai públic estigui conservat i mantingut adientment. Es tracta d’un projecte pensat per la ciutadania, dinàmic i flexible”, afirma el conseller d’Espais Públics, Guillermo García. Al barri actuen durant el dia d’avui uns 25 treballadors, en què s’incorpora el servei de neteja, els treballadors de jardineria, actuacions a les voreres, pintada de bancs i la millora de la senyalització viària. El conseller apunta que aquesta proposta busca coordinar diferents serveis públics que “a vegades se superposaven” per fer-los més eficients i resoldre les principals deficiències de l’espai públic arreu de Tarragona. Tot i això, el manteniment ordinari no s’aturarà a la ciutat.
Un cop acabin la intervenció al Parc Riuclar, la Floresta i l’Albada, se n’aniran cap a Bonavista. Posteriorment, la de dignificació es traslladarà a Llevant, la de seguretat viària a la Part Baixa i la de neteja continuarà per tot Ponent.
Els cotxes, fora durant la neteja
Una de les claus del pla és que els carrers han de quedar completament buits per a poder executar totes les actuacions previstes. Per facilitar-ho, s’ha instal·lat cartelleria pels diferents carrers del barri avisant quins dies els cotxes no podran estacionar en cada zona. Tant els veïns com el conseller expliquen que aquesta feina ha sigut complicada per algunes “resistències”, però que han pogut trobar una solució: “Són aquestes coses que costen d’entendre, hem de fer tots un esforç. S’han buscat localitzacions per ubicar els cotxes del barri en un descampat darrere l’ermita. Afortunadament, hem pogut salvar la situació”, afirma Guillermo García.
La presidenta de l’Associació de Veïns valora positivament la iniciativa i demana al mateix temps que es mantingui la proposta i que els ciutadans estiguin conscienciats per tenir net el barri: “Quan una cosa està neta, es manté així. En canvi, si està bruta, es va deixant”. A més, apunta que és un projecte “mai vist” al Parc Riuclar.