Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Óscar Sánchez: “Ens hem exigit molt perquè no podíem fallar a la ciutadania i n’estem satisfets”

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí. CEDIDA

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió, per segona vegada, com a alcalde de Constantí. Com valora aquest primer any de mandat per majoria absoluta?
Ho he dit en altres ocasions i em reitero: ha estat un any molt intens, molt més del que era previsible. Els nostres pronòstics apuntaven a un any de continuïtat en la feina iniciada en el mandat anterior i de projecció per als anys que tenim al davant, de planificació, d’establiment de terminis, en definitiva, de gestió per a la producció i execució futura. Però ja al mes d’octubre les inclemències meteorològiques, repetides a finals de gener, ens van posar en alerta. Després el desafortunat accident de la planta d’IQOXE en el que desgraciadament perdia la vida el nostre estimat Òscar Atance; i els incidents del Polígon Petroquímic. Finalment, aquesta pandèmia que afecta a nivell mundial. Són tot un seguit de problemes greus que hem hagut d’afrontar amb les eines de què disposem com a administració local. Si les altres administracions ens cedissin més espais…

Lamentablement, des de fa uns mesos, la vida política, econòmica i social del municipi gira entorn de la Covid-19. Com s’està gestionant la crisi sanitària des de l’Ajuntament?
Amb molta fermesa. Estic molt content i orgullós de la feina que hem fet, tant pel que fa a l’equip de govern, sòlid i cohesionat, com també als treballadors i treballadores municipals, així com del voluntariat que des del minut zero es va posar a la nostra disposició i que va saber estar a l’alçada. És un dels moments més complexos des que sóc Alcalde, per no dir el que més.

Un cop aixecat el confinament domiciliari, hem anat adaptant el dia a dia a les circumstàncies del moment, a les noves normes que ens han anat imposant, complint i fent complir cadascuna de les recomanacions que efectuen les autoritats sanitàries. Creiem que hem de ser un model de cara a la societat, i això és el que intentem fer. És dur, difícil, però ara ens toca viure d’aquesta manera i ho hem d’acceptar, per molt d’estrès que ens suposi.

L’equip de govern municipal, per pal·liar-ne els efectes, va optar per endegar un Pla de reactivació econòmica i social, excepcional i d’urgència, conscient que no ens podíem permetre les desigualtats socials ni la destrucció de petites i mitjanes empreses com ja va passar amb la crisi financera de l’any 2008. Estàvem i estem decidits i convençuts que havíem d’afrontar-ho de manera diferent a com va passar aquell any.

Aquest Pla es basa en 14 punts concrets que abasten el comerç, el món empresarial, l’ocupació, els ajuts socials, la protecció de la salut, ajuts a les Ampa’s, suspensió de pagaments en serveis municipals, endarreriment del cobrament de taxes i preus públics municipals i la creació de l’oficina Covid-19, que encara ara està fent tasques de finestreta única per a la gestió de tots els ajuts creats.

Quins nivells d’afectació ha tingut la Covid-19 a Constantí?
Fent una valoració global, el nombre d’afectacions no ha estat dels més alts. En un moment determinat, a principis de setembre, vam tenir un repunt important, fins al punt que vam fregar el llindar perquè les autoritats sanitàries portessin la carpa per fer PCR massives a la població. Però no va caler.

En conjunt, hem tingut afectacions, la majoria dins d’àmbits familiars, la qual cosa ha fet que les dades no fossin alarmants. En els darrers dies, en haver-se intensificat les proves, està repuntant el nombre d’afectacions.

Les darreres dades que coneixem ens aboquen a un total de positius acumulats de 262 persones, cursant actualment la malaltia 49 persones.

Cada dia es presenten nous casos i per això no hem d’abaixar la guàrdia i continuar sent estrictes amb el compliment de mesures de seguretat que nosaltres hem batejat com 3M: mascareta-mans-metres, intentant que sigui una manera fàcil de recordar-les.

Què ha estat el més complicat de tota aquesta gestió?
Sintetitzar-ho tot en una sola qüestió és difícil. Crec que cal parlar, sobretot, de la gestió emocional, intentant copsar el sentiment i les emocions de la ciutadania. Amb una allau important d’informació, de vegades contradictòria, haver de discernir i d’adaptar-nos a contrarellotge a cada normativa nova ha afegit tensions i patiment a les que normalment ja havíem de fer front.

És difícil de gestionar una circumstància tan global i tan complexa, i és un pes de responsabilitat molt gran, ja que és una situació que no controles ni està a les teves mans. El sentiment d’impotència, com a administració més propera a la ciutadania, de no tenir eines suficients, ni competències ni cap mena de poder de decisió en aquestes circumstàncies ha estat dur.

Els ajuntaments, des de la proximitat, sabem realment quines necessitats teníem i hem sabut ser més eficients, dins de les nostres possibilitats, que qualsevol altra administració. Hem sabut ser efectius, resolutius i això és una càrrega afegida difícil de gestionar. Les possibilitats de l’administració local no només són finites, sinó que també són escasses o més reduïdes del que ara mateix requereix la situació. Ens hem exigit molt perquè no podíem fallar a la ciutadania i d’això sí que n’estem satisfets.

Creus que, en general, els constantinencs i constantinenques estan complint amb les mesures que se’ls demanen?
Crec que una immensa majoria sí que estan complint les mesures que se’ls demanen, actuen amb responsabilitat i limiten la seva vida social. Però sempre hi ha excepcions, com ara la gent jove que no té por de res i surten als carrers sense mascaretes i fent trobades que no corresponen; potser és un dels fets més freqüent. També hem hagut de detenir alguna persona que havia de fer confinament i se l’havia saltat, però aquest és un fet més aïllat.

Crec, sincerament, que les persones hem vist repetides i reiterades vegades, sobretot a les xarxes socials, imatges de persones ingressades a l’UCI que ens han impactat en gran manera i això fa que no siguem tan inconscients. La gent està, si més no, prou informada i intenten aplicar les mesures que indiquen les autoritats amb el màxim respecte possible.

Una de les mesures que heu pres des de l’Ajuntament és una línia de subvencions als comerços i empresaris autònoms del municipi afectats econòmicament per la COVID-19. En què consisteixen les ajudes?
Des de l’Ajuntament i dins del Pla de reactivació excepcional i extraordinari aprovat hem tret línies d’ajuts per a aquest sector: unes bases específiques de subvencions als comerços i empresaris autònoms afectats econòmicament per la Covid-19; s’han modificat les bases reguladores per a la concessió d’incentius a les empreses i nous emprenedors per a la promoció de l’ocupació al municipi; s’han modificat les ordenances fiscals referents a les taxes per ocupació de la via pública per terrasses d’hostaleria i la d’ocupació de via públic per parades de serveis de Mercat.

Cal tenir present que aquesta pandèmia ha provocat la presentació de 98 ERTO’s a Constantí, inclòs el polígon industrial, la qual cosa es tradueix en aproximadament 1000 persones afectades.

En el seu discurs d’investidura va parlar de tres línies de treball: les persones, el territori i les activitats socioeconòmiques. Quant a les polítiques d’acció social per estar al costat de les persones i les famílies, com ha canviat la Covid-19 la idea inicial i el pressupost en aquest àmbit?
És obvi que un govern progressista i d’esquerres no podia donar l’esquena al benestar de les persones i de les famílies, sinó més aviat al contrari. Per això des del primer moment vam tenir cura per exemple de la gent gran, amb atenció personalitzada mitjançant el seguiment telefònic, per exemple.

Nosaltres partíem d’uns serveis socials ben dotats tant econòmicament com amb uns bons tècnics per desenvolupar les polítiques socials que la ciutadania requereix. Per tant, vist des de bon començament com afectava la pandèmia amb increments notables del nombre de persones que sol·licitaven ser ateses a Càritas, dels ajuts d’urgència per subministraments essencials i com s’incrementava l’atur dia rere dia, vam decidir fer una modificació de crèdit als pressupostos del 2020, amb un suplement de crèdit procedent del romanent de tresoreria per a despeses generals i incrementant determinades partides: 20.000 € per ajuts d’urgència social, increment de dotació de determinades subvencions a Càritas i a les AMPA’s dels centres educatius, aquesta darrera amb l’ànim de fer front a l’escletxa digital.

En l’apartat de territori, cal destacar que el Polígon Industrial de Constantí acollirà la planta fotovoltaica més gran de Catalunya. En quin punt es troba el projecte? Què aportarà al municipi?
Efectivament, el passat mes de juliol la Ponència d’energies renovables de la Generalitat de Catalunya donava llum verda al projecte anomenat “Constantí 42”, promogut per l’empresa Iosa Green Energy. Aquesta instal·lació, prevista a la zona coneguda com a “Mas del Cabaler”, al nord-est del Polígon Industrial de Constantí, ocuparà una superfície de 17,46 hectàrees i tindrà una potència de 14,52 MW.

Les previsions continuen sent les mateixes que a l’inici: després d’aquest important pas, segueix la redacció i tramitació del Projecte d’Actuació Específic i la posterior llicència municipal d’obres. Es preveu que aquestes puguin iniciar-se el març de 2021 i que la posada en marxa i funcionament es pugui produir el novembre de 2021.

Es tracta d’un projecte de gran envergadura que revalorarà la zona industrial, ara també com a generadora d’energia renovable.

La instal·lació de la planta representa l’aposta de Constantí pel medi ambient, una aposta que fa temps que prediquem, però que a alguns sectors els costa de creure. Forma part de la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. Es tracta de la transició cap a un nou model energètic en el qual les energies renovables formaran part del motor de l’economia local i de la creació d’ocupació.

Aquest estiu també hem conegut que Constantí s’integrarà a la futura àrea metropolitana de Tarragona. Expliqui’ns en què consisteix aquest projecte.
En primer lloc, crec que estem confonent conceptes. Ara per ara no es tracta de la creació d’una àrea metropolitana pròpiament dita, a l’estil de la de Barcelona, per exemple. Estem parlant d’un PDU, és a dir, un Pla Director Urbanístic, amb l’objectiu d’aplicar instruments amb una lògica metropolitana, responent a uns objectius i metodologia urbanístics, com poden ser possibilitar un marc de competitivitat per al desenvolupament econòmic, establir un model de desenvolupament sostenible que integri la diversitat o ordenar els espais oberts i les infraestructures de l’àmbit.

En principi, i ho corroboren les paraules del senyor Agustí Serra, secretari de l’Agenda Urbana i de Territori, els criteris seguits per incloure uns municipis i no d’altres s’han tingut en compte criteris objectius per aplicar visions conjuntes i no estrictament municipalistes fonamentats sobre la cartografia. Qui hi vulgui veure criteris polítics va errat: penseu que els consistoris que en formem part som de diferents colors polítics.

Un altre projecte important del municipi és la construcció de la piscina coberta i una zona esportiva annexa a l’espai entre les escoles Mossèn Ramon Bergadà i Centcelles, on actualment hi ha les piscines municipals. Podem augurar quan serà una realitat aquest nou equipament municipal?
No em vull aventurar a augurar quan serà realitat aquesta instal·lació, perquè qualsevol entrebanc que sorgeixi, per petit que sigui, et pot endarrerir força les teves previsions. Hem tingut algun petit contratemps amb els tràmits urbanístics, ja que hem hagut de modificar la qualificació dels terrenys on ha d’anar ubicada. Ara ja està tot a punt perquè pugui ser aprovada pel Ple municipal aquesta modificació, amb tots els pertinents informes favorables. Un cop finalitzat aquest tràmit, tenim la intenció d’iniciar un concurs d’idees i, un cop resolt, prepararem la licitació per a la construcció i gestió a llarg termini de la instal·lació.

Per acabar, com a alcalde, quin missatge donaria als constantinencs i constantinenques en aquest moment?
M’agradaria transmetre’ls un missatge d’agraïment total per com han gestionat tot aquest període de crisi sanitària que estem vivint. Ja he dit en altres moments que crec que hi ha hagut comportaments exemplars en la nostra població i, en termes generals, hem sabut estar a l’alçada com a comunitat.

També voldria agrair-los la confiança que han demostrat que tenen en nosaltres, la voluntat de col·laborar, de fer-nos saber que estan al nostre costat tot i que saben que, per responsabilitat, potser s’hauran de prendre decisions no desitjables. Saben que estem aquí, al peu del canó, dia a dia, a la seva disposició per atendre’ls, escoltar-los i donar-los resposta a les seves necessitats, sempre dins de les nostres possibilitats.

Però, per damunt de tot, que tinguin cura, d’elles i d’ells mateixos i de les seves famílies. I, finalment, que no oblidin mans-mascareta-metres. És per al bé de tots i de totes. Junts ens en sortirem!

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La reobertura de la restauració reanima els carrers del centre de Tarragona

Notícia següent

Les grans superfícies recuperen tot l’espai de venda

Notícies relacionades