El renovat Hotel SunClub Cala Vinya de Salou acull, des d’aquest divendres, una exposició permanent dedicada a la figura i al llegat d’Antonio Bonet Castellana, un dels arquitectes més rellevants del moviment racionalista del segle XX.
La mostra, comissionada per investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, converteix el vestíbul de l’antic Hotel Cala Vinya —una obra icònica de Bonet, datada de 1962— en una aula oberta d’arquitectura, pensada tant per a la ciutadania com per als visitants.
L’acte inaugural ha tingut lloc aquest divendres al matí i ha comptat amb la presència del rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès; de l’alcalde de Salou, Pere Granados; i de la filla de l’arquitecte, Victoria Bonet, a més d’altres personalitats del món acadèmic.
La mostra ofereix un recorregut didàctic i immersiu per la trajectòria vital i professional de l’arquitecte barceloní, amb especial atenció als seus projectes vinculats al litoral de Salou i al Cap Salou. La iniciativa ha estat impulsada pel grup de recerca PATRIARQ-CAIT de la URV, sota la direcció dels professors Juan Fernando Ródenas, Carlos Gonzalvo i Guillermo Zuaznabar, i inclou fotografies del reconegut artista Manolo Laguillo.
El projecte és fruit de la col·laboració institucional entre la Universitat Rovira i Virgili, l’Ajuntament de Salou i la cadena hotelera SunClub Hotels, que ha liderat la rehabilitació de l’edifici preservant-ne l’esperit original. La creació d’aquest espai expositiu respon al compromís adquirit en el marc de la modificació urbanística que ha permès recuperar i posar en valor aquest conjunt arquitectònic singular.
Una aula d’arquitectura en clau mediterrània
Sota el nom d’Aula d’Arquitectura Antonio Bonet, la mostra incorpora plafons explicatius, material gràfic, vinils, maquetes i peces de mobiliari originals, com la icònica butaca BKF.
El discurs museogràfic posa en relleu la profunda connexió de Bonet amb el territori, a través d’obres com la Casa Rubió, els apartaments Cala Vinya, Xipre, Reus i Madrid, així com diversos equipaments a la cala Crancs.
A més, l’exposició contextualitza la seva obra en una dimensió més àmplia, amb referències a altres projectes emblemàtics com la Casa Gomis al Prat de Llobregat, el Poblat HIFRENSA a Vandellòs o l’edifici del Tribunal Constitucional a Madrid, així com les seves intervencions a l’Amèrica Llatina.
Segons el professor Juan Fernando Ródenas, “la mostra es concep com un petit museu d’arquitectura que permet entendre la manera com Bonet dialogava amb el paisatge i s’hi integrava amb una sensibilitat única”.
Compromís amb la cultura, el patrimoni i la recerca
El rector de la URV, Josep Pallarès, ha posat en valor la dimensió pedagògica del projecte: “Aquesta mostra converteix un espai no convencional, com és un hotel de costa, en una aula de coneixement que enriqueix l’experiència del visitant i contribueix a la divulgació de la recerca universitària”.
El projecte també ha comptat amb la direcció artística de l’arquitecta Meritxell Solé i es fonamenta en els estudis previs elaborats pel professor Fernando Álvarez Prozorovich, juntament amb Juan Fernando Ródenas, sobre el valor patrimonial del conjunt turístic de Cala Vinya.
Un centenari per reivindicar Bonet
Amb motiu del centenari del naixement d’Antonio Bonet Castellana, exiliat durant dècades a Llatinoamèrica, l’Ajuntament de Salou ha organitzat un cicle de conferències amb l’objectiu de posar en relleu diversos equipaments i obres de l’arquitecte al municipi, contribuint a aprofundir en la seva aportació urbanística, cultural i patrimonial.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat que “Antonio Bonet ha estat un dels arquitectes contemporanis més importants de Catalunya, i la seva empremta a Salou és inqüestionable”. En aquest sentit, ha remarcat: “Recuperar un dels seus edificis més emblemàtics i convertir-lo en un espai permanent de divulgació arquitectònica és un reconeixement necessari a una figura clau en la configuració urbanística del Cap Salou. Bonet forma part de la nostra memòria col·lectiva i cal reivindicar-lo com un actiu cultural i patrimonial de primer ordre”.
Granados ha subratllat que el govern municipal està fent tot el possible per posar en valor un patrimoni que encara és força desconegut: “Quan es conegui millor, serà un autèntic revulsiu en el sentiment de pertinença de la ciutadania”. I ha afegit que “Salou veritablement compta amb un dels patrimonis històrics més rics de les comarques de Tarragona i de Catalunya, però encara és molt desconegut. Cal continuar treballant per fer-lo visible i apropar-lo tant als residents com als visitants”.