Novetats sobre el Family Parc de Tarragona: L'Ajuntament considera que pot obrir aquest dijous

El conseller d’Urbanisme, Nacho García Latorre, ha aclarit que: “El planejament urbanístic, compta amb un informe de seguretat industrial favorable”

08 de juliol de 2025 a les 18:10h

L'Ajuntament de Tarragona ha decidit aixecar la suspensió de la llicència de primera ocupació del nou centre comercial Family Parc, situat a Campclar, després d’una acurada revisió tècnica i jurídica. Aquesta decisió obre la porta a una possible obertura del complex aquest dijous, tot i que encara resta pendent un informe final, imprescindible per completar els tràmits administratius.

Després d’anys de tramitacions, el projecte ha viscut diversos entrebancs administratius. Una primera llicència comercial atorgada el 2022 no va arribar a executar-se per manca de presentació del projecte executiu. No obstant això, el 2024 es va concedir una nova llicència, que sí que ha estat desenvolupada i que permet l'obertura imminent del complex, que té com a principal operador l’empresa Family Cash.

Al mes de maig, coincidint amb la presentació de la instància de primera ocupació per part de Family Cash, l’empresa BIC Iberia va presentar un escrit al·legant que el centre comercial s’havia construït dins d’una àrea d’influència de risc químic derivada de la seva activitat industrial. Aquesta denúncia va motivar la suspensió cautelar de la llicència per part de l’Ajuntament, mentre es duia a terme una anàlisi tècnica i jurídica exhaustiva.

Ara, en una resolució signada ahir, s'ha conclòs que no hi ha cap motiu jurídic ni tècnic per mantenir la suspensió decretada el passat 27 de juny. Segons fonts municipals, el planejament urbanístic aprovat anys enrere ja contemplava les franges de seguretat de protecció civil requerides, i comptava amb un informe favorable de seguretat industrial.

“Un informe de seguretat industrial favorable”

El conseller d’Urbanisme, Nacho García Latorre, ha comparegut aquest dimarts per aclarir la situació: “El planejament urbanístic, compta amb un informe de seguretat industrial favorable. Aquest informe estableix que hi ha unes franges de protecció civil correctes, públiques i conegudes, que s’han respectat, i que no són les mateixes que les que estableixen els AQR (Anàlisi Qualitativa de Risc), que encara no s’han tramès a l’Ajuntament.”

García ha detallat que l'empresa Family Cash, principal operadora del parc, ha implementat mesures mínimes de seguretat dins del seu recinte segons normativa, i que això es troba reflectit en els informes tècnics disponibles. Tot i això, ha explicat que les empreses, han d'enviar aquests AQR a les administracions competents, i aquestes retornarles a les administracions locals. En aquest sentit, García ha esmentat que els  AQR no han estat lliurats per la Generalitat com corresponia en fases posteriors del desenvolupament urbanístic, el conseller subratlla que aquesta fase no ha arribat a materialitzar-se mai i, per tant, no s'ha pogut requerir formalment aquesta documentació.

A més, segons García, l’empresa va presentar al·legacions contra la suspensió de la llicència a través dels seus serveis jurídics presentant tota la documentació necessària i requerida, que juntament amb l’informe signat ahir, avalat també pels serveis municipals, va concloure que calia aixecar la suspensió i reprendre els tràmits per garantir l’obertura immediata del parc.

L’impacte de BIC i la col·laboració amb la Generalitat

L’Ajuntament manté que ha mantingut contacte amb la Generalitat de Catalunya per analitzar la situació i buscar una sortida satisfactòria per totes dues parts. Segons García, BIC estaria preocupada per com la proximitat del nou centre comercial podria afectar la seva expansió futura, ja que implicaria noves mesures de seguretat que podrien resultar costoses. “Entenem que BIC actua amb una voluntat d’ampliació de la seva fàbrica, i la presència d’un centre comercial en aquesta àrea, considerat un element vulnerable, podria condicionar aquesta expansió o fer-los adoptar més mesures de seguretat amb un cost elevat”, ha explicat el conseller.

No obstant això, ha reiterat que des del punt de vista municipal, la seguretat està garantida d’acord amb els informes de protecció civil i el compliment dels sistemes de confinament habituals a les zones de risc químic com la de Tarragona, entre moltes altres mesures.

Posicions polítiques i situació actual

Davant la incertesa generada entorn de l’obertura del nou centre comercial, el portaveu de Junts per Tarragona a l’Ajuntament, Jordi Sendra, ha volgut deixar clara la posició del seu grup després d’analitzar els informes tècnics i jurídics disponibles. Sendra ha defensat l’actuació del consistori i ha assenyalat directament la responsabilitat del Govern català en la situació creada. “La Generalitat ha de respondre per la seva deixadesa en el projecte Family Park”, ha dit.

Segons Sendra, l’Ajuntament ha seguit rigorosament el procediment administratiu: “L’Ajuntament ha actuat d’acord amb la llei i ha fet el que li corresponia. Les autoritzacions i les llicències no es concedeixen a caprici polític, sinó que són actes reglats que compleixen uns requisits determinats.” A la vegada, ha carregat contra el Govern català, qui diu que “ha fet una deixadesa de funcions, no informant en temps i forma l’Ajuntament.”

Sendra també ha volgut posar el focus en les conseqüències socials i econòmiques que pot tenir aquest conflicte:“En un moment en què Tarragona necessita inversions i llocs de feina, no podem tolerar errors administratius que posin en perill projectes d’aquest impacte econòmic i social.”

Per la seva banda, En Comú Podem ha estat especialment crític amb la descoordinació institucional que envolta el cas. El conseller municipal Toni Carmona ha qualificat el que està passant de “negligència institucional flagrant”, i ha denunciat la manca d’alineació entre les dues administracions implicades.

Des de la formació asseguren que fa més d’una dècada que es coneixen les dades de l’Anàlisi Quantitativa del Risc (AQR) de BIC Iberia, però que cap govern municipal anterior no les va incorporar al planejament vigent, ni durant el mandat socialista ni el republicà.

El seu portaveu, Jordi Collado, ha reclamat “explicacions públiques immediates i la màxima transparència davant la preocupació de les treballadores i treballadors afectats.”

Un projecte de gran impacte econòmic i social

El Family Parc representa una inversió superior als 14 milions d’euros i ja ha suposat la contractació de 200 treballadors. Amb una superfície comercial de 14.000 metres quadrats, està concebut com un pol d’atracció comercial per a la zona de Ponent i l’àrea metropolitana de Tarragona.

Amb el tràmit de la llicència reprès i només a l’espera dels últims informes per poder executarl'activitat, cosa que García diu que s'escapa de les competències municipals, tot apunta que l’obertura podria tenir lloc en el pròxim dijous, si no hi ha entrebancs d’última hora.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit