El nou Pla Local de la Infància i Adolescència de Reus vol convertir la ciutat en un espai segur, amigable i inclusiu

Durant la presentació del PLIA s'ha assegurat que està completament alineat amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2023-2027

15 de juliol de 2025 a les 12:20h

Reus presenta el II Pla Local de la Infància i l'Adolescència 2025-2030 (PLIA), que pretén ser una eina estratègica que, a partir d’una anàlisi actualitzada de la realitat local, estableixi nous reptes i objectius que reforcin la ciutat com un entorn amigable, segur, inclusiu i participatiu per a tots els infants i adolescents.

El nou pla suposa la consolidació de la feina feta en aquest àmbit i el compromís ferm amb la promoció i garantia dels drets dels infants i adolescents. Té com una de les seves accions renovar el segell Reus, Ciutat de la Infància d’Unicef.

L’any 2018 Reus es va adherir com a municipi aliat al programa Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF i el 2021 va ser reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF, que va culminar amb l'aprovació del I Pla de la Infància i l’Adolescència 2021-2024 (PLIA).

El PLIA està estretament alineat amb el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2023-2027, concretament amb el primer objectiu «Garantir la protecció, la seguretat i la igualtat d’oportunitats dels infants i adolescents, vetllant per un correcte desenvolupament, creixement i progrés en totes les àrees de la seva vida.» de l’eix 1, Escolta Activa: les persones al centre.

Entre els objectius del PLIA 2025-2030, destaquen:

  • Promoure i garantir els drets de la infància i l'adolescència.
  • Recollir la veu, les necessitats i les propostes dels infants i adolescents.
  • Planificar polítiques municipals de manera integral i transversal.
  • Reduir desigualtats i garantir la inclusió social de la infància i l'adolescència.
  • Crear entorns segurs, protectors i saludables.
  • Fomentar oportunitats de joc, cultura, esport i lleure.
  • Millorar la governança i la gestió de les polítiques d'infància.

Aquest pla ha estat elaborat amb una metodologia transversal, basada en l’evidència i en la participació activa. Es parteix de l’aprenentatge del PLIA anterior (2021-2024), s’identifiquen reptes pendents, es realitza una diagnosi actualitzada, es consulta els protagonistes directes i s’efectua el pla d’acció.

En total, s’han dut a terme cinc sessions participatives per a l’elaboració del PLIA: dues amb la comissió tècnica (professionals municipals involucrats), una amb adolescents, una amb el Consell d’Infants i una amb professionals externs a l’Ajuntament, procedents de diferents àmbits de coneixement i responsabilitat, amb l’objectiu d’enriquir el procés amb una visió interdisciplinària.

El PLIA Reus 2025-2030 consta de 57 actuacions que donen resposta als 5 eixos de treball proposats per UNICEF i altres qüestions relacionades:

  • 5 accions de l’objectiu 1. Dret a ser valorats, respectats i tractats de manera justa.
  • 8 accions de l’objectiu 2. Dret a ser escoltat.
  • 20 accions de l’objectiu 3. Dret a serveis essencials.
  • 7 accions de l’objectiu 4. Dret a viure en entorns segurs i nets.
  • 10 accions de l’objectiu 5. Dret a ser infant.
  • 4 accions transversals referides a l’estructura i polítiques.
  • 3 accions transversals referents a la governança.

Per tal de facilitar el seguiment del PLIA 2025-2030, s’han establert 33 indicadors que permetran conèixer el grau d’execució i satisfacció del pla.

El PLIA Reus 2025-2030 ha comptat amb la participació de diferents regidories i departaments: Educació i Ciutadania, Joventut, Serveis a les Persones i Drets Socials, Salut i Esports, Relacions Ciutadanes, Cultura, Biblioteques, Participació, Seguretat Ciutadana, Medi Ambient, Urbanisme i Comunicació.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit