Neix la Càtedra Uriach de Nutracèutica

L'objectiu és impulsar el coneixement de la nutracèutica i els complements alimentaris en l'àmbit educatiu, professional i social i crear noves línies de recerca en aquest camp

Ciència i tecnologia Societat i cultura Economia i empresa Salut La Universitat Comunitat URV Vida al campus 22/09/2020 Neix la Càtedra Uriach de Nutracèutica L'objectiu és impulsar el coneixement de la nutracèutica i els complements alimentaris en l'àmbit educatiu, professional i social i crear noves línies de recerca en aquest campLa rectora de la URV, María José Figueras, amb Javier Navarrio, director de Consumer Health Care d'Uriach, durant la signatura del conveni

L’increment en els últims anys de l’interès per la relació entre alimentació i salut ha fet que la nutracèutica i els complements alimentaris tinguin cada vegada més importància. La nutracèutica (nutrició i farmacèutica) defineix un aliment o part d’ell que, a més de nodrir l’organisme, proporciona beneficis mèdics o per a la salut, incloent-hi la prevenció i el tractament de malalties.

 

La Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Uriach han posat en marxa la Càtedra Uriach de Nutracèutica per impulsar el coneixement de la nutracèutica i els complements alimentaris en l’àmbit educatiu, professional i social a través de la promoció d’activitats de divulgació, docència i recerca que permetin el progrés i desenvolupament d’aquesta disciplina al país. La directora de la càtedra és Begoña Muguerza professora agregada d’aquest departament i responsable del grup de recerca en Nutrigenòmica de la URV.

 

La rectora de la URV, María José Figueras, i Javier Navarro, director de Consumer Health Care d’Uriach, han signat avui el conveni de col·laboració que dona sortida a aquesta nova càtedra.

 

Els objectius de la Càtedra són, d’una banda, contribuir a la formació dels estudiants perquè puguin fer front als nous reptes en el camp de la nutracèutica i els complements alimentaris i afavorir la seva inserció laboral en el món empresarial i industrial. De l’altra, impulsar la formació de professionals del món sanitari, promoure trobades científiques i professionals on difondre la nutracèutica i els complements alimentaris, així com crear noves línies d’investigació en aquest innovador camp d’estudi.

 

La generació i difusió de coneixement sobre la nutracèutica i els complements alimentaris, des de perspectives diferents però complementàries com són el món industrial, el professional i l’educatiu, ajudarà a la creació de futurs espais de debat, col·laboració i desenvolupament en aquest camp.

 

Activitats formatives i de divulgació

Des de la Càtedra s’organitzaran diferents activitats durant l’any com ara cursos i jornades especialitzades dirigides a professionals i estudiants. A més, a la part formativa, destaca la concessió de beques a estudiants del Màster oficial en Nutrició i Metabolisme (URV-UB) per a la estada en pràctiques en el departament d’innovació d’Uriach, on coneixeran de primera mà el cicle vital complet del desenvolupament de productes vinculats a la nutracèutica.

 

També està prevista la creació d’un premi anual que s’atorgarà a el millor Treball Final de Màster, relacionat amb la nutracèutica i els complements alimentaris, per als estudiants del Màster oficial en Nutrició i Metabolisme (URV-UB). Així mateix, professionals d’Uriach participaran com a docents aquest màster per donar una visió de la nutracèutica des d’un punt de vista industrial i professional. La càtedra està adscrita al Departament de Bioquímica i Biotecnologia, que coordina el Màster oficial en Nutrició i Metabolisme (URV-UB).

 

Sobre Uriach

La Fundació Uriach va ser creada l’any 1988 coincidint amb la celebració del 150è aniversari de l’inici de l’empresa farmacèutica Uriach, amb la missió principal de preservar, difondre i promoure el coneixement i investigació de la Història de les Ciències de la Salut.

 

Uriach és una companyia farmacèutica familiar nacida en 1838. Està constituïda per dues àrees de negoci principals: Consumer Health (productes OTC i Natural Care) i Business to Business (que inclou NCEs, Generics i Contract Manufacturing). Té presència a Espanya, Itàlia i Portugal i ven els seus productes en més de 70 països.

 

Uriach està actualment formada per més de 1.000 professionals i dos centres productius ubicats a la província de Barcelona, ​​que es dediquen a la fabricació de principis d’actius i especialitats farmacèutiques, tant pròpia com per a tercers. En 2019 va facturar 228 milions d’euros, dels quals un 60% provenen del mercat exterior.