El Morell instal·la plaques fotovoltaiques als edificis municipals

Avatar photo

El pavelló és el primer espai que alberga 760 metres quadrats de panells solars i es preveu estalviar 125.000 euros anuals

La coberta del pavelló municipal ha estat l’espai escollit per a iniciar el desplegament d’un pla de desenvolupament d’energia fotovoltaica al nostre municipi, amb la instal·lació de 760 m2 de plaques fotovoltaiques d’autoconsum. Impulsat des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, l’objectiu és “engegar la transició del model energètic actual cap a un menys dependent dels combustibles fòssils”, indica l’alcalde, Eloi Calbet. “Mostra el nostre compromís tant en l’aspecte mediambiental com en l’aspecte econòmic, amb la intenció de ser més sostenibles i eficients i generar menys despeses”, afegeix.

La iniciativa es treballa des de finals del 2021, quan es va encarregar un detallat estudi del potencial de cada teulada dels edificis municipals, amb les seves característiques, orientació i altres particularitats, així com el perfil de consum energètic de cadascun. Això ha permès “dissenyar un document global a escala municipal, amb un horitzó d’entre cinc i deu anys vista, posant el focus en l’autoconsum compartit, fent possible l’autoconsum del mateix edifici i la compartició dels excedents amb altres instal·lacions municipals”, exposa Xavier Requena, de l’empresa Promambient, responsable de l’estudi.

“A més d’incentivar que la ciutadania instal·li plaques solars als seus habitatges, crèiem que calia, com a administració, predicar amb l’exemple”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez. “Ara disposem d’una radiografia a partir de la qual podrem crear una xarxa municipal entre edificis que podran equilibrar els consums i reduir els costos energètics i de petjada de carboni”, conclou la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez.

Algunes dades

La instal·lació del pavelló té una potència d’uns 100 kWp i generarà uns 130.000 kWh/any, mentre que el seu consum és d’uns 80.000 kWh/any. Per tant, generarà la seva pròpia energia, a més d’un excedent d’uns 50.000 kWh/any que es podria aprofitar en edificis propers, i assoliria un estalvi d’uns 20.000 euros.

En total, el potencial d’energia que es podria generar als edificis municipals estudiats és de més de 900.000 kWh/any, mentre que el consum energètic durant el 2022 ha estat de 550.000 kWh/any. Unes xifres que podrien suposar un estalvi econòmic anual a tot el municipi de més de 100.000 euros, i és que gairebé es pot generar el doble d’energia de la qual es consumeix els equipaments municipals.

Bonificacions per a la ciutadania

Val la pena recordar que l’Ajuntament del nostre poble disposa d’una ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Un text que es complementa amb una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). Així, aquelles persones que optin per instal·lar plaques d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum, ubicades en qualsevol bé immoble situat al terme municipal del Morell, tindran una bonificació del 95% de l’ICIO per a fer els treballs pertinents en la instal·lació, a més d’una bonificació del 50% de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) durant tres anys. Així mateix, en la darrera edició dels pressupostos participatius, una de les propostes guanyadores ha estat la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La síndica de greuges creu que no s’ha de rebaixar l’edat per imputar els menors

Notícia següent

Diversos actes a Figueres per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua

Notícies relacionades