“La Festa Major del Morell torna amb cara de gresca i sobretot sense mascareta”

El Morell es prepara per a les festes. La Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén d’aquest 2022 van del 22 de juliol a l’1 d’agost. Després de dues edicions marcades per la pandèmia, tornen les festes com es recorden. En aquesta entrevista parlem amb Mònica Casas, Regidora de Cultura, i Maria Jesús Valldosera, Segona tinenta d’Alcalde i Regidora de Festes. Ens expliquen com seran aquestes primeres festes postpandemia i com es prepara el poble per a gaudir-les.

Imagino que ja hi ha ganes de festes sense restriccions ni aforaments. Com es prepara el poble per a rebre les festes?

Mònica Casas (M): El poble, doncs amb moltes ganes de retrobar-se pels carrers sense restriccions i gaudir de la festa major com estàvem acostumats, ballant en concerts a peu dret, per exemple.

Maria Jesús Valldosera (MJ): El poble està molt engrescat i amb ganes de fer una festa major amb normalitat.

– El lema triat és “Amb cara de festa”, molt apropiat per recuperar el sentiment d’abans de cara a les festes. Quina cara li posen els habitants del Morell a les festes?

M: Una cara de gresca i, sobretot, sense mascareta!!!!

MJ: Li posen cara d’alegria, d’emoció, de poder gaudir amb els amics i familiars tota la festa major com abans i poder veure les cares de la gent vivint la festa.

El poble acostuma a rebre més turisme en aquestes dates?

M: S’ha de dir que les nostres festes són conegudes pels pobles que tenim al voltant. Ja som un referent pel que fa a la temporada cultural i, per què no, pel que fa a les festes amb els concerts, música i espectacles.

MJ: Exacte, jo diria que turisme no, però sí que ve molta gent dels pobles del costat a gaudir de la festa.

En l’àmbit econòmic es nota alguna pujada durant aquests mesos d’estiu?

MJ: En l’àmbit econòmic et diria que sí que es nota, ja que durant aquests mesos es fan activitats per incentivar el moviment en diversos establiments del municipi, com l’Apatapa, els Dijous d’estiu… Totes aquestes activitats fan que la gent surti al carrer i consumeixi.

Un acte de les festes que es torna a recuperar és el Sopar Popular, quina afluència es preveu per aquest esdeveniment?

M: Doncs sí, el sopar és el tret de sortida de la Festa Major. La gent del poble ho espera des de fa dos anys. La gresca i la germanor que es viu és molt maca. Esperem unes 1000 persones, que és més o menys la gent dels altres anys, no obstant aquest any veiem que la gent està molt predisposada a sortir i potser en seran més!!

Hi ha actes per a totes les edats. Primer de tot, què recomanaria per als més petits? Quins actes familiars tenim enguany?

M: La cercavila amb els capgrossos petits, els Martinets de l’Escola de música, les manotes i els gegants són referents pels més petits. També cal dir que l’estrella de la Festa Major és la Zeuzera Pyrina amb la guerra d’aigua, on grans i petits gaudeixen al màxim.

MJ: La cercavila i la Zeuzera Pyrina, sense cap mena de dubte, i en aquesta ocasió també tindrem el concert de Lali BeGood el darrer dia de les festes.

De cara a la nit, la música en directe també tindrà un pes important amb plats forts com Xavi Sarrià i Roba Estesa. La gent jove imagino que ja té ganes d’actes com aquests, quines directrius els donen per a tenir cura i vigilar que tot vagi bé?

M: Que el més important és viure la festa amb respecte i educació!

MJ: Gaudir de la festa amb coneixement i responsabilitat.

M: Val a dir que enguany, a més dels plats forts que comentes, divendres 22 de juliol tenim un concert que hem anomenat de noves tendències, amb Bounce Twice, Flashy Ice Cream i Figa Flawas.

MJ: Amb aquesta proposta, volem mirar d’apropar-nos al públic més jove i als seus gustos musicals.

Un altre acte a destacar és el pregó que farà l’actor Pep Plaza, que serà abans del sopar popular.

M: Sí, des de l’any passat hem apostat perquè personatges coneguts i populars puguin donar al tret de sortida a la Festa Major amb un caire divertit i engrescador.

MJ: Pensem que el Pep Plaza ens farà passar una bona estona, de forma alegre i divertida.

La cultura popular al carrer també es tornarà a gaudir com es recorda abans de la pandèmia, amb la cercavila i el seguici al complet. Aquests són els actes que mouen més famílies al complet?

M: Sí, com ja ho hem dit abans, és el motor de la nostra Festa Major. Que es pugui viure tot el seguici, cercavila i gaudir de la guerra de l’aigua amb la Zeuzera, com es feia abans, no té preu!!

MJ: La cultura popular continua sent el que mou més persones, són actes que agraden molt i amb molta participació.

Si hagués de promocionar les festes per a omplir el poble del Morell, com ho faria? Quins actes destacaria com a reclam turístic?

M: Doncs com ja ho fem, amb dissenys molt engrescadors de la programació, donant veu a les entitats a Ràdio Morell…

MJ: Fent difusió a les xarxes socials i mitjans de comunicació, però sobretot dient que som un poble acollidor, obert a tothom i que ens agrada que la gent participi dels actes que fem. I destacaria els concerts, que en tenim per a totes les edats, la guerra d’aigua… En general, tots els actes que hem programat, ja que val la pena gaudir de tota la festa major amb normalitat i tornant-nos a veure les cares.