Coincidint amb l’inici la campanya per donar a conèixer el seu protocol contra les violències masclistes i LGTB, la Universitat Rovira i Virgili s’ha vist sacsejada per la filtració d’un controvertit missatge en un grup d’estudiants.
En el marc de la preparació per la Festa Major de la universitat, que se celebrarà el 27 de març, la gran majoria de cursos estan enllestint les samarretes que lluiran. Com ja és tradició, cada curs de cada grau en prepara una amb un comentari graciós, relacionat amb allò que estan estudiant.
Fa dos dies, en un dels grups de whatsapp d’estudiants dedicats a decidir el disseny de la samarreta i la frase que decorarà aquesta, un missatge va provocar la reacció d’alguns dels companys. Un alumne de comunicació va ‘bromejar’ proposant el següent lema: “Comunicació em té molt estressada, ojalá em violessin com la manada”. El comentari va suposar que s’eliminés a l’estudiant del xat, però poc després va ser readmès.

Una captura de pantalla de la conversa va ser enviada anònimament al compte d’Instagram de la periodista, escriptora i activista Cristina Fallarás, @cfallaras, qui es dedica a publicar les denúncies de dones que rep. La publicació del compte, amb més de 250.000 seguidors, es va estendre ràpidament i va arribar al coneixement de la URV.
La universitat ha activat el seu protocol ja que, com que el context que rodeja el missatge és una activitat del centre, es pot actuar tot i que es tracti d’un grup privat. Ja s’ha localitzat d’on prové el missatge i s’obrirà una comissió d’investigació, perquè qualsevol de les persones implicades pugui exposar els fets, i així decidir si s’obre o no un procés disciplinari.
“Lamentem que això ens hagi arribat per xarxes, ja que això vol dir que noies d’aquest grup no sabien que existia el protocol”, expressa la directora de la Unitat d’Igualtat de la institució, Cilia Willem, qui espera que, almenys, aquesta situació serveixi per donar a conèixer el servei. Willem anima les alumnes a denunciar a la unitat d’igualtat en cas de tornar a presenciar una cosa semblant, ja que “la URV vol ser un espai lliure de violència”.