Més de 59 professionals vinculats al món de l’urbanisme i dels departaments tècnics dels ajuntaments del Camp de Tarragona s’han reunit aquest dimecres 30 d’abril a l’Escola d’Art i Disseny de Reus per participar en la jornada “Mirades Metropolitanes: L’urbanisme en el disseny de l’àrea metropolitana”, organitzada per la Diputació de Tarragona.
L’objectiu de la trobada ha estat reflexionar sobre el paper de l’urbanisme com a eina fonamental per al desenvolupament coherent i integrat del territori metropolità. La jornada ha comptat amb la presència destacada de càrrecs electes i tècnics de diversos ajuntaments, com l’alcaldessa de Reus, la tinent d’alcaldia d’Urbanisme de Reus, l’exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, l’expresident del Port de Tarragona, Saül garreta, així com tècnics i representants institucionals de tot l’àmbit metropolità del Camp de Tarragona.
Els ponents han estat Meritxell Martínez Novau, tècnica en geografia i medi ambient a INSTA – Serveis Jurídics Ambientals, que ha abordat la planificació territorial coherent i sostenible, i Jordi J. Romera Cid, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que ha defensat la necessitat de cosir el territori metropolità amb visió arquitectònica i integradora.
Segons Romera, “cosir el territori metropolità no és només una qüestió d’urbanisme o de planejament, sinó també de connexions reals i eficients entre els diversos nodes del Camp de Tarragona”. La seva intervenció ha generat consens entre els tècnics i responsables polítics presents, que han valorat positivament una visió de mobilitat ambiciosa, integrada i al servei de tot el Camp de Tarragona.
Romera també ha subratllat que les infraestructures han de respondre a criteris metropolitans i no només locals, i que cal apostar per un urbanisme que integri la mobilitat com a eix estructurador del territori.
Durant l’acte, l’alcaldessa de Reus ha destacat que “l’àrea metropolitana avança a bon ritme, però cal seguir impulsant el Pla Director del Camp de Tarragona, aturat des del 2010, per tenir un document únic que eviti que cada municipi vagi per lliure”. I ha remarcat que “és important que aquest projecte neixi no només des d’un despatx de la Generalitat, sinó des del treball conjunt amb els equips tècnics dels ajuntaments per avançar amb solidesa”.
En representació de la Diputació de Tarragona, entitat organitzadora de la jornada, hi ha intervingut Vale Pino, alcalde de Torredembarra, que ha posat l’accent en “la necessitat d’una oficina tècnica metropolitana, que permeti presentar les necessitats del territori de manera consensuada i amb més força davant les institucions”.
Finalment, Josep Maria Elorduy, responsable tècnic de la Diputació de Tarragona, ha encoratjat els tècnics presents a participar activament en les diverses comissions de treball impulsades per tal de donar forma als projectes de l’àrea metropolitana.
Amb aquest tipus de trobades, el Camp de Tarragona continua consolidant una visió conjunta, plural i professional sobre el futur urbanístic del seu territori metropolità.