El millor restaurant de cuina de mar de Catalunya és a Tarragona

La nova Guia Augusta recull els 270 restaurants més representatius de la cuina catalana arreu del territori

06 de novembre de 2025 a les 15:57h

El restaurant El Barquet de Tarragona ha estat reconegut amb el Premi Pere Bahí a la Cuina del Mar, un dels guardons destacats de la Guia Augusta, la nova publicació que vol posar en relleu els establiments que mantenen viva la cuina catalana. El premi arriba com un homenatge a la història d’un establiment que, amb més de cinquanta anys de trajectòria, ha convertit la tradició marinera en un autèntic símbol de la gastronomia tarragonina.

El cuiner David Solé i Torné, hereu d’una nissaga de pescadors i restauradors, ha expressat en declaracions al 'Diari Més’ la seva satisfacció pel reconeixement: “És un orgull que s’identifiqui la nostra cuina com una de les millors del país. Som fills del mar i aquesta distinció dona valor a tota una manera d’entendre la cuina i el territori”, ha declarat.

El Barquet va néixer gràcies a l’àvia Angeleta, que va començar cuinant plats senzills de peix fresc en una petita taverna familiar. Amb el pas del temps, la família Solé ha mantingut viu aquell esperit inicial, perfeccionant els suquets, els arrossos, el romesco i els guisats tradicionals que formen part de la memòria culinària de Tarragona. Solé explica al citat mitjà que l’essència de la seva proposta passa per “respectar les receptes de tota la vida i, alhora, explorar noves combinacions amb productes de muntanya com els bolets o les carns de proximitat”.

 

Un guardó que posa en valor la cuina d’identitat

La Guia Augusta, impulsada pel cuiner Pep Nogué i publicada per Cossetània Edicions, selecciona els 270 restaurants més representatius de la cuina catalana i vol servir d’altaveu per als projectes que defensen el producte local i les arrels gastronòmiques del país. El seu objectiu no és crear un rànquing competitiu, sinó reconèixer aquells restaurants que mantenen viva la cultura del menjar ben fet.

Solé considera que aquesta iniciativa “omple un buit que feia temps que existia”: “Necessitàvem una guia que expliqués la nostra cuina tal com és, sense comparacions ni etiquetes, amb la mirada posada en la tradició i la identitat”.

Amb aquest reconeixement, El Barquet consolida la seva posició com a referent de la cuina marinera catalana, una distinció que no només celebra la qualitat del seu menjar, sinó també la continuïtat d’una història familiar que ha sabut evolucionar sense perdre l’essència del mar de Tarragona.