L’Institut Catala d’Investigació Química (ICIQ-CERCA) liderarà un projecte per transformar les emissions de carboni i nitrogen en matèries primeres d’alt valor afegit utilitzant fonts d’energia renovable procedents de la fotovoltaica.
SUPERVAL té per objectiu millorar processos afavorint noves formes d’economia circular i d’acord amb els principis de la sostenibilitat: aprofitar els recursos al màxim i reduir la generació de residus al mínim. A més, per garantir la viabilitat del projecte en termes de sostenibilitat, es faran estudis de rendiment de la tecnologia i impacte al medi ambient.
El Prof. José Ramon Galán-Mascarós, coordinador del projecte i líder del grup a l’ICIQ, comenta “El projecte SUPERVAL té un gran potencial per tractar les emissions de les combustions i contribuir al nostre camí a la sostenibilitat ambiental. La tecnologia convertirà el diòxid de carboni post-combustió en una substància de valor afegit i rica en energia anomenada formiat, utilitzant l’energia del sol i l’aigua. A més, els òxids de nitrogen, gasos també post-combustió es transformaran en amoníac mitjançant un procés on s’utilitzarà hidrogen verd. L’amoníac és un compost molt valuós per la producció industrial de productes del nostre dia a dia. D’aquesta manera es reduiran els contaminants mentre es generen productes químics que demana la societat”.
El projecte compta amb un finançament de 3,5 milions d’euros i està previst que comenci l’1 de novembre del 2023. En formaran part socis de països com Itàlia, Alemanya, Espanya, Països Baixos i Dinamarca, d’entre els quals s’hi troben: Orchestra Scientific (spin-off de l’ICIQ), Universitat Politècnica de València – UPV, Consorzio Interuniversitario Nazionale per la Scienza e Tecnologia dei Materiali – INSTM UdR Messina, CASPE Laboratory, Forschungszentrum Julich, Technische Universiteit Eindhoven – TU/e, Vareser 96 i 2.-O LCA Consultants Aps.
Aquest no és el primer projecte que la UE finança en aquesta direcció. El SUPERVAL es basa en un anterior projecte anomenat A-LEAF, també liderat des de l’ICIQ, reconegut com una història d’èxit per la Comissió Europea i que va aconseguir utilitzar llum solar per transformar el diòxid de carboni en combustibles químics valuosos mitjançant un procés net, ràpid i econòmicament eficaç.
L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA) és un centre d’excel·lència que lidera estratègies per resoldre els grans reptes socials i econòmics com el canvi climàtic o el subministrament de matèries primes i energètiques. Reconegut amb dues acreditacions d’excel·lència Severo Ochoa, l’Institut acull 330 investigadors organitzats en 15 grups de recerca que treballen en la catàlisi, les energies renovables i la química computacional. Els investigadors de l’ICIQ han obtingut 25 projectes de l’European Research Council (ERC Grants) i 6 dels seus investigadors principals són professors ICREA. Aquestes distincions reforcen la posició de l’ICIQ com a pol d’atracció de talent a nivell internacional.
Situat a Tarragona a tocar del complex petroquímic més important del sud d’Europa, l’ICIQ cerca col·laborar amb la indústria transferint el coneixement i promovent el desenvolupament de noves aplicacions per a patents i spin-offs. Un altre pilar important de l’ICIQ se centra a formar a la futura generació de científics oferint formació d’alt nivell des d’estudiants en edat escolar fins a investigadors postdoctorals.