Dilluns, 15 d'abril de 2024
És notícia

L’Hospital Joan XXIII celebra els 25 anys de formació especialitzada en al·lergologia

Avatar photo
La formació dels residents (MIR) en al·lergologia “ha evolucionat molt amb les noves tecnologies, el diagnòstic molecular i altres tècniques com la simulació clínica”

La Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha  organitzat per a avui, divendres 1 de març, una jornada per celebrar el 25è  aniversari de la formació especialitzada en al·lergologia. La jornada, inaugurada  per la cap de la Secció d’Al·lergologia, la Dra. Vanessa Gázquez, el cap d’estudis  de formació de l’Hospital, el Dr. Cristóbal Añez, i la directora mèdica de l’Hospital  Joan XXIII, Dra. Ione Montalvo, ha reunit pràcticament totes les generacions de  residents des de l’any 1999.

Els primers residents han parlat de com van ser  aquells inicis, mentre que les residents més joves han explicat anècdotes  viscudes i casos curiosos. A més, l’al·lergòleg i tutor dels residents de l’Hospital,  el Dr. Gaspar Dalmau —que és especialista en instrucció de simulació clínica— ha fet un repàs del present i el futur de l’especialitat. També hi ha participat el  president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, el Dr. Joan  Bartra. 

La metgessa Vanessa Gázquez ha explicat que “la formació de residents  d’al·lergologia a Joan XXIII es caracteritza per ser integral i completa, ja que  abarca tots els camps de l’especialitat: respiratori, cutani, farmacèutic, alimentari,  anafilàctic, d’himenòpters, etc.” L’equip d’al·lergologia de Joan XXIII és referent  a la província en tècniques com la repicada controlada amb himenòpters, la  immunoteràpia oral amb aliments i també en asma greu.

El cap d’estudis,  Cristóbal Añez, afirma que “actualment, la formació del MIR en al·lergologia ha  evolucionat molt, ja que s’han introduït les noves tecnologies, el diagnòstic  molecular i altres tècniques com la simulació clínica, que faciliten molt la  formació”. El programa formatiu dels residents d’al·lergologia preveu fer  rotacions per altres especialitats de l’Hospital com: Pediatria, Pneumologia,  Medicina Interna, Otorrinolaringologia, Aparell Digestiu, Dermatologia i  Immunologia. 

La Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Joan XXIII 

La Unitat d’Al·lergologia es va fundar l’any 1985, com una unitat dependent del  Servei de Medicina Interna. En aquell moment, la cap de la Unitat era la Dra.  Pilar García Ortega (1985-2001). L’any 1995 va arribar el primer resident d’al·lergologia (1995-1999) i, des d’aleshores, ha tingut un resident cada any.  Durant molts anys, només hi ha hagut tres places de residència d’al·lergologia a  Catalunya: una a l’Hospital Joan XXIII i dos a l’Hospital Vall d’Hebron de  Barcelona. 

Amb la coordinació del Dr. Pere Gaig (2001-2021), aquella unitat es va  transformar en secció, i va passar a dependre directament de la Direcció de  l’Hospital Joan XXIII. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La nova àrea de motor a Constantí comença a prendre forma

Notícia següent

Diversos ferits en una baralla a cops d’embornal a Girona

Notícies relacionades