L’estudi de qualitat de l’aire de Tarragona mostra nivells baixos d’immissió de Benzè i d’1-3 Butadiè

Avatar photo
L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona ha recopilat 70.000 dades en els últims cinc anys d’anàlisi i el 99% de les dades recopilades es troben sota del llindar d’immissió que s’havien marcat
FOTO: RAFEL CLARAMUNT
FOTO: RAFEL CLARAMUNT

La qualitat de l’aire del Camp de Tarragona és de summa importància pels ciutadans dels municipis. A causa dels processos de generació d’energia com ara engegar el motor d’un cotxe propicia una sèrie de compostos que afecten la qualitat de l’aire dels diferents municipis.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona ha celebrat aquest dimarts la sisena edició impulsada per Repsol i l’AEQT, coordinat per l’Institut Cerdà i l’assessorament tècnic de la Universitat Rovira i Virgili.

El projecte acumula 70.000 dades durant el cicle sencer de cinc anys que esdevé una iniciativa única del món juntament amb diverses entitats del territori adherides, 22 municipis monitorats i que enguany se sumen l’Ajuntament de Tarragona i Vila-seca en aquesta proposta.

El 99% de les dades recollides estan per sota del valor de referència que havien marcat des de l’observatori. L’1% restant està per sobre i mostra un repunt que serveix per analitzar que quan i a on, quina incidència que hagi pogut provocar i estudiar-ho perquè no es torni a recuperar.

La comissió tècnica de l’observatori ha marcat un valor de 20 µg/m3,on un cop superat s’activaria un protocol intern per revertir la situació. Javier Sancho, director del complex industrial de Repsol a Tarragona ha remarcat que “tenim un mètode robust i la nostra missió és arribar a aquest 0% de puntes episòdiques, és el nostre compromís treballar en aquesta línia”.

FOTO: RAFEL CLARAMUNT
FOTO: RAFEL CLARAMUNT

A partir de la meitat del segon trimestre del 2023 des de l’Observatori va redirigir totes les seves dades en línia on permet detectar pics episòdics, revisar totes les accions i activitats actuals i determinar tant la ubicació com la causa en aquell mateix moment.

En l’estudi també es realitza un seguiment meticulós de diversos compostos. El reial decret 102/2011 decreta que el benzè en la seva com a mitjana anual no pot superar els 5 µg/m³, ja que en aquest 2023 ha marcat una mitjana d’1,5 µg/m³. Mentre que l’altre compost que s’ha tingut molt en compte és l’1-3 Butadiè. Aquest compost no compta amb cap normativa i tenint en compte els valors en la zona d’immissió d’Ontario (Canadà) d’1,8 µg/m³ de mitjana i no supera per poc el límit recomanat de 2 µg/m³.

En definitiva, l’estudi permet transmetre la informació de la qualitat de l’aire dels diferents municipis del Camp de Tarragona, augmentar el coneixement i transmetre a més a més dels municipis, les institucions participants dels resultats de l’estudi i que les empreses puguin introduir millores. I, sobretot, garantir el benestar dels ciutadans per assolir una reducció d’aquests gasos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Figueres reobre el rocòdrom municipal després d’un any tancat

Notícia següent

Olot aposta per una intervenció integral d’arquitectura social al Nucli Antic

Notícies relacionades