L’arranjament de voreres, escollit als pressupostos participatius del Morell

Hi han votat gairebé 500 persones, la qual cosa suposa més d’un 15% de participació

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La proposta número dos del procés de pressupostos participatius que s’ha realitzat al Morell ha estat l’escollida, amb 120 vots, per dur a terme amb una part dels comptes municipals del 2021. Es tracta de l’arranjament de voreres, un projecte pressupostat en 70.000 euros i que es realitzarà segons criteri de criticitat i valoració tècnica del departament d’Urbanisme del consistori, a fi de millorar l’accessibilitat a la via pública amb l’eliminació de barreres arquitectòniques existents. 

En aquesta segona edició d’un procés participatiu d’aquestes característiques, la ciutadania ha pogut presentar les seves propostes per primera vegada, després que l’edició passada servís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. Així, es van recollir un total de 77 propostes, de les quals 42 es van considerar vàlides, 7 ja estaven previstes en els comptes municipals, 4 estaven repetides i 24 es van considerar no vàlides per no complir amb els requisits establerts. Finalment, doncs, la població va poder votar entre 17 propostes, ja que les que eren similars es van agrupar. “Estem molt contents amb la implicació del veïnat, que va fer un munt de propostes per a millorar el poble”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet

“L’objectiu és que se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, continua, “a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”. Una fita que s’ha assolit gràcies a les 472 persones que van votar durant el període habilitat, de l’1 al 20 de desembre, la qual cosa suposa més del 15% del total del cens, que era de 3.082 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés–. 

Cada veí o veïna va triar tres propostes, i es van comptabilitzar un total de 470 vots vàlids i 2 vots nuls. Així mateix, és significatiu el fet que un 49,6% dels vots es van fer de forma presencial, mentre que el 50,4% es van efectuar online, a través de la plataforma de votació. En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidís amb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”. 

Calbet també apunta que “el resultat no és el més important del procés, sinó la radiografia que hem aconseguit sobre quines són les prioritats per a la població”. En aquest sentit, doncs, el màxim responsable del consistori morellenc assegura que “tindré molt en compte la resta de propostes que més ha votat la ciutadania, ja que reflecteixen clarament quines són les seves prioritats”.

Pel que fa a la resta de propostes, les més valorades han estat la millora i arranjament de camins, que ha rebut 117 vots; les subvencions per a persones afectades per un ERTO, amb 116; l’arranjament del parc de l’estació, amb 114; la millora del mobiliari i la delimitació amb tanca dels parcs infantils, amb 113; la instal·lació de càmeres de videovigilància en equipaments i espais municipals, amb 108, i la construcció d’un rocòdrom, amb 105. Tots els resultats es poden consultar en aquest enllaç

Per tal de tancar el procés, el consistori convida tota la ciutadania a respondre l’enquesta de valoració, per tal de copsar les sensacions de tothom i també tenir en compte millores de cara a les següents edicions. De fet, un cop enllestida la segona edició de “Al Morell, la teva opinió compta”, arrencarà l’engranatge per a la tercera edició.