La proposta número dos del procés de pressupostosparticipatius que s’ha realitzat al Morell ha estat l’escollida, amb 120 vots, per dur a termeamb una part dels comptes municipals del 2021. Es tracta de l’arranjament de voreres, unprojecte pressupostat en 70.000 euros i que es realitzarà segons criteri de criticitat i valoraciótècnica del departament d’Urbanisme del consistori, a fi de millorar l’accessibilitat a la via pública amb l’eliminació de barreres arquitectòniques existents.
En aquesta segona edició d’un procés participatiu d’aquestes característiques, la ciutadaniaha pogut presentar les seves propostes per primera vegada, després que l’edició passadaservís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. Així, es van recollir un total de 77propostes, de les quals 42 es van considerar vàlides, 7 ja estaven previstes en els comptesmunicipals, 4 estaven repetides i 24 es van considerar no vàlides per no complir amb elsrequisits establerts. Finalment, doncs, la població va poder votar entre 17 propostes, jaque les que eren similars es van agrupar. “Estem molt contents amb la implicació del veïnat,que va fer un munt de propostes per a millorar el poble”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet.
“L’objectiu és que se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, continua, “a la vegadaque des del consistori fem valdre la seva opinió”. Una fita que s’ha assolit gràcies a les 472persones que van votar durant el període habilitat, de l’1 al 20 de desembre, la qual cosasuposa més del 15% del total del cens, que era de 3.082 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés–.
Cada veí o veïna va triar tres propostes, i es van comptabilitzar un total de 470 vots vàlidsi 2 vots nuls. Així mateix, és significatiu el fet que un 49,6% dels vots es van fer de formapresencial, mentre que el 50,4% es van efectuar online, a través de la plataforma devotació. En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidísamb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”.
Calbet també apunta que “el resultat no és el més important del procés, sinó la radiografiaque hem aconseguit sobre quines són les prioritats per a la població”. En aquest sentit,doncs, el màxim responsable del consistori morellenc assegura que “tindré molt en comptela resta de propostes que més ha votat la ciutadania, ja que reflecteixen clarament quines són les seves prioritats”.
Pel que fa a la resta de propostes, les més valorades han estat la millora i arranjament decamins, que ha rebut 117 vots; les subvencions per a persones afectades per un ERTO,amb 116; l’arranjament del parc de l’estació, amb 114; la millora del mobiliari i ladelimitació amb tanca dels parcs infantils, amb 113; la instal·lació de càmeres devideovigilància en equipaments i espais municipals, amb 108, i la construcció d’un rocòdrom, amb 105. Tots els resultats es poden consultar en aquest enllaç.
Per tal de tancar el procés, el consistori convida tota la ciutadania a respondre l’enquestade valoració, per tal de copsar les sensacions de tothom i també tenir en compte milloresde cara a les següents edicions. De fet, un cop enllestida la segona edició de “Al Morell, la teva opinió compta”, arrencarà l’engranatge per a la tercera edició.