Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Sílvia Farrero, presidenta Consorci Turístic del Baix Gaià: “El Consorci ha de continuar cercant la millora de la qualitat de vida dels habitants del Baix Gaià”

Què és el Consorci Turístic del Baix Gaià?
El Consorci turístic del Baix Gaià és una agrupació de municipis que tenen com a principal objectiu impulsar les activitats turístiques en aquest àmbit territorial per tal de mantenir, consolidar i fins i tot potenciar el turisme als municipis costaners i fer participar als municipis d’interior del desenvolupament d’activitats turístiques amb l’objectiu de valoritzar el patrimoni i generar noves oportunitats d’activitat econòmica.

Quins municipis s’hi inclouen?
Altafulla, Creixell, Roda de Berà, Torredembarra, El Catllar, La Pobla de Montornès, Vespella de Gaià, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, Salomó, Renau i al 2013 es van incorporar els nuclis de Tamarit i Ferran, els qual pertànyen a Tarragona.

Quan va néixer el Consorci?
Tot i que les primeres converses van iniciar-se al 2005, va ser al 2007 quan es va signar el primer conveni de col·laboració.

El Baix Gaià és una proposta turística amb marca pròpia: la ruta dels Castells. La gent coneix aquest fet?
Els Castells del Baix Gaià són l’element patrimonial que identifica i genera identitat, especialment perquè és l’element de cultura diferenciador en relació a la resta del Tarragonès. Al 2010 es va entrar en funcionament el Centre d’’nterpretació dels Castells del Baix Gaià, situat al Catllar. Aquest Centre va néixer amb la finalitat de donar a conèixer aquestes fortaleses al públic visitant mitjançant la interpretació dels seus valors i aspectes més rellevants. L’objectiu és esdevenir en el punt de partida i referència de la Ruta dels Castells del Baix Gaià, facilitant al visitant un primer contacte amb aquesta zona i incentivant-lo a visitar-la.

Al 2009 es va dur a terme un procés de participació ciutadana per donar a conèixer el Consorci Turístic del Baix Gaià i també tots els productes turístics que ofereix, entre ells la Ruta dels Castells del Baix Gaià.

Aquest itinerari està senyalitzat i també disposa de material gràfic de suport per poder seguir la ruta i obtenir informació sobre els castells que s’hi poden trobar. Per altra banda, la ruta es promociona també a través del lloc web del Consorci.

Un altre producte molt interessant creat pel Consorci és la Ronda Verda del Baix Gaià. Aquest itinerari té un recorregut aproximat de 45 km i transcorre pels camins rurals de gairebé tots els municipis del Baix Gaià. La Ronda Verda està pensada per dur-la a terme tant a peu com en bicicleta. A part de la senyalització direccional i de material gràfic editat aquesta ruta també compta amb una APP per a smartphones.

Es parla del Baix Gaià com una comarca natural no oficial. Això vol dir que no té el suport de les institucions?
El Consorci turístic del Baix Gaià sempre ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Tarragonès i del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Aquells municipis que estan adherits al Baix Gaià tenen algun tipus de condició?
La condició per adherir-s’hi és realitzar una aportació econòmica anual la qual ve establerta dins el conveni de col·laboració i es calcula en base al criteri poblacional.

Quins són els beneficis d’estar dins del Consorci?
Els municipis que formen part del Consorci tenen com a principal objectiu impulsar les activitats turístiques en aquest àmbit territorial per tal de mantenir, consolidar i fins i tot potenciar el turisme als municipis costaners i fer participar als municipis d’interior del desenvolupament d’activitats turístiques amb l’objectiu de valoritzar el patrimoni i generar noves oportunitats d’activitat econòmica.

Es fan accions conjuntes per potenciar la marca Baix Gaià?
Una de les accions prioritàries dels membres del Consorci és la difusió de la marca Baix Gaià. Per tal de donar a conèixer la marca, els municipis van adoptar el compromís de afegir el logotip del Consorci turístic del Baix Gaià en totes aquelles publicacions que es realitzin a nivell municipal.

Per altra banda, els municipis membres han de fer difusió del material gràfic editats pel Consorci i posar a l’abast dels usuaris tota la informació disponible. Tanmateix, en els llocs web de cada ajuntament hi ha un link que dirigeix a l’usuari al web del Consorci Turístic del Baix Gaià.

La unió de les regidories de turisme és suficient per tirar endavant el Baix Gaià?
Totes les accions que s’han realitzat fins el moment han estat gràcies a la la forta unió forjada entre aquests municipis. Es despren una necessitat mutua de col·laboració, la costa ofereix experiència i atractiu consolidat i l’interior ofereix patrimoni, autenticitat i tranquil·litat.

Hi ha hagut moments complicats en els que alguns municipis han manifestat la intenció de retirar-se del Consorci. A dia d’avui, com estan els ànims?
El període més complicat per al Consorci va ser el 2013, després de que esclatés la crisi econòmica. Alguns municipis no podien fer front a la quota anual que s’establia en el conveni de col·laboració del Consorci. Tot i així, els municipis seguien manifestant la voluntat de seguir formant part del Consorci i es va procedir a la signatura d’un nou conveni amb la reducció d’un 50% de les quotes establertes en el conveni signat al 2010.

A dia d’avui, els municipis del Consorci segueixen amb les mateixes ganes de seguir amb la seva implicació i tirar endavant nous projectes.

Ara mateix, cap on s’han de dirigir els esforços del Baix Gaià?
A finals de 2016, s’ha elaborat una avaluació i una nova proposta turística del Baix Gaià, realitzada del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. El Consorci desenvoluparà durant els propers anys un nou pla d’accions turístiques entre les quals hi ha prevista una col·laboració molt estreta amb el sector turístic privat i també la promoció i difusió del producte entre residents i vistants.

El Consorci ha de continuar cercant la millora de la qualitat de vida dels habitants del Baix Gaià i en consolidar l’activitat turística..

Cada quan es canvia la presidència del Baix Gaià?
La Presidència es canvia cada quatre anys. En el moment de la renovació s’escolleix un president pels primers dos anys i un altre president pels dos anys següent, procurant que el primer mandat l’ostenti algun dels municipis costaners i el relleu el prengui un municipi d’interior.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un home pateix ferides lleus causades per un incendi a Tarragona

Notícia següent

El PSC impulsa la construcció del CEIP Teresa Godés a la Juncosa del Montmell

Notícies relacionades