Pere Gomés, regidor de Turisme d’Altafulla: “Altafulla és una perla situada al Nord de la Costa Daurada”

Altafulla és una de les poblacions costaneres estrelles, pel que fa a turisme familiar, de la Costa Daurada. Hi està d’acord?
El nostre turisme és familiar. La gent que ens visita és gent que busca tranquil·litat, descansar, estar a prop de la platja i en un entorn natural.

Altafulla és un bon punt per gaudir d’unes bones vacances o d’uns dies de descans i desconnectar. A més, també està complementat amb una bona oferta cultural tot l’estiu –composada per actuacions castelleres, concerts musicals, cicles de concerts, activitats de festa al carrer, l’Altacústic, activitats esportives com el Campionat del Món de Triatló Paralímpic , la Nit de Bruixes o la fira d’artesans que és un punt àlgid de trobada -, són bons moments per gaudir de jornades i dies diferents a Altafulla.

Altafulla té una població aproximada de 5.000 habitants. Durant l’estiu la població augmenta?
Altafulla té una població de 5.100 habitants i escaig durant tot l’any i a l’estiu la quadrupliquem. Per tant, ens anem a 20.000 habitants a la temporada d’estiu, tot i que en situacions punta.

I com es gestiona tenint en compte que la població es quadruplica?
És difícil, genera moltes tensions a nivell de personal. Al final, hem de forçar molt la màquina per donar servei a tota aquesta població itinerant. Ens trobem que en moments d’estiu, hem de subcontractar serveis.

L’Any passat l’ocupació va arribar al 100%. Com estan les previsions per aquesta temporada?
A nivell de xifres, al juliol i agost sempre estarem plens. El que intentem és guanyar ocupació cap a les puntes de més baixa ocupació, com per exemple, el maig i l’octubre. Altafulla té molta vida com a poble: té molta riquesa amb el teixit associatiu, amb el nivell cultural, de participació… Hi ha molt voluntarisme i tothom participa molt en les activitats.

Quina és la procedència del turisme que visita Altafulla?
A nivell internacional, seria el turista francès ; seguit de l’alemany i l’holandès, britànic. Ve bastant turista rus, també. Els francesos vénen pel seu compte, no vénen a través de touroperador i és un turista fidel. No obstant, el gran nombre de turistes que vénen a Altafulla són els catalans i els nacionals. Però sobretot, és el català, de Barcelona i Lleida. Després, de Saragossa, Navarra, País Basc i Madrid.

Des de la regidoria poseu molta empenta en treballar un tipus de turisme sostenible. Quines són les principals característiques d’aquest perfil de visitant?
El turisme sostenible fa referència a què l’impacte que genera la influència de visitants no sigui perjudicial per al medi ambient i que no tingui una petjada perjudicial per a la societat altafullenca. Per tant, que no perjudiqui a la vida diària de les persones que viuen a Altafulla tot l’any. I que aporti certa riquesa de convivència, de culturalitat, de compartir… Quan parlem de “sostenible” és perquè hi hagi un equilibri entre el que agafa el turista i els que ens dóna. No només a nivell econòmic, sinó a nivell social, cultural, de relació amb les persones. Per tant, que tothom se’n enriqueixi.

Per Sant Joan s’ha inaugurat la nova oficina de Turisme amb uns dispositius tàctils que també podem trobar en altres indrets del municipi. Ha estat una passa important a nivell turístic?
És una passa molt important. Al realitzar l’obertura de la Via Agusta i la gran reforma del Barri Marítim, vam creure convenient que era el moment de canviar l’antiga oficina. Vam aprofitar, això sí, l’estructura de l’antiga. Ara tenim una oficina que dóna més la sensació d’oberta, d’accessible i més tenint en compte que el principal motor econòmic d’Altafulla és el turisme.

Parlem ara del Baix Gaià. Com es valora des d’Altafulla formar part de l’Agrupació?
Com a regidor de turisme, treballo conjuntament amb altres municipis de l’entorn. És important tenir una marca dins de Costa Daurada i així posar-ho en valor. Des del Baix Gaià tenim molt bona sintonia amb tots els municipis que formen part d’aquesta Agrupació. Tots tenim el mateix objectiu i la mateixa línia de treball que és potenciar aquest territori i posar en valor allò que significa Baix Gaià, com a terra de natura, de riu, de pagesia, de platges ben cuidades.

Què creu que s’ha de fer per avançar i donar a l’Agrupació l’empenta que necessita?
Aquest últim any i mig, hi ha hagut una empenta molt significativa. No és fàcil, venim d’un moment de crisi econòmica i estem vivint un moment de canvis de partits, polítics, de generacions… Tot i pertànyer en diferents colors polítics tots els municipis que formen part d’aquesta Agrupació treballem en la mateixa línia i en sintonia: hi ha una realitat geogràfica, paisatgística i sociocultural i això es tradueix en què anem a una, però no és ràpid perquè al final, els recursos són els que són. Hi ha voluntat de seguir treballant amb aquesta marca.

Com li agradaria veure l’Agrupació en uns anys?
A nivell d’imatge turística hem de potenciar aquesta diferenciació. Tenim una riquesa individual a cada municipi, però sumada entre tots, molt grans, però volem ser sostenibles i que la gent visqui bé aquí i no vulguin marxar del Baix Gaià.

Daniel Martínez Jorba

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ERC reivindica una ordenança que reguli l’urbanisme al Centre Històric

Notícia següent

Torredembarra recupera la memòria històrica de l’ofici dels boters

Notícies relacionades