Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Jordi Llopart: “Esperem una campanya turística d’estiu similar a la que hem tingut sempre”

Avatar photo

Arribem a la meitat del mandat, un mandat protagonitzat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de legislatura a l’Ajuntament de Creixell?

La valoració és positiva per un costat però negativa per un altre. La part positiva és que hem estat un municipi amb poca afectació. Tenim dues residències d’avis a Creixell i no vam tenir cap incidència important. En aquest sentit, vull donar les gràcies a Protecció Civil, que va fer tasques de desinfecció constant en els pitjors moments de la pandèmia. També vam aconseguir que no vingués massa gent de segona residència pel perill que això comportava i vam seguir fil per randa tots els protocols anticovid establerts. La part negativa és que hem anat donant pals de cec perquè no acabàvem de saber què havíem de fer: ara ens deien una cosa, després una altra. Tot això ha creat una mica de trasbals a nivell d’Ajuntament.

 La sotragada econòmica ha estat molt important. Quina és la situació econòmica del municipi, tenint en compte que ja era complicada?

Quan vam entrar a l’Ajuntament l’any 2011 ens vam trobar una situació econòmica molt complicada. Si fóssim una empresa privada, hauríem fet fallida. Hi havia un deute important i era pràcticament tot deute a proveïdors, no deute bancari. Actualment, dels 12 milions que es devien, en queden sis. Hem aconseguit rebaixar el deute en un 50%.

Pel que fa als efectes de la Còrvid, tot i que hem hagut de dedicar tota la partida de Benestar Social a aquests ajuts, no ens ha afectat econòmicament perquè hem tret d’un lloc per posar-lo a l’altre. A més, també vam poder acollir-nos a algunes subvencions i això també ens ha ajudat a no perdre l’equilibri pressupostari. Per altra banda, el romanent de tresoreria que teníem ens ha ajudat a pagar el milió d’euros de capital del deute q tenim. De moment, la situació és força sostenible.

 Quines accions s’han previst des de l’Ajuntament per fomentar la reactivació econòmica del municipi?

S’ha constituït una associació de comerciants, que esperem que funcioni, i hem fet un conveni amb Pimec per veure quines accions podem dur a terme per ajudar els comerços del poble. Ara mateix la situació és complicada, tant per als comerços com per als bars i restaurants, i per això volem estar al seu costat per ajudar-los en tot el que puguem.

Quins són els projectes que tindran prioritat aquests propers dos anys de mandat?

El 2020 ha estat un any que no hem fet pràcticament res en tema d’inversions. Vam fer una obra que, si havia de trigar tres mesos, en va trigar vuit perquè es va aturar l’obra pública. Parlo de la remodelació de la plaça Major. Ara tenim diverses obres que s’inclouen en el pressupost d’enguany, que són treballs de remodelació i arranjament d’alguns carrers i algunes zones. També tenim projectes d’arranjament de parcs i jardins. Parlem d’una inversió d’uns 700.000 euros.

El nou aparcament de l’avinguda del Mar i la remodelació de l’avinguda del Ferrocarril són dos dels projectes contemplats en la partida d’inversions.  Què me’n pot explicar?

El projecte de remodelació de l’avinguda del Ferrocarril és connectar aquest vial amb uns apartaments que hi ha i amb el càmping Gavina. No és un asfaltat, són treballs per poder incloure aquest camí a la zona PEIN. Com que hem trigat en tirar endavant aquests projectes, tenim una pròrroga fins a finals de novembre.

Pel que fa a l’aparcament de l’avinguda del Mar, inclou fer tota una part del casc antic per a vianants i hem de buscar unes zones per deixar-hi els vehicles. Al principi de l’avinguda hi tenim una sèrie d’equipaments que podem habilitar com a aparcament. Això ens anirà bé per tenir més aire i poder passejar i gaudir del casc antic.

 Ara que comencen a caure les restriccions, com encaren la campanya turística d’estiu?

El turisme que tenim a Creixell és un turisme familiar. Per una banda, tenim els càmpings i, per l’altra, molta segona residència. Ara mateix l’ocupació dels càmpings és força alta, amb gent de l’Estat però també de França. Esperem una campanya similar a la de sempre. Pot ser que baixin una mica els números en funció de com vagi la variant Delta de la Covid, sobretot en turisme internacional, però el nostre gruix de turistes són de proximitat.

 I la festa major del juliol, com se la plantegen?

Hem plantejat actes de petit format celebrats en diferents dies, però estem a l’espera de les noves instruccions que puguin sorgir per l’evolució de la pandèmia. En aquest cas, ens trobem amb la situació que comentava al principi. Com no sabem quines mesures hi haurà a finals de mes, quan celebrem la festa major, no es poden signar contractes per celebrar segons quins actes perquè no sabem si després això ens portarà problemes. Per tant, hem previst una sèrie d’activitats en un sol espai, a l’aire lliure, i complirem tots els protocols que se’ns indiquin.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un episodi de vent intens provoca diversos danys materials a diferents punts d’Andorra

Notícia següent

Nova eina digital per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques que generin energia d’origen renovable a Andorra

Notícies relacionades