Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Joan Morlà, regidor de Turisme del Catllar: “Hem de trobar un nexe d’unió per tirar endavant el Baix Gaià”

Quina valoració fa del seu primer any al consistori?
Molt positiva. L’únic que a vegades esperem que els resultats siguin més immediats. Lògicament no ho són. Com diu l’expressió: el que sembra, tard o d’hora recull.

Des que ha assolit la regidoria de Turisme i Promoció Econòmica, Participació Ciutadana i Patrimoni, quin tipus d’accions ha posat en marxa?
A través del programa de Garantia Juvenil es va contractar una tècnica en Turisme, i junts hem fet molta feina de promoció. Hem creat una base de dades de diversos col·lectius de Catalunya (gent gran, associacions de dones…) als quals els hem enviat l’oferta que tenim en aquests moments, que és la següent: a través d’un conveni amb el sector de la restauració, hem ofert un paquet que inclou una visita al castell i una calçotada. L’objectiu d’aquesta acció és que aquelles persones que vinguin a visitar el Castell del poble marxi després de dinar, i no abans, com es feia fins ara.

Per altra banda, estem a punt d’inaugurar una petita sala a la Cooperativa Agrícola que hem museïtzat amb eines antigues, tant del camp com de la llar o d’oficis. Aquesta acció ha estat possible gràcies a la cessió altruista d’uns veïns del municipi. La visita serà totalment gratuïta i, a banda, servirà com a complement del Castell i de l’església.

Una de les altres acciones en les que estem treballant és l’Ermita de Sant Ramón, que l’estem a punt de consolidar i que també serà visitable. Serà el Centre d’Interpretació de Flora i Fauna del Baix Gaià.

A banda del Castell, quins punts forts té el Catllar a nivell turístic?
Com bé dius, el Castell és la columna vertebral. No obstant, volem començar a potenciar altres punts forts del municipi. Per exemple les rutes a peu o amb bicicleta. Tots els caps de setmana ens creuen pel terme municipal força visitants. Davant d’aquest fet volem treballar en aquesta línia i estructurar-ho.

A banda, tenim la zona humida del riu Gaià, al costat de la Torre d’en Guiu, on també hi tindrem una ruta saludable per a caminar.

Com li agradaria encara la regidoria?
Amb un bon projecte de promoció en actiu. Volem que la gent vingui al poble i hi passi el dia. M’agradaria molt que aquesta infraestructura, que ja hem posat en marxa, es consolidés i agafés embranzida.

Al poble també disposeu d’una zona per a Caravanes. Com avança aquest projecte?
Segueix funcionant. Anem tenint caravanes de tant en tant. Es tracta d’un altre tipus de turisme que també genera benefici al poble.

Quines accions heu fet més des de la regidoria de Patrimoni?
Hem tret les tapareres que creixen a les parets exteriors del Castell, ja que s’havien fet molt grans. És una feina que hem de fer cada tres o quatre anys. Per altra banda, a l’interior del Castell hem vist en documents antics que hi havia tarongers al pati. Quan es va fer la consolidació de l’obra s’hi van plantar però es van morir. Ara el que hem fet ha estat plantar un altre tipus de tarongers i també rosers.

Aquest darrer mes de maig heu celebrat, per primera vegada, una Fira Medieval…
Exacte, ha estat una manera de promocionar el Castell a la vegada que hem fet una activitat lúdica pel gaudi del poble. Ho hem englobat tot per tal de promocionar-ho. Esperem poder consolidar-la i seguir avançant en aquesta línia de promoció.

La idea de l’Agrupació és potenciar a tots els municipis que conformen el Baix Gaià. Com es valora des del Catllar estar dintre de l’agrupació?
Positivament. Totes les sinèrgies que puguin haver dintre d’un mateix col·lectiu són importants i necessàries. La idea és que l’agrupació vagi a més. Nosaltres creiem en el projecte. Això si, sempre i quan les accions que es facin estiguin encaminades a conjuntar-lo. M’explico: els municipis que conformen l’agrupació són molt diferents entre ells, per tant hem de buscar un nexe que ens uneixi. Si no trobem un punt de connexió amb el qual ens sentim identificats podem minorar el potencial que pot oferir el Baix Gaià.

Creu que les coses s’han fet bé?
Actualment, hi ha una iniciativa que s’ha encarregat de fer un estudi a la URV per tal de veure com està el projecte i quines possibilitats té. Personalment, i com a regidor de Turisme, som partidaris de tirar endavant l’Agrupació i de aconseguir donar-li una forma jurídica pròpia.

Això vol dir deixar de “dependre” del Consell Comarcal del Tarragonès…
Exacte.

Quin creu que és el principal handicap del Baix Gaià?
La heterogeneïtat dels municipis. No es pot comparar un municipi de costa amb el d’interior. El tipus de turisme és diferent. Però el que dic, el que hem de fer és buscar un nexe d’unió en el que tots els municipis estiguin còmodes i vegin que és útil, del contrari vol dir que alguna cosa no fem bé.

En aquest sentit, veiem que segueix la il·lusió de seguir treballant i de seguir tirant endavant el Baix Gaià, per tant, no dubto en que trobarem aquest nexe d’unió que ens farà anar tots a una.

Com li agradaria veure el Baix Gaià?
Com un Consorci constituït i que funcioni. Que tothom s’hi senti identificat i que es tingui ganes de treballar per al benefici econòmic, cultural i social de tothom. En definitiva, un Consorci que serveixi per potenciar i millorar tot el territori.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Ciutat de Reus, reconeguda per la seva trajectòria

Notícia següent

Patrulles mixtes de Mossos i Urbana vigilaran les zones turístiques i comercials de Tarragona

Notícies relacionades