Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

“Hem estat el primer municipi que es va declarar lliure de desnonaments”

Fèlix Alonso, candidat d’Alternativa Altafulla a les eleccions municipals de 2019

Queda poc perquè acabi l’actual mandat. Quina valoració fa d’aquests quatre anys? 

Crec que tenim un excel·lent. Hem fet moltes coses, sempre te’n queda alguna pendent i en alguna t’equivoques, però crec que la gent d’Altafulla pot estar molt satisfeta de la gestió que hem fet. Sobretot destacaria elements que moltes vegades passen desapercebuts, perquè quan no els vius directament la gent no ho valora. És el fet que durant aquests anys de crisi ningú s’ha quedat a la cuneta sense l’ajuda de l’Ajuntament d’Altafulla. Això és molt important. Recordo que vam ser el primer municipi que es va declarar lliure de desnonaments. A Altafulla cap família s’ha quedat al carrer sense una alternativa habitacional i n’estic molt orgullós.

Ha estat un govern que ha governat amb l’EINA, amb el PDeCAT i en minoria. A què es deuen tants canvis?

Vivim en una situació molt complicada a Catalunya, a Espanya i a tot Europa. El que abans era una cosa natural de governs estables i majories absolutes ara és una excepció. De fet, nosaltres hem tingut gairebé la majoria absoluta, ens va faltar un regidor per aconseguir-la, en comparació al que s’anava arrossegant d’anteriors mandats on hi havia molts partits al consistori i es feia quasi impossible la governança. Nosaltres hem tingut aquesta petita inestabilitat per diferents problemes, moltes vegades més d’ambició personal que de realitat. Però també ha demostrat que nosaltres som capaços de negociar amb tothom.

Aquesta inestabilitat ha acabat afectant el municipi?

Per descomptat. Quan hi ha una inestabilitat en els municipis es genera una paràlisi. Aquesta paràlisi, en situacions com les que hem passat i que podem tornar a viure de crisi econòmica, és molt preocupant perquè et paralitza l’economia del poble.

Ha quedat alguna cosa pendent de les que tenien al programa de les anteriors eleccions?

Poques, però algunes són importants. Ens ha quedat pendents el tema de la connexió de l’aigua de l’Ebre a Brises del Mar. Vam tenir problemes amb la jerarquia eclesiàstica i no va ser possible, però ara estem posant el fil a l’agulla per poder-ho fer. També hi ha coses que estan a punt però que encara no tenim la capacitat econòmica com per fer-ho. Per exemple, ens agradaria arreglar la Ronda i també ens agradaria molt tirar endavant l’antic hospital, que ja el tenim comprat, però s’han de tenir els diners per arreglar-lo.

Són tantes coses les que volem fer que amb un pressupost de 8 milions d’euros difícilment es poden fer totes en quatre anys. El que nosaltres farem serà marcar prioritats i això significa no oblidar-se de la Vila Closa, ni de Brises de Mar, ni dels Munts, ni del barri marítim i intentar equilibrar tota això. Perquè la política finalment és marcar prioritats. I crec que les prioritats que hem marcat els últims vuit anys han estat les encertades, segur que ens hem deixat alguna cosa, però la gran majoria s’han fet. De fet, mig de broma, un any després de guanyar les eleccions dèiem que ja havíem complert el nostre programa electoral. No és exactament així, però gairebé. 

Altafulla ha estat part important del Pacte de Berà que ha aconseguit el desviament de camions de l’N-340 i es troba lluitant per millorar la sanitat del territori. Té més objectius en el futur?

L’èxit del Pacte de Berà ha fet reflexionar a totes les alcaldies i veure que és necessària la unitat de tot el territori. Estem treballant pel tema sanitari, però també estem treballant pel tema ferroviari i, igualment, també podem treballar per l’ensenyament i diferents temes que afecten la nostra ciutadania. Finalment, el que nosaltres volem com alcaldes i alcaldesses és donar els millors serveis, treballar per la nostra gent i ser útils per la població. Per tant, siguis del color que siguis pots posar-te d’acord perquè hi ha algunes prioritats que són imprescindibles per tota la població com el tema sanitari, el tema de carreteres, el ferroviari, l’educació o els serveis socials. Segur que ens posarem d’acord en moltes coses perquè quasi tots pensem el mateix.

Els últims anys ha compaginat l’alcaldia amb ser diputat al Congrés, però ara no repeteix a les Corts. A què es deu?

Perquè em posaven en la tessitura d’escollir entre alcaldia i ser diputat. Des del principi, quan vaig accedir a ser diputat, vaig dir que el primer de tot era l’alcaldia i que, en tal cas, també faria la feina de diputat. He fet d’alcalde i de diputat en els dos llocs, d’alcalde al Congrés dels Diputats a Madrid i de diputat a l’Ajuntament d’Altafulla. De fet, moltes de les coses que s’han aconseguit al territori han estat perquè jo les vivia en primera persona com alcalde i era conscient del problema.

Això és una de les coses que s’ha d’entendre. La política és ser útil a la societat, veure aquestes prioritats i traslladar-les allà on toca. Crec que això ho he fet com alcalde i diputat a Madrid. Ara em posaven en una tessitura de tornar a escollir i, entre escollir ser alcalde o diputat, he escollit ser alcalde perquè és pel que em van presentar en un primer moment i perquè crec que és molt més útil per la ciutadania, en aquests moments, el meu treball a l’Ajuntament d’Altafulla.

Ha estat escollit alcalde en les darreres dues eleccions, confia a aconseguir-ho per tercera vegada seguida?

Sí, sinó no em presentaria. Sempre que em presento és per guanyar. Després passa el que passa, però la veritat és que sempre he guanyat. Suposo que la meva trajectòria esportiva ha fet que estigui molt acostumat a perdre i, per tant, sé com s’ha de guanyar i sé també perdre.

Crec que en aquest mandat tornarem a repetir perquè, si la gent valora la gestió, no hi ha color. Si es valoren altres coses, puc tenir complicacions. Però si es valora la gestió, la gent que no veu el que ha evolucionat i ha avançat Altafulla simplement és que no mira.

S’ha negociat una possible coalició amb Podem que ha fracassat. Per què?

Ja va passar en el moment més àlgid de Podem fa quatre anys. Ells també es van presentar separats de nosaltres i això va impedir que obtinguéssim la majoria absoluta. Si no recordo malament, a nosaltres ens van faltar 70 vots i ells en van obtenir uns 100. És possible que aquests haguessin anat a nosaltres i haguéssim obtingut la majoria absoluta.

Un altre cop han negociat, des del nostre punt de vista no correctament, i hem entès que no volien arribar a un acord. De fet, mirant una mica al passat, hem de recordar que aquests companys, en el seu moment, van donar suport a una possible moció de censura amb ERC i Ciutadans. I durant tot aquest temps, en comptes de donar-nos un suport que nosaltres haguéssim entès perquè políticament a Madrid i a Catalunya està claríssim, a Altafulla no ens hem posat d’acord. Per tant, moltes vegades el politiqueig, el ‘quitate tú que me pongo yo’, fa que no s’arribin a acords.

Quin és el pilar bàsic del programa electoral d’Alternativa Altafulla?

Continuar sent l’exemple. Durant aquests anys hem estat un exemple també a Catalunya i a Espanya. Fora d’aquí la gent valora molt el que s’ha fet a Altafulla. Potser aquí no tant, perquè quan vius les coses no ets conscient, però des de fora es veu molt clarament i gent de tots els colors polítics ens feliciten perquè s’ha fet una feina que difícilment s’ha fet en altres poblacions. Per tant, serà la continuïtat d’una gestió ben feta.

Quin és l’eix principal en què s’ha de sustentar el creixement futur d’Altafulla?

Sobretot s’ha de sustentar en la sostenibilitat d’un model que ni és agressiu al territori ni tampoc vol afegir més poc valor afegit a l’ocupació. Estem treballant en què la gent sigui de primera residència, no de segona. Això és una batalla que estem guanyant perquè molta gent que tenia la casa de segona residència ja l’està utilitzant de primera. Crec que això serà una tendència perquè molta gent que treballa o estudia a Tarragona o llocs que estan a prop escullen Altafulla per viure pels seus serveis.

També s’ha d’apostar per un tipus de creixement que sigui respectuós amb el medi ambient, però que també busqui el quart sector de les tecnologies, d’atreure noves empreses que es puguin instal·lar a Altafulla i creïn valor afegit. Per exemple, vam estar treballant amb la gent de la química per buscar la fórmula de formar part d’aquest consorci perquè, independentment que no volem tenir una planta química aquí, podem ser on viuen els seus directius i treballadors i també la possibilitat de ser els centres tecnològics.

 Per acabar, amb qui estaríeu disposats a pactar?

Amb Junts per Altafulla o amb altres formacions o partits, sempre que mantinguéssim el que hem treballat i la nostra gestió. Tenim diferents visions amb Ciutadans o el Partit Popular, amb els quals difícilment arribaríem a un acord, i amb ERC ens agradaria poder pactar perquè podrien ser els més propers, però quan no tens la confiança en una persona es fa molt més difícil pactar. Però tot pot canviar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torna l’ExpoFira del Km0 a fira Reus

Notícia següent

Salou instal·la el primer pas de vianants intel·ligent al passeig Jaume I

Notícies relacionades