Eduard Rovira: “Esperem una bona temporada d’estiu marcada per les reserves d’última hora”

Aquest és el seu segon mandat al capdavant de l’alcaldia de Torredembarra, un mandat fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Quin balanç en fa dels dos primers anys de mandat?

L’actual mandat és la consolidació del 2015-2019 de la reducció de l’endeutament que ara seguim mantenint per sota del 50%. D’aquesta manera assegurem l’estabilitat de les finances de l’Ajuntament que, recordem, ens havíem trobat amb una estructura capgirada. Partint de la base que els reajustaments pertinents ja s’havien assentat, els reptes més importants que ens vam plantejar inicialment eren els de totes aquelles inversions necessàries per a Torredembarra que no es van dur a terme en els darrers temps. Per això, projectes com la reconversió del tram urbà de l’antiga N-340, el cobriment de la piscina, l’arranjament del Dipòsit del Pujol, la transformació de la Plaça Catalunya o la creació del parc Frederica Montseny, entre altres, eren algunes de les fites a assolir. Val a dir que tot i l’estroncament que ha suposat la irrupció de la Covid, amb els retards lògics que això ha comportat, tots aquests projectes segueixen en peu i alguns, com el parc, ja està fins i tot en funcionament.

Així doncs, des de l’equador de l’actual mandat podem dir que els objectius més grans es van desenvolupant a bon ritme i que les intervencions menors segueixen, alhora, el seu curs. És de rebut posar en valor també l’esforç que aquesta administració local, com les altres de la mateixa categoria, ha fet en relació la creació de mesures per mitigar l’impacte de la pandèmia a la població. L’activació de mecanismes d’atenció social, la supressió d’algunes taxes o l’obertura de línies d’ajuda per a activitats, en son alguns exemples.

Els estralls en l’economia han estat molt importants. Quina és la situació del municipi i dels seus habitants?

Torredembarra depèn molt directament del sector comercial i l’hoteleria i, sens dubte, el 2020 va ser un any fatídic per a aquests dos sectors econòmics. D’altra banda, però, el fet que hi hagi una part destacada d’apartaments de lloguer va salvar mínimament les xifres turístiques perquè aquestes places no estaven sotmeses a tantes restriccions com sí van patir els equipaments hotelers.

Quins són els projectes que han quedat pendents i que tenen prioritat en aquesta segona part de legislatura?

A banda del que ja s’ha dit, un altre gran projecte important d’aquest mandat és l’actualització de tota la xarxa informàtica de l’Ajuntament. Calia fer una reconversió important perquè es treballava amb sistemes i xarxes impròpies dels temps actuals i que dificultaven l’entrada a l’administració electrònica. La pandèmia va accelerar sobtadament un procés que preveiem més progressiu però, prenent aquest fet com una oportunitat, es pot dir que hem fet un salt qualitatiu de dimensions molt importants en la modernització de tota la informàtica de l’Ajuntament.

En l’àmbit turístic, com s’encara la campanya d’estiu?

La temporada turística la preparem amb molt d’optimisme, amb l’esperança que aquest any serà molt millor que el passat. Els allotjaments turístics esperen una bona temporada marcada per reserves d’última hora, tendència vigent des de l’any 2020. A més, és important destacar que a Torredembarra tenim un gran nombre de visitants de segona residència.

Des de Torredembarra s’ha preparat una temporada d’estiu amb campanyes que potencien i posen en valor les platges del municipi, activitats nàutiques, excursions amb BTT i senderisme i la gastronomia. La temporada turística també s’amenitza amb diverses activitats com: ‘Diverteix-te amb família’, ‘Cinema a la fresca’, ‘Pleniluni Circus’, visites guiades al far i a altres punts d’interès del municipi, entre d’altres.

La Generalitat ha començat a aixecar restriccions i ha autoritzat les revetlles i les festes majors. Com preveuen que sigui la festa major de Torredembarra d’enguany?

Abans de la Festa Major tenim encara dues festes importants a Torredembarra com és la de Sant Joan, a Baix a Mar, i la Festa del Quadre, al juliol. De moment preferim actuar amb prudència però sense renunciar als actes més esperats amb les mesures pertinents, com ja vam fer al 2020. Espectacles i concerts amb aforament limitat i altres actes que es puguin celebrar en un recinte perimetrat es desenvoluparan en les festes que tenim per davant.

Un dels grans projectes de Torredembarra era un nou CAP. Com està el tema?

El procés està seguint el seu curs. La Xarxa Sanitària Santa Tecla, gestor sanitari de la regió, juntament amb el Departament de Salut de la Generalitat, treballen els tràmits administratius pertinents per fer que aquest projecte sigui una realitat. D’altra banda, ja s’ha autoritzat una llicència d’obra per a poder ampliar el CAP actual construint uns nous mòduls que permetin millorar-ne la seva operativitat mentre el nou centre no estigui en funcionament.

Torredembarra és una dels municipis que ha signat el manifest per demanar que els trens de mercaderies no passin per la línia de la costa quan arribi el Corredor del Mediterrani. Quins perjudicis suposa per a la seva població aquest fet? En quin punt està aquest tema? Han obtingut alguna resposta d’Adif?

Des del gestor d’infraestructures encara no han expressat el seu posicionament després de rebre la petició subscrita per unes quantes poblacions costeres del Camp de Tarragona. Tots aquests municipis compartim la mateixa problemàtica amb les repercussions negatives directes que suposa el pas de trens per aquesta via durant tota la nit i tot el dia. No té cap sentit saturar una línia com l’actual amb trànsit de mercaderies perquè, a més, està estudiat que a pocs anys vista s’arribaria al col·lapse total. Així que cal prendre’s seriosament l’alternativa del seu pas per l’interior en una plataforma segregada perquè seria una aposta que afavoriria molt més el territori, més que no pas la proposta que contempla el Ministeri de Foment actualment.

Encara en l’àmbit ferroviari, hi ha un altre tema, el de les pantalles acústiques que ha projectat Adif al seu municipi i que des de l’Ajuntament s’han refusat. Com està aquest tema?

Nosaltres vam traslladar un seguit d’al·legacions a la seva proposta però encara no hem obtingut resposta. Veurem quin feedback tenim de part seva per determinar quina direcció cal seguir. És una problemàtica comuna a moltes poblacions costaneres i per això un grup de tècnics i polítics de diferents ajuntament treballen per estar preparats per emprendre les reivindicacions que siguin adients i necessàries.