Altafulla incorpora una premsa de raïm i diverses eines destinades a l’elaboració de vi al seu patrimoni rural

Es tracta d’un conjunt d’estris i maquinària utilitzada pels pagesos durant els segles XIX i XX provinent del celler de Ca l’Ixart, i que el seu propietari ha cedit al futur Centre d’Interpretació de la Vila Closa

El veí Eduardo Manchón ha cedit a l’Ajuntament d’Altafulla una premsa de vi i diverses eines i elements destinats a l’elaboració de vi i utilitzades pels pagesos durant els segles XIX i XX, i que al municipi es van fer servir fins els anys 70. Es tracta de material d’interès local provinent del Celler de Ca l’Ixart i que s’incorpora al llegat del patrimoni rural municipal.

La donació s’ha fet efectiva aquest dimarts al matí i, de moment, la maquinària descansarà a l’antic Hospital, amb la voluntat d’esdevenir part del catàleg del Centre d’Interpretació de la Vila Closa en què s’ha de convertir l’edifici en un futur. Aquesta, si més no, és la intenció de l’Ajuntament. La regidora de Cultura, Montse Castellarnau, s’ha mostrat il·lusionada amb el projecte, però ha reconegut que “no es tracta d’una qüestió de voluntat política, sinó de capacitat econòmica”.

La d’aquest dimarts no és l’única donació que ha rebut l’Ajuntament d’Altafulla en els darrers anys. Són moltes les persones que cedeixen material i eines d’interès municipal i de valor històric que ja no utilitzen i que, segons la regidora, “ajuden a formar la història del poble”. En aquest cas, ha agraït la “generositat” d’Eduardo Manchón per contribuir en la configuració del patrimoni municipal.

Un gran exemple de tot plegat és el que es pot contemplar al Museu Etnogràfic, a la pallissa de l’Era del Senyor, on el mateix espai és ja per si sol una mostra del patrimoni històric i arquitectònic de la vida a pagès. S’hi poden trobar un miler de peces dels dos darrers segles, amb un ampli ventall d’elements del món de la pagesia. Tots ells esdevenen objectes d’identitat pròpia de la vida rural i l’economia del municipi, recuperats i restaurats l’any 2008 pel veí d’Altafulla i artesà Salvador Gatell.